Οι 100.000 Τούρκοι που έκαναν τις διακοπές τους σε δέκα ελληνικά νησιά

Μια βόλτα το καλοκαίρι στα ελληνικά νησιά, έβλεπες ιστιοφόρα με τουρκική σημαία να κατευθύνονταν προς τα ελληνικά νησιά, προς την εσχατιά του Αιγαίου.

Τώρα στο αποκαλόκαιρο θέλησα να κάνω έναν απολογισμό της βίζας μία εβδομάδας που δώσαμε σε Τούρκους, μιας βίζας που δόθηκε χωρίς καμία γραφειοκρατική διαδικασία, σε εξαίρεση από τις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εκτός συνθήκης Σένγκεν, με άδεια όμως για ένα χρόνο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Επίτροπος ήταν η κυρία Γιόχανσον), μετά από συστηματικές ενέργειες του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη. Ρώτησα, έψαξα και έμαθα…

Λοιπόν σας πληροφορώ ότι συνολικά ήρθαν για διακοπές στην χώρα μας άνω των 100.000 Τούρκοι, αλλά σε δύο… δόσεις. Η πρώτη δόση ήταν μόλις άρχισε το μέτρο, τον Μάρτιο, αλλά σε πέντε νησιά (Χίος, Κως, Λέσβος, Ρόδος, Σάμος) και η δεύτερη λίγες εβδομάδες αργότερα για άλλα πέντε νησιά (Λέρος, Λήμνος, Κάλυμνος, Καστελλόριζο, Σύμη). Να σκεφτείτε ότι όλο αυτό το διάστημα χορηγήθηκαν 52.000 θεωρήσεις. Εάν όμως σε όλους αυτούς προστεθούν και άλλοι Τούρκοι που είχαν βίζα, τότε ο αριθμός των Τούρκων τουριστών στα ελληνικά νησιά αυξάνεται κατά πολύ.

Μια βόλτα το καλοκαίρι στα ελληνικά νησιά, έβλεπες ιστιοφόρα με τουρκική σημαία να κατευθύνονταν προς τα ελληνικά νησιά, προς την εσχατιά του Αιγαίου. Ορισμένοι βρέθηκαν με τα σκάφη τους στη Σύμη στο φημισμένο μοναστήρι του Πανορμίτη, του Αρχαγγέλου Μιχαήλ, άγνωστο ένα έκαναν και κάποιο τάμα.

Θα πρέπει να σημειωθεί, πρώτον: Τα δέκα αυτά ελληνικά νησιά είχαν επιλεγεί επειδή είχαν πορθμειακή σύνδεση με την Τουρκία. Δεύτερον είχαν πληγεί από το μεταναστευτικό ρεύμα.

Επιπλέον όλο αυτό το εγχείρημα άνοιξε την όρεξη και σε άλλα νησιά, που θέλησαν και αυτά να ενταχθούν στο πρόγραμμα της εβδομαδιαίας βίζας. Η προσοχή όμως των αρμοδίων στρέφεται σήμερα για την πορθμειακή γραμμής που να συνδέει απευθείας την Λήμνο με την Ίμβρο, ώστε να μην είναι ανάγκη οι ομογενείς που θέλουν να ταξιδεύσουν στην Ίμβρο να πηγαίνουν μέσω Σμύρνης, ή Κωνσταντινούπολης.

***

Αν δεν έχει εκπέσει ο Κασσελάκης…

Ποιον άραγε στον ΣΥΡΙΖΑ αποκαλούν… «χαμαιλέοντα», επειδή αλλάζει στάση ανάλογα με το περιβάλλον. Μα τον νεοτοποθετηθέντα Πρόεδρο της ΚΟ του κόμματος Νίκο Παππά, γνωστό και ως 13-0 (με την ποινή της αναστολής που εισέπραξε).

Και ιδού ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα: «Πιστεύω πως θα εκπλαγεί θετικά ο προοδευτικός κόσμος από τις προτάσεις μας στη ΔΕΘ. Ο κ. Κασσελάκης αν δεν έχει εκπέσει, προφανώς θα είναι στη ΔΕΘ ως πρόεδρος του κόμματος», είπε.

Δηλαδή με δυο λόγια ο Πρόεδρος της ΚΟ του κόμματος αφήνει πιθανό το σενάριο να στείλουν τον Κασσελάκη… αδιάβαστο το Σαββατοκύριακο και να μην ανέβει στη ΔΕΘ.

***

Ακόμα και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ απογοητεύτηκαν

Και αφού έγινε αναφορά στον Κασσελάκη, σας πληροφορώ ότι χθες έκανε ένα γρήγορο πέρασμα από την Βουλή, ο οποίος μάλλον απογοητευμένος θα ενημερώθηκε ότι ακόμα και οι δικοί του βουλευτές εμφανίζονται από επιφυλακτικοί έως αρνητικοί για τις «ιδέες» που κόμισε περί αλλαγής της ονομασίας του ΣΥΡΙΖΑ σε «Συνασπισμό Σύγχρονης Αριστεράς», περί τριών θητειών για τους βουλευτές και μετά αλλαγή περιφέρειας κλπ.

Ο κ. Κασσελάκης επισκέφθηκε στον δεύτερο όροφο τον νέο πρόεδρο της Κ.Ο. Νίκο Παππά αλλά δεν τα είπαν καθώς εκείνη την ώρα είχε συνάντηση με συνδικαλιστές και ακολούθως πήγε στο Εντευκτήριο της Βουλής και κάθισε με τους «δικούς του» Θεοδώρα Τζάκρη, Θάνο Μωραίτη και Ευάγγελο Αποστολάκη και μίλησαν για τα καθέκαστα. Πάντως δεν τον είδα ευδιάθετο και πώς άλλωστε με όσα συμβαίνουν στο κόμμα του που βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού.

Σήμερα αναμένεται άλλη μια αναμέτρηση στην προγραμματισμένη για το μεσημέρι συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας και ακολουθεί η σύνοδος της Κεντρικής Επιτροπής το Σαββατοκύριακο, όπου αναμένεται να ανοίξει τα χαρτιά του ο Παύλος Πολάκης με τους περισσότερους να θεωρούν δεδομένη την κατάθεση μομφής εκ μέρους του κατά του άλλοτε εκλεκτού του κ. Κασσελάκη.

***

Όταν τα παιδιά του Δημοτικού μάθουν γιατί φορολογούνται οι γονείς τους

Στις 11 Σεπτεμβρίου ανοίγουν τα σχολεία, και πέραν του αγιασμού, οι μαθητές, όσοι θα έχουν κινητό, από την πρώτη κιόλας μέρα, θα πρέπει να το έχουν στην τσάντα γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα αποβάλλονται και δεν πρέπει καν να σκεφτούν να βιντεοσκοπήσουν οτιδήποτε γιατί σημαίνει αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος.

Επιπλέον οι μαθητές και οι μαθήτριες του δημοτικού πλην της πρώτης και της Τετάρτης τάξης, αναμένεται (ίσως και από αυτή την σχολική χρονιά) ένα καινούργιο μάθημα που θα έχει τίτλο «φορολογική συνείδηση», όπως με πληροφορούν οι υφυπουργοί Χρήστος Δήμας και Ζέττα Μακρή. Από το Δημοτικό, δηλαδή θα μαθαίνουν γιατί πρέπει να πληρώνονται οι φόροι, γιατί δεν πρέπει να υπάρχουν φοροφυγάδες, θα διδαχθούν την έννοια του συνεπούς πολίτη έναντι των φόρων.

Ακόμα, όπως μου λένε οι δυο υφυπουργοί τα παιδιά θα μάθουν τι είναι έλλειμμα, τι είναι πλεόνασμα και πολλά άλλα. Επιπλέον, στο μάθημα αυτό, θα διδάσκονται οι μαθητές για το πού καταλήγουν οι φόροι που πληρώνουν οι γονείς τους και πώς οι φόροι δημιουργού πάρκα, νοσοκομεία, δρόμους κοινωνικές υποδομές και άλλα.. Δεν γνωρίζω ακόμα εάν όντως αρχίσει αυτό το μάθημα από αυτή την σχολική χρονιά, ή τι είδους απορίες θα έχουν τα παιδιά, κυρίως τα πιο μικρά της Δευτέρας Δημοτικού, θα έχει όμως ενδιαφέρον. Το μάθημα της φορολογικής συνείδησης θα το διδάσκουν οι δάσκαλοι.

***

Μνημόσυνο Ελλήνων του Μακεδονικού Μετώπου

Μαθαίνω ότι την επόμενη εβδομάδα θα λάβει χώρα στο ελληνικό στρατιωτικό κοιμητήριο, στην περιοχή Πιρότ της Σερβίας, επιμνημόσυνη δέηση. Για ποιο λόγο θα μου πείτε; Μα για την ανάπαυση των ψυχών των Ελλήνων στρατιωτικών (Αξιωματικών και Οπλιτών) της ΙΙΙης Μεραρχίας Πεζικού, οι οποίοι πολέμησαν στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, στο Μακεδονικό Μέτωπο.

Η ΙΙΙ Μεραρχία μαζί με τις λοιπές συμμαχικές δυνάμεις (Αγγλογάλλους και τον σερβικό στρατό) τον Σεπτέμβριο του 1918, επιτέθηκε στους Γερμανοβούλγαρους. Η εν λόγω επίθεση συνέβαλε σημαντικά στη διάσπαση του μετώπου και είχε ως συνέπεια την απελευθέρωση εδαφών της Σερβίας και την έξοδο της Βουλγαρίας από τον πόλεμο.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.