Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν διόρισε σήμερα πρωθυπουργό της χώρας τον κεντροδεξιό Μισέλ Μπαρνιέ, όπως ανακοίνωσε το Ελιζέ, 60 ημέρες μετά τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές που εξέλεξαν μια Εθνοσυνέλευση χωρίς πλειοψηφία.
Ποιος είναι όμως ο Μισέλ Μπαρνιέ και ποιες είναι οι προκλήσεις που θα κληθεί να αντιμετωπίσει;
Ο ηλικίας 73 ετών κ. Μπαρνιέ ηγήθηκε των συνομιλιών της Ε.Ε. με τη Βρετανία για την έξοδό της από το μπλοκ κατά την περίοδο 2016-2021. Πριν από αυτό, ο συντηρητικός πολιτικός είχε ρόλους σε διάφορες γαλλικές κυβερνήσεις και ήταν επίσης επίτροπος στις Βρυξέλλες.
Ο «Mr Brexit», όπως έχει χαρακτηριστεί ο 73χρονος, είναι ένθερμος φιλοευρωπαίος και με διαδρομή μετριοπαθούς πολιτικού.
Είχε, ωστόσο, σκληρύνει σημαντικά τη ρητορική του κατά την αποτυχημένη προσπάθειά του το 2021 να πάρει το χρίσμα του συντηρητικού κόμματός του για τις προεδρικές εκλογές, λέγοντας ότι η μετανάστευση ήταν εκτός ελέγχου – κάτι με το οποίο συμφωνεί το RN.
Τα πόστα που έχει αναλάβει
Ο 73χρονος Μπαρνιέ, ο οποίος δεν είναι ιδιαίτερα γνωστός στη Γαλλία, έχει αναλάβει πολλούς ρόλους στο παρελθόν. Το 1973, σε ηλικία 22 ετών, έγινε ο νεότερος γενικός σύμβουλος της Γαλλίας, Επιπλέον, έγινε το νεότερο μέλος του κοινοβουλίου καθώς και ο νεότερος πρόεδρος του νομαρχιακού συμβουλίου της Σαβοΐας.
Διετέλεσε τέσσερις φορές υπουργός (Περιβάλλοντος, το 1993, Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, το 1995, Εξωτερικών Υποθέσεων, το 2004 και Γεωργίας, το 2007), δύο φορές Ευρωπαίος Επίτροπος, και, τέλος, διαπραγματευτής για το Brexit.
Σύμφωνα, όμως, με τη «Le Monde», το πρώτο μεγάλο επίτευγμα του Μπαρνιέ, στο οποίο ο ίδιος εξακολουθεί να αναφέρεται τριάντα χρόνια μετά, ήταν τη διοργάνωση των χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων στο Αλμπερβίλ της Σαβοΐας το 1992.
Ο Μπαρνιέ είναι σεβαστός στην ευρωπαϊκή σκηνή, στην οποία έδωσε το «παρών» για μια περίοδο δεκαπέντε ετών, έως ότου συναφθεί η συμφωνία για το Brexit το 2020.
«Παλιός» ή απολίθωμα;
Ο παλιόλυκος της γαλλικής πολιτικής εισήλθε στην πολιτική το 1973, τόσο που ένας ακροδεξιός βουλευτής τον χαρακτήρισε «απολίθωμα της πολιτικής ζωής».
Επί δεκαετίες ευρισκόμενος στους διαδρόμους της εξουσίας, είτε στο Παρίσι είτε στις Βρυξέλλες, σφυρηλάτησε την φήμη του να ακούει, να επιχειρηματολογεί και να επιδιώκει να πείσει.
«Βασανισμένη προσωπικότητα»
«Πίσω από μια απαλή αύρα κρύβεται μια βασανισμένη προσωπικότητα. Είναι ανήσυχος και έχει ανάγκη να λαμβάνει συμβουλές. Αντλεί τη δύναμή του από μια ομάδα διαπραγματευτών στην οποία έχει πλήρη εμπιστοσύνη», εξηγεί ένας από τους συνεργάτες του.
Ο Μισέλ Μπαρνιέ έλαβε μέρος σε πολλές κυβερνήσεις της δεξιάς στη Γαλλία τα χρόνια του 1990 και του 2000, αναλαμβάνοντας διάφορα χαρτοφυλάκια (Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Περιβάλλοντος, Γεωργίας, Εξωτερικών κ.λπ.). Ηταν Ευρωπαίος Επίτροπος δύο φορές, περιφερειακής πολιτικής (1999-2004), στη συνέχεια αρμόδιος για την εσωτερική αγορά και τις υπηρεσίες (2009-2014).
Η μεγάλη πρόκληση του προϋπολογισμού
Όπως αναφέρει το Politico, o Μπαρνιέ θα βρεθεί αντιμέτωπος με την πρόκληση να προωθήσει μεταρρυθμίσεις, αλλά και την ψήφιση του προϋπολογισμού του 2025, τη στιγμή που η χώρα του βρίσκεται υπό πίεση από την Κομισιόν και τις αγορές ομολόγων προκειμένου να μειώσει το έλλειμμά της.
Το στοίχημα του Μακρόν να προκηρύξει πρόωρες βουλευτικές εκλογές τον Ιούνιο απέτυχε, με τον κεντρώο συνασπισμό του να χάνει δεκάδες έδρες και κανένα κόμμα να μην κερδίζει την απόλυτη πλειοψηφία.
Η συμμαχία του αριστερού Νέου Λαϊκού Μετώπου ήρθε – ανέλπιστα – πρώτη στις εκλογές, αλλά ο Μακρόν απέκλεισε το ενδεχόμενο να της αναθέσει τον σχηματισμό κυβέρνησης αφού τα υπόλοιπα κόμματα είχαν ξεκαθαρίσει ότι θα την καταψηφίσουν.
Η ανακοίνωση ότι ο Μπαρνιέ θα διαβεί το κατώφλι του Ματινιόν έρχεται περίπου δύο μήνες αφότου κανένα κόμμα δεν κέρδισε την απόλυτη πλειοψηφία στις εκλογές, με αποτέλεσμα να οδηγηθούν σε αδιέξοδο οι διαπραγματεύσεις του Γάλλου προέδρου για το ποιος θα ηγηθεί της κυβέρνησης.
Ο 73χρονος πολιτικός είναι ένθερμος ευρωπαϊστής και συντηρητικός πολιτικός καριέρας, ωστόσο ύψωσε το ανάστημά του στη διάρκεια της αποτυχημένης εκστρατείας του για το προεδρικό χρίσμα του κόμματός του το 2021 διατυμπανίζοντας ότι η μετανάστευση είναι ανεξέλεγκτη, κάτι με το οποίο συμφωνεί η «Εθνική Συσπείρωση», υπό την ηγεσία της σταρ της γαλλικής ακροδεξιάς, Μαρίν Λεπέν.
Η αντίδραση Μελανσόν – Κάλεσμα σε διαδηλώσεις
Η ανακοίνωση προκάλεσε την αντίδραση του επικεφαλής της ακροαριστεράς Ζαν Λικ Μελανσόν, που δήλωσε ότι το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών εκλάπη από τον γαλλικό λαό.
«Ο πρόεδρος μόλις αποφάσισε να αρνηθεί επίσημα το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών που ο ίδιος είχε προκηρύξει. Δεν είναι το Νέο Λαϊκό Μέτωπο, που βγήκε πρώτο στις εκλογές, που θα έχει τον πρωθυπουργό… Οι εκλογές λοιπόν εκλάπησαν από τον γαλλικό λαό. Το μήνυμα απορρίφθηκε», συνέχισε ο Μελανσόν.
Η αριστερή συμμαχία κατηγόρησε τον Μακρόν ότι αγνόησε το αποτέλεσμα επιλέγοντας έναν συντηρητικό. Η Ματίλντ Πανό, βουλευτίνα της Ανυπότακτης Γαλλίας, έκανε λόγο για ένα «απαράδεκτο δημοκρατικό πραξικόπημα».
Σε βίντεο που ανήρτησε σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Μελανσόν χαρακτήρισε τον Μπαρνιέ μια «προσωπικότητα την πλησιέστερη» στις θέσεις της ακροδεξιάς και κάλεσε για «ισχυρές κινητοποιήσεις» μεθαύριο. Σάββατο, την ημέρα που η Αριστερά είχε προγραμματίσει διαδηλώσεις κατά του προέδρου Μακρόν.
Ο ηγέτης της Ανυπότακτης Γαλλίας, της πιο αριστερής πτέρυγας του Νέου Λαϊκού Μετώπου καλεί τον κόσμο να βγει στους δρόμους στις 7 Σεπτεμβρίου.