Μισέλ Μπαρνιέ: Ποιος είναι ο νέος (και γηραιότερος) πρωθυπουργός της Γαλλίας

Ο Εμανουέλ Μακρόν διόρισε τον Μισέλ Μπαρνιέ πρωθυπουργό της Γαλλίας. Το προφίλ του, η προϋπηρεσία στο Brexit και οι πρώτες αντιδράσεις.

Τέλος στο πολιτικό θρίλερ βάζει ο Εμανουέλ Μακρόν διορίζοντας τον Μισέλ Μπαρνιέ (Michel Barnier) πρωθυπουργό της Γαλλίας, μετά από πολυήμερες και άκαρπες διαβουλεύσεις.

Ο Εμανουέλ Μακρόν ζήτησε από τον Μισέλ Μπαρνιέ να «σχηματίσει μια ενωτική κυβέρνηση που θα υπηρετήσει τη χώρα και τον γαλλικό λαό». Σύμφωνα με το Ελιζέ, ο γάλλος πρόεδρος εξασφάλισε ότι η επόμενη κυβέρνηση «πληροί τις προϋποθέσεις για να είναι όσο το δυνατόν πιο σταθερή».

«Ο διορισμός αυτός έρχεται μετά από έναν άνευ προηγουμένου κύκλο διαβουλεύσεων, κατά τη διάρκεια των οποίων, σύμφωνα με το συνταγματικό του καθήκον, ο πρόεδρος διασφάλισε ότι ο πρωθυπουργός και η μελλοντική κυβέρνηση θα πληρούν τις προϋποθέσεις για να είναι όσο το δυνατόν πιο σταθερές και να δώσουν στον εαυτό τους τις πιθανότητες να ενωθούν όσο το δυνατόν ευρύτερα», ανέφερε η ανακοίνωση.

Μεγάλη μερίδα των Γάλλων, μάλλον, ακούει το όνομα του Μισέλ Μπαρνιέ για πρώτη φορά ή στην καλύτερη περίπτωση κάτι τους θυμίζει. Η κίνηση Μακρόν μπορεί να στοχεύει στο να δοθεί ένα τέλος στο πολιτικό αδιέξοδο εβδομάδων, όμως τα Μέσα εμμένουν στο ότι ο Μπαρνιέ είναι ένα πρόσωπο άγνωστο για τη Γαλλία και τους Γάλλους.

Ένα βασικό ερώτημα που προκύπτει μετά από την ανακοίνωση του ονόματος είναι αν η κυβέρνηση του Μπαρνιέ θα καταφέρει να περάσει τις μεταρρυθμίσεις από ένα βαθιά διχασμένο κοινοβούλιο.

Ο διακριτικός, συντηρητικός πολιτικός θα αντιμετωπίσει γρήγορα το βάπτισμα του πυρός, καθώς ο χρόνος τελειώνει για την προετοιμασία του προϋπολογισμού της Γαλλίας για το 2025, ο οποίος θα μπορούσε να προκαλέσει ψήφο εμπιστοσύνης, εάν τα άλλα κόμματα δεν είναι ικανοποιημένα.

Ο «συμπατριώτης του Μακρόν», Μισέλ Μπαρνιέ, έχει λιγότερες πιθανότητες να αντιμετωπίσει ψήφο δυσπιστίας στο κοινοβούλιο. Είναι «συμβατός με τον Μακρόν» και δεν θα καταψηφιστεί αμέσως από το κοινοβούλιο, δήλωσε σύμβουλος του προέδρου στο πρακτορείο ειδήσεων AFP, ζητώντας να μην κατονομαστεί.

Ένας υπουργός της απερχόμενης κυβέρνησης, ο οποίος επίσης ζήτησε να μην κατονομαστεί, πρόσθεσε ότι ο Μπαρνιέ ήταν «πολύ δημοφιλής στα δεξιά μέλη του κοινοβουλίου χωρίς να είναι ενοχλητικός για την αριστερά».

Ποιος είναι ο Μισέλ Μπαρνιέ

Στα 73 του χρόνια, ο Μισέλ Μπαρνιέ θα είναι ο γηραιότερος πρωθυπουργός στη σύγχρονη πολιτική ιστορία της Γαλλίας, διαδεχόμενος τον Γκαμπριέλ Αττάλ, ο οποίος ήταν ο νεότερος.

Είναι περισσότερο γνωστός στο εξωτερικό επειδή ηγήθηκε των συνομιλιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη Βρετανία για το Brexit το 2016.

Ο Μισέλ Μπαρνιέ γεννήθηκε στις 9 Ιανουαρίου του 1951 στο La Tronche, προάστιο της γαλλικής πόλης Γκρενόμπλ στις Άλπεις.

Το 1978 εξελέξη στο κοινοβούλιο, εκπροσωπώντας την γκωλική, κεντροδεξιά περιφέρεια Savoie.

Το 1992 ήταν συνδιοργανωτής των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων που διεξήχθησαν στην Αλμπέρβιλ της εκλογικής του περιφέρειας, γεγονός που εξακολουθεί να αποτελεί κεντρικό στοιχείο της δημόσιας εικόνας του.

Με τον Ρομάνο Πρόντι. Photo Credits: EPA PHOTO BELGA/JACQUES COLLET

Από το 1993 έως το 1995 διετέλεσε Υπουργός Περιβάλλοντος και την επόμενη διετία υπήρξε Υπουργός Ευρώπης της Γαλλίας. Από το 1999 έως το 2004 ήταν επίτροπος περιφερειακής πολιτικής της ΕΕ, αρμόδιος για τις επιχορηγήσεις και τις επιδοτήσεις που αντιστοιχούν στο ένα τρίτο του προϋπολογισμού της Ένωσης.

Διετέλεσε ακόμα Υπουργός Εξωτερικών και Υπουργός Γεωργίας και το 2009 Νομοθέτης της ΕΕ.

Την επόμενη χρονιά και για μια τετραετία ήταν επίτροπος της ΕΕ για την εσωτερική αγορά και τις υπηρεσίες. Διαπραγματεύτηκε εκτεταμένη νέα ρύθμιση των χρηματοπιστωτικών αγορών μετά το παγκόσμιο κραχ, συμπεριλαμβανομένων μεταρρυθμίσεων που δεν ήταν δημοφιλείς στο City του Λονδίνου.

Το 2016 ορίστηκε διαπραγματευτής της ΕΕ για το Brexit μετά το δημοψήφισμα της Βρετανίας για την αποχώρηση από την Ένωση.

Το 2021 απέτυχε στην προσπάθειά του να πάρει το χρίσμα του συντηρητικού κόμματός του για τις προεδρικές εκλογές του 2022.

Όπως αναφέρει το France 24, ο Μισέλ Μπαρνιέ είναι σταθερός φιλοευρωπαίος και μετριοπαθής πολιτικός καριέρας, αλλά σκλήρυνε σημαντικά τον λόγο του κατά τη διάρκεια της αποτυχημένης προσπάθειάς του το 2021 να πάρει το εισιτήριο του συντηρητικού κόμματός του για τις προεδρικές εκλογές, λέγοντας ότι η μετανάστευση είναι εκτός ελέγχου – άποψη που συμμερίζεται και ο ακροδεξιός Εθνικός Συναγερμός (RN).

Photo Credits: EPA/OLIVIER HOSLET

Οι πολιτικές απόψεις του Μπαρνιέ είναι συνολικά αρκετά κοντά στις απόψεις του Μακρόν και ήταν ζωτικής σημασίας για τον γάλλο πρόεδρο ότι ο νέος πρωθυπουργός του δεν θα προσπαθούσε να αναιρέσει τις μεταρρυθμίσεις που προωθήθηκαν τα τελευταία χρόνια, ιδίως τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση.

Παραμένει ασαφές αν ο Μπαρνιέ θα προσπαθήσει να εφαρμόσει πλήρως την πολιτική ατζέντα του Μακρόν ή θα φέρει νέες προτάσεις. Σε κάθε περίπτωση θα χρειαστεί να διαπραγματευτεί με άλλα κόμματα για να εγκριθεί η νομοθεσία στο κοινοβούλιο.

Οι πρώτες αντιδράσεις

Η Μαρίν Λεπέν τοποθετήθηκε, δίνοντας τη γραμμή στους βουλευτές του κόμματός της ως προς την επικοινωνιακή διαχείριση.

«Εξήντα ημέρες μετά τον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών, ο Μισέλ Μπαρνιέ διορίστηκε πρωθυπουργός. Όπως ανακοινώσαμε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, θα απαιτήσουμε από τον νέο επικεφαλής της κυβέρνησης να σεβαστεί τα 11 εκατομμύρια Γάλλους που ψήφισαν το Rassemblement National, να σεβαστεί αυτούς και τις ιδέες τους.

Θα δώσουμε μεγάλη προσοχή στο σχέδιο που θα προτείνει και θα διασφαλίσουμε ότι οι προσδοκίες των ψηφοφόρων μας, που αντιπροσωπεύουν το ένα τρίτο του γαλλικού πληθυσμού, θα ακουστούν και θα γίνουν σεβαστές».

Ακολούθησε ο Ζορντάν Μπαρντελά, ο αρχηγός του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού, έγραψε: «Μετά από μια ατελείωτη αναμονή, ανάξια μιας μεγάλης δημοκρατίας, έχουμε τον διορισμό του Μισέλ Μπαρνιέ ως πρωθυπουργού του Εμανουέλ Μακρόν.

Τα 11 εκατομμύρια ψηφοφόροι του Rassemblement National αξίζουν σεβασμό: αυτό είναι το πρώτο μας αίτημα.

Θα κρίνουμε τη γενική πολιτική του ομιλία, τις δημοσιονομικές του αποφάσεις και τις ενέργειές του με βάση τα στοιχεία. Θα παρακαλέσουμε να αντιμετωπιστούν επιτέλους τα μείζονα επείγοντα ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι Γάλλοι – αγοραστική δύναμη, ασφάλεια και μετανάστευση – και επιφυλασσόμαστε για όλα τα πολιτικά μέσα δράσης εάν αυτό δεν συμβεί τις επόμενες εβδομάδες».

Ο βουλευτής του RN, Σεμπαστιάν Σενού δήλωσε στην τηλεόραση BFM ότι το ακροδεξιό κόμμα θα περιμένει να δει τι έχει να πει ο Μπαρνιέ για τη μετανάστευση και για την αλλαγή του συστήματος ψηφοφορίας της Γαλλίας.

Το κόμμα τάσσεται υπέρ της αναλογικής εκπροσώπησης για να αντικαταστήσει το γαλλικό σύστημα της ψηφοφορίας δύο γύρων για ενιαίες εκλογικές περιφέρειες.

Ο νομοθέτης Laurent Jacobelli, επίσης από το RN, δήλωσε ότι προϋπόθεση για την υποστήριξή του είναι η διάλυση του κοινοβουλίου το συντομότερο δυνατό – που θα ήταν στις αρχές Ιουλίου.

«Βγάζουν από τη ναφθαλίνη αυτούς που κυβέρνησαν τη Γαλλία για 40 χρόνια», δήλωσε ο Jacobelli στο TF1.

Στην αντίπερα όχθη ο Ζαν-Λικ Μελανσόν, ηγέτης του αριστερού κόμματος της Γαλλίας «Ανυπότακτη Γαλλία», έκανε λόγο για εκλογές που «εκλάπησαν» και κάλεσε σε διαδηλώσεις στους δρόμους στις 7 Σεπτεμβρίου.

H Μαρίν Τοντελιέ των Γάλλων Πρασίνων επέκρινε επίσης την απόφαση του Μακρόν. «Ο διορισμός του Μισέλ Μπαρνιέ στον Ματινιόν: ποιον κοροϊδεύουμε; Πάει και αυτό», έγραψε στο Χ.

Με πληροφορίες από Reuters και France 24.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.