«Ο κόσμος μου κατέρρευσε», είπε η 72χρονη Gisele Pelicot, καταθέτοντας στο δικαστήριο της Αβινιόν, για την υπόθεση των πολλαπλών βιασμών ενόσω ήταν ναρκωμένη από τον σύζυγό της.

Η αστυνομία «μου έσωσε τη ζωή» είπε, εξιστορώντας τη στιγμή που τον Νοέμβριο του 2020 οι ερευνητές της έδειξαν για πρώτη φορά τις εικόνες σεξουαλικής κακοποίησης με θύμα την ίδια. Εκείνη ναρκωμένη από τον επί 50 χρόνια σύζυγό της που κινηματογραφούσε τους βιαστές που ο ίδιος είχε προσκαλέσει διαδικτυακά.

«Είναι αφόρητο»

Οπως μεταδίδει το Αssociated Press News μιλώντας με ήρεμη και καθαρή φωνή, η Ζιζέλ Πελικό περιέγραψε λεπτομερώς στο δικαστήριο της πόλης Αβινιόν της νότιας Γαλλίας τη φρίκη της ανακάλυψης ότι ο πρώην σύζυγός της βιντεοσκοπούσε συστηματικά τους ύποπτους βιασμούς από δεκάδες άνδρες – αποθηκεύοντας χιλιάδες εικόνες που βρήκαν αργότερα οι ερευνητές της αστυνομίας.

«Θυσιάστηκα στο βωμό της ανηθικότητας»

«Είναι αφόρητο», κατέθεσε. «Έχω τόσα πολλά να πω που δεν ξέρω  από πού να ξεκινήσω». «Θυσιάστηκα στο βωμό της ανηθικότητας», κατέθεσε η ίδια. «Με θεωρούσαν σαν μια κούκλα κουρέλι, σαν μια σακούλα σκουπιδιών».

«Νόμιζα ότι ήμασταν στενό ζευγάρι»

Επί 50 χρόνια σύζυγός της ζούσαν στο οικογενειακό τους σπίτι σε μια μικρή πόλη της Προβηγκίας με τα τρία τους παιδιά πριν ο κόσμος της διαλυθεί στα τέλη του 2020.

«Νόμιζα ότι ήμασταν ένα στενό ζευγάρι», είπε στο δικαστήριο.

Όμως ένας πράκτορας ασφαλείας έπιασε τον σύζυγό της να τραβάει φωτογραφίες από τα καβάλια γυναικών σε ένα σούπερ μάρκετ, με αποτέλεσμα οι ερευνητές να ψάξουν το τηλέφωνο και τον υπολογιστή του Dominique Pélicot. Βρήκαν χιλιάδες φωτογραφίες και βίντεο με άνδρες που εμφανίζονται να βιάζουν την Gisèle στο σπίτι τους, ενώ εκείνη φαίνεται να είναι αναίσθητη.

Aρνήθηκε την ανωνυμία

Η Ζιζέλ Πελικό, στα 72 της χρόνια αρνήθηκε την ανωνυμία που της προσέφερε η γαλλική δικαιοσύνη και απαίτησε «να γίνουν όλα δημόσια ώστε η ντροπή να αλλάξει στρατόπεδο».

Κατέθεσε  ότι ελπίζει η κατάθεσή της να βοηθήσει να γλιτώσουν άλλες γυναίκες από παρόμοιες δοκιμασίες και πίεσε για τη διεξαγωγή της δίκης σε ανοιχτό, δημόσιο δικαστικό ακροατήριο,  σε ένδειξη αλληλεγγύης προς άλλες γυναίκες που δεν αναγνωρίζονται ως θύματα σεξουαλικών εγκλημάτων.

Νωρίτερα, οι δικηγόροι του 71χρονου ζήτησαν να γίνει η εκδίκαση της υπόθεσης κεκλεισμένων των θυρών. Οι δικαστές έκαναν τελικά, αποδεκτό το αίτημα της γυναίκας  προκειμένου να είναι ανοιχτές οι πόρτες της αίθουσας έως το τέλος της εκδίκασης, καθώς όπως είπε κουράστηκε να ντρέπεται εκείνη, ενώ ήταν το θύμα.

H δίκη ξεκίνησε τη Δευτέρα με βασικό κατηγορούμενο τον «εγκέφαλο» του εγκλήματος, τον επί 50 χρόνια σύζυγο του θύματος, Ντομινίκ Πελικό. Στο εδώλιο του κατηγορουμένου βρίσκονται και 51 εκ των συνολικά 72 βιαστών.

Η φρίκη φέρεται, σύμφωνα με τους ερευνητές να ξεκίνησε το 2011, και συνεχίστηκε για δεκαετία.

Οι βιαστές «υπάκουαν στους κανόνες του συζύγου»

Οι άνδρες που προσκαλούνταν στο σπίτι του ζευγαριού στην Προβηγκία «δεν μπορούσαν να μιλήσουν δυνατά, έπρεπε να βγάλουν τα ρούχα τους στην κουζίνα, δεν μπορούσαν να φορούν άρωμα ή να μυρίζουν καπνό», ανέφεραν γαλλικά μέσα ενημέρωσης.

Μερικές φορές έπρεπε να περιμένουν έως και μιάμιση ώρα σε ένα κοντινό πάρκινγκ για να δράσει πλήρως το υπνωτικό που χρησιμοποιούσε ο σύζυγός για να ναρκώσει τη γυναίκα του πριν από τους βιασμούς.

Ο Pélicot βιντεοσκόπησε τους βιασμούς, κι έτσι η αστυνομία μπόρεσε να εντοπίσει – σε διάστημα δύο ετών – τους περισσότερους από τους 72 ύποπτους, ηλικίας 22 έως 70 ετών, που αναζητούσαν.

Η σύλληψη Πελικό

Πριν από 4 χρόνια, ο Ντομινίκ Πελικό συνελήφθη από αστυνομικούς σε ένα σούπερ μάρκετ να βιντεοσκοπεί κάτω από τη φούστα γυναικών. Σύμφωνα με στοιχεία που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας, χθες, κατά τη διάρκεια της δίκης, ο δράστης διατηρούσε και γυμνές φωτογραφίες της κόρης του. Μετά την αποκάλυψη αυτή, η κόρη του ζευγαριού αποχώρησε από την αίθουσα του δικαστηρίου, κλαίγοντας.

Σε περαιτέρω έρευνα οι αξιωματικοί της γαλλικής αστυνομίας ανακάλυψαν χιλιάδες φωτογραφίες και βίντεο όπου εικονιζόταν η σύζυγός του, ναρκωμένη και αναίσθητη, να βιάζεται από αγνώστους.

Η δίκη ξεκίνησε τη Δευτέρα στη νότια πόλη της Αβινιόν και αναμένεται να διαρκέσει μέχρι τον Δεκέμβριο.