Εβάν Φουρνιέ: Υπάρχει ένα δέσιμο με τον Ολυμπιακό που δεν μπορώ να εξηγήσω

Η ΚΑΕ Ολυμπιακός παρουσίασε τον Εβάν Φουρνιέ - Όλα όσα δήλωσε ο Γάλλος σταρ για την επιλογή του, την υποδοχή και τους στόχους του - Οι αιχμές των αδερφών Αγγελόπουλων για την κωλυσιεργία στην παραχώρηση του ΣΕΦ και η περηφάνια για ό,τι έχουν χτίσει.

Ο Εβάν Φουρνιέ δεν νιώθει ξένος στον Ολυμπιακό, όπως ομολόγησε κατά την παρουσίασή του στο ΣΕΦ, κι ας ανήκει στο «ερυθρόλευκο» ρόστερ λιγότερες από 48 ώρες. Από το 2010 και το Final Four στο Παρίσι έχει συνδεθεί συναισθηματικά με τους Πειραιώτες κι έκτοτε, πόσο μάλλον μετά το 2022, είχε πάντα κατά του το ενδεχόμενο να φορέσει τη φανέλα με τον δαφνοστεφανωμένο έφηβο στην καρδιά.

Γι’ αυτό και 31χρονος περιφερειακός δήλωσε «πολύ ενθουσιασμένος που είμαι εδώ», ευχαριστώντας τους προέδρους «που με έφεραν στην ομάδα».

Ο Φουρνιέ χαρακτήρισε «ημέρα τρέλας» τη χθεσινή στο αεροδρόμιο, ως μάλιστα «μια από τις πιο τρελές ημέρες που έχω ζήσει» και εξιστόρησε πως το προ διετίας tweet «δεν ήρθε από το πουθενά».

«Η πρώτη εμπειρία μου από τον Ολυμπιακό ήταν από το 2010. Είχα εισιτήρια για το Final Four, ήμουν 16 ετών και εντυπωσιάστηκα από τον κόσμο και την ομάδα. Μεγαλώνοντας ο αγαπημένος μου παίκτης ήταν ο Παπαλουκάς. Υπάρχει ένα δέσιμο με τον Ολυμπιακό που δεν μπορώ να εξηγήσω» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Εξηγώντας γιατί επέλεξε να παίξει στην ελληνική ομάδα, επεσήμανε πως «ήθελα να είμαι μέρος ενός ξεχωριστού πρότζεκτ». Ήταν «η καλύτερη ευκαιρία την καλύτερη στιγμή», όπως συμπλήρωσε, αποκαλύπτοντας πως είχε κάποιες με τους Μπακς, αλλά δεν έλαβε κάποια τελική προσφορά. «Μόνο από τους Γουίζαρντς είχα πρόταση, αλλά δεν ήταν αυτό που ήθελα σε αυτή τη φάση της καριέρας μου».

Αντιθέτως, σημείωσε, «ήθελα να ζήσω έντονα συναισθήματα, να παίξω σε μεγάλους αγώνες».

«Το μπάσκετ είναι μπάσκετ»

Διευκρίνισε μάλιστα πως «δεν θα χρειάζομαι χρόνο να προσαρμοστώ στο ευρωπαϊκό μπάσκετ, αλλά στην ίδια την ομάδα. Το μπάσκετ της FIBA είναι μπάσκετ της FIBA. Θα ανακαλύψω την Ευρωλίγκα, τα γήπεδα, τις ομάδες, πώς δουλεύουν τα πράγματα. Είμαι επαγγελματίας, Έχω την εμπειρία, δεν θα είναι πρόβλημα για μένα. Το μπάσκετ είναι μπάσκετ παντού».

Επί του αγωνιστικού σημείωσε πως «δεν έχω μιλήσει με τον προπονητή για μπάσκετ ακόμα. Μιλήσαμε για απλά πράγματα. Ο Φαλ μού είπε πως τώρα είμαι 3άρι. Εγώ όμως έχω τις δεξιότητες να παίξω σε όποια θέση πρέπει. Όλη την καριέρα μου έπαιζα 2άρι. Αν χρειαστεί να είμαι 3, αυτό θα κάνω».

Όπως περιέγραψε άλλωστε τον εαυτό του, «είμαι παίκτης που προσαρμόζεται εύκολα σε κάθε στιλ. Ο Γιώργος Μπαρτζώκας είναι από τους καλύτερους προπονητές στην Ευρώπη. Είναι υπέρμαχος του ομαδικού παιχνιδιού, αλλά δίνει και ελευθερία στους παίκτες του. Δεν είμαι παίκτης που προτιμά ένα τόσο αυστηρό σύστημα».

«Όταν λένε ότι είναι πιο δύσκολο να σκοράρεις στην Ευρώπη, οφείλεται στους κανόνες, στο ότι το γήπεδο είναι μικρότερο, στις πιο οργανωμένες άμυνες. Στο ΝΒΑ βρίσκεις πιο αθλητικούς παίκτες, αλλά αν ξεπεράσεις τον πρώτο, είναι πιο εύκολο. Επιθετικά το μόνο που δεν κάνω είναι ποστάρισμα. Έχω δουλέψει σε πολλά. Θα παίξω όπως ξέρω, αλλά ταυτόχρονα θα προσαρμοστώ σε ό,τι χρειάζεται η ομάδα» προσέθεσε επίσης.

«Σαν να είμαι σπίτι μου»

Η υποδοχή που οι οπαδοί του Ολυμπιακού του επεφύλασσαν το βράδυ της Τετάρτης ήταν συγκλονιστική. Μιλώντας για τα συναισθήματα αυτά και το κλίμα που θα συναντήσει εφεξής ανέφερε: «Ό,τι είδα χθες είναι απίστευτο. Αισθάνθηκα τιμή. Ότι δεν είμαι μέρος μιας απλής ομάδας. Δεν είναι μόνο δουλειά, αλλά βγαίνει από την καρδιά. Γι’ αυτό και ήρθα. Να ζήσω τέτοιες στιγμές.

Δεν ξέρω τι άλλο μπορώ να περιμένω. Αυτό που έζησα χθες ήταν δέκα φορές μεγαλύτερο απ’ αυτό που περίμενα. Δεν ξέρω τι να περιμένω στα ντέρμπι. Το σίγουρα είναι πως θα παίξουμε για να νικήσουμε. Από τη φύση μου είμαι εσωστρεφής χαρακτήρας, είμαι ντροπαλός. Εντυπωσιάστηκα, αλλά μετά αφέθηκα και ένιωσα πολύ άνετα, σαν να είμαι σπίτι. Μια βαθιά εμπειρία που δεν θα την ξεχάσω ποτέ».

«Δεν χρειάστηκε να με πείσει ο Φαλ» αποκρίθηκε ακόμη ο Φουρνιέ. «Ξέρω εγώ τι θέλω. Οι ερωτήσεις μου προς αυτόν ήταν για τις λεπτομέρειες. Ήξερε από την πρώτη ημέρα ότι ενδιαφερόμουν. Δεν χρειάστηκε να μου λέει ‘έλα, κι έλα’. Υπήρχε απλώς η δυνατότητα να έρθω. Είναι τόσο απλό γιατί τώρα ήμουν ελεύθερος. Το 2022 είχα συμβόλαιο με τους Νικς και δεν υπήρχε αυτή η δυνατότητα. Ως ελεύθερος, είδα όλες τις επιλογές μου και άρπαξα την ευκαιρία».

Ο Φουρνιέ αποκάλυψε τέλος πως «τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, όταν κυκλοφορούσαν φήμες, ο Λεσόρ ήρθε και μού είπε με χιούμορ: μην έρθεις, μείνει εκεί που είσαι, δεν θα περάσουμε ωραία. Έχουμε εξαιρετική σχέση με τον Ματίας, ήμασταν στο ίδιο δωμάτιο».

Γιώργος Αγγελόπουλος: «Αυτό χτίζουμε τόσα χρόνια»

Από την πλευρά των προέδρων ο Γιώργος Αγγελόπουλος σχολίασε συνολικά: «Είμαστε πολύ περήφανοι και χαρούμενοι για την έλευση ενός παγκόσμιου κύρους αθλητή. Έχει πετύχει σχεδόν 10.000 πόντους στο ΝΒΑ και είναι από τα μεγαλύτερα ονόματα που έχουν έρθει στην Ευρώπη και στην Ελλάδα. Θα δώσει δυναμική στην ομάδα. Η δήλωσή που είχε κάνει σημαίνει πολλά σημαίνει για την ομάδα. Αυτή είναι η δύναμη του Ολυμπιακού, αυτό χτίζουμε τόσα χρόνια.

Η απόφαση για το μπάτζετ ήταν εκείνη τη στιγμή. Παρουσιάστηκε όμως η ευκαιρία ένας παίκτης παγκόσμιου βεληνεκούς να θέλει να έρθει μόνο στον Ολυμπιακό κι έτσι έγινε μια τεράστια προσπάθεια για να έρθει ο Φουρνιέ στον Ολυμπιακό. Έπαιξε σίγουρα ρόλο η συμπλήρωση 100 χρόνων από την ίδρυση του συλλόγου. Αυτές οι υπερβάσεις δεν μπορούν να γίνονται συνεχώς. Είναι μια χρονιά με ιδιαίτερο συμβολισμό.

Η τοξικότητα είναι μόνο άσχημη για τον αθλητισμό και θα μπορούσε να φέρει τα ανάποδα αποτέλεσμα. Συνήθως δεν οδηγεί σε επενδύσεις. Και τα 100 χρόνια να μην ήταν, κινήσεις γίνονται. Μετράει και η συγκυρία κάθε φορά. Εδώ υπήρχε και ένας insider, ο Φαλ. Και πέρυσι έγιναν επαφές με μεγάλους παίκτες. Ευχόμαστε βέβαια να σταματήσει η τοξικότητα. Οι δύο ομάδες είναι καλές κι ελπίζω οι φίλαθλοι να χαρούν μπάσκετ.

Δεν υπάρχει εξέλιξη για το ΣΕΦ, είναι κάτι εκτός λογικής. Υπήρξαν κάποιες αντιδράσεις. 3,5 χρόνια υπάρχουν οι συζητήσεις. Ο Παναθηναϊκός έχει πάρει το γήπεδο κι έχει ένα τρομακτικό πλεονέκτημα δεκάδων εκατομμυρίων. Θα δείτε κάποιες αλλαγές στο ΣΕΦ, αλλά συνολικά η κυβέρνηση θα πρέπει να απαντήσει. Ούτε απειλούμε ούτε εκβιάζουμε. Περιμένουμε να γίνει το δίκαιο και το σωστό, έστω και με καθυστέρηση.

Δεν μπορούμε να πούμε πως είμαστε κοντά. Θα εξεταστούν όλες οι λύσεις για να αντιμετωπιστεί αυτή η κατάσταση».

Παναγιώτης Αγγελόπουλος: «Ο Φουρνιέ μπορεί να αλλάξει την ιστορία»

Σε όλα αυτά ο Παναγιώτης Αγγελόπουλος συμπλήρωσε: Ίσως είναι από τις μεγαλύτερες μεταγραφές που έχουμε κάνει, ένας αθλητής παγκόσμιας κλάσης, προσωπικότητα δυνατή, έρχεται να μας ενισχύσει για να πετύχουμε τους στόχους μας που είναι η κατάκτηση Ευρωλίγκας και των εγχώριων τίτλων. Έκανε αναφορά στο 2010 και στο Παρίσι. Η ομάδα έχει συνέχεια. Χτίζει το όνομά της, την αξία, την ιστορία και την κληρονομιά της.

Οι διαπραγματεύσεις μαζί του ήταν σύντομες. Έχουμε διαπραγματευτεί με πολλά μεγάλα ονόματα. Ο ίδιος ήταν ταπεινός. Ήταν προτεραιότητά του να έρθει σε εμάς. Έπαιξε τεράστιο ρόλο και πώς εμείς προσεγγίσαμε τη μεταγραφή ώστε να τελειώσει σύντομα με το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Περηφάνια μας γεμίζει η μεταγραφή και συνειδητοποιούμε τι έχουμε κάνει σε αυτά τα χρόνια. Αυτό που χτίζεις στο μπάσκετ μένει. Δεν είναι μόνο τίτλοι. Όλο το καλοκαίρι διαβάζαμε απίθανα πράγματα. Ότι μόνο ο πρώτος μετράει. Συμφωνώ ότι οι τίτλοι μετράνε. Αλλά ένας 16χρονος όσα είδε το 2010 και το 2022 τον έκαναν να θέλει να έρθει σε μας. Καλό το Madison Square Garden, αλλά αυτά που θα ζήσει στο ΣΕΦ ο Εβάν δεν τα έχει ζήσει.

Από τότε που μπήκαμε στον Ολυμπιακό χάνουμε χρήματα. Η σκέψη μας είναι πάντα να δυναμώνει η ομάδα. Όταν οι συγκυρίες το επιτρέπουν κάνουμε το καλύτερο, ανεξαρτήτως αν έχουμε γήπεδο ή όχι. Είμαστε αναγκασμένοι και τη φετινή χρονιά να παίξουμε σ’ ένα περιβάλλον αθέμιτου ανταγωνισμού, αλλά θα παλέψουμε. Γι’ αυτό ήρθε κι αυτός ο παικταράς.

Ο Φουρνιέ κι ο Σπανούλης δεν είναι οι μόνες υπερβάσεις μας. Παίρνοντας τον Σπανούλη άλλαξε η ιστορία. Ο Φουρνιέ μπορεί να μας οδηγήσει στους τίτλους και ν’ αλλάξει κι αυτός την ιστορία».

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.