Συνεχίζεται ο Διαγωνισμός Ανοιχτής Καινοτομίας στην Κεντρική Μακεδονία

Ο Διαγωνισμός “Innovation for Society Awards 2024” (IFS Awards 2024) συνεχίζεται δυναμικά στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, επιβεβαιώνοντας τη δέσμευση για ενίσχυση της καινοτομίας και ανάπτυξη συνεργασιών στο περιφερειακό οικοσύστημα.

Ο διαγωνισμός “Innovation for Society Awards 2024” προχωρά με σημαντική επιτυχία, αναδεικνύοντας το ταλέντο και τη δημιουργικότητα των επιχειρήσεων και ερευνητικών φορέων στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Με τη στήριξη της Περιφέρειας και την ενεργό συμμετοχή των φορέων καινοτομίας, ο διαγωνισμός συμβάλλει στη διαμόρφωση ενός ισχυρού περιφερειακού οικοσυστήματος καινοτομίας, ανοίγοντας νέες προοπτικές για μελλοντικές συνεργασίες και ανάπτυξη.

Το One Stop Liaison Office του Μηχανισμού Υποστήριξης Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας της ΠΚΜ παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις, προσφέροντας ενημέρωση και υποστήριξη στις συμμετέχουσες ομάδες.

Μοναδικές ευκαιρίες για συνεργασίες

Ο διαγωνισμός έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον επιχειρήσεων, ερευνητικών φορέων και ακαδημαϊκών ιδρυμάτων από όλη την Ελλάδα αλλά και από το εξωτερικό. Μέσα από στοχευμένες δράσεις όπως διαδικτυακά Master Classes, Pitching events και Team-to-team συναντήσεις, οι συμμετέχοντες έχουν τη δυνατότητα να συνεργαστούν, να ανταλλάξουν ιδέες και να ενισχύσουν την καινοτομία στην Περιφέρεια. Το επίκεντρο του διαγωνισμού είναι η προώθηση συνεργειών μεταξύ των Κατόχων Λύσεων (Solution Providers) και των Κατόχων Προκλήσεων (Challenge Owners), ώστε να κατανοηθούν καλύτερα οι ανάγκες και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι τελευταίοι.

Εμφανής ο αντίκτυπος των συνεργασιών

Το αποτύπωμα της καινοτομίας είναι ήδη ορατό, καθώς οι πρώτες συνέργειες έχουν ξεκινήσει. Ένα από τα πρώτα αποτελέσματα του διαγωνισμού είναι η συνένωση δύο ομάδων, οι οποίες, βάσει της κοινής επιστημονικής τους βάσης, συνεργάζονται πλέον ως μία ενιαία ομάδα για την αντιμετώπιση της ίδιας πρόκλησης. Οι ομαδικές συναντήσεις μεταξύ Κατόχων Λύσεων και Προκλήσεων έχουν ενισχύσει την επικοινωνία και έχουν δημιουργήσει νέες ευκαιρίες για καινοτόμες λύσεις.

Συμμετοχές από ολόκληρη την Ελλάδα και το εξωτερικό

Μέχρι στιγμής, η οργανωτική επιτροπή έχει παραλάβει 55 προτάσεις που κάλυψαν τις 10 προκλήσεις του διαγωνισμού. Από αυτές, ένα σημαντικό ποσοστό προήλθε από ΜμΕ (31%), Start-ups και Spin-offs (36%) και ερευνητικούς φορείς (33%). Εντυπωσιακή ήταν η συμμετοχή των ερευνητικών ιδρυμάτων της περιοχής, με το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) να ηγούνται των ερευνητικών αιτήσεων, καλύπτοντας το 39% των προτάσεων.

Η πλειοψηφία των αιτήσεων (71%) προήλθε από τη Θεσσαλονίκη, με συμμετοχές και από την Αθήνα (13%) και άλλες περιοχές της Ελλάδας. Δύο προτάσεις προήλθαν από το εξωτερικό, γεγονός που υπογραμμίζει το διεθνές ενδιαφέρον για τον διαγωνισμό.

Πρόκριση στο Bootcamp

Μετά την αξιολόγηση των 55 προτάσεων, 30 ομάδες προκρίθηκαν στο στάδιο του Bootcamp, όπου συμμετείχαν σε μία εβδομάδα γεμάτη δράσεις, όπως διαδικτυακά μαθήματα, συναντήσεις και το Pitching Event, το οποίο πραγματοποιήθηκε στην Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας στις 20 Ιουνίου 2024. Εκεί, οι ομάδες παρουσίασαν τις λύσεις τους, προσπαθώντας να περάσουν στην επόμενη φάση του διαγωνισμού.

Προκρίσεις και επόμενα βήματα

Από τις 30 ομάδες, 16 κατάφεραν να προκριθούν στο στάδιο αξιολόγησης (Validation Stage), το οποίο ξεκίνησε στις 25 Ιουνίου. Σε αυτό το στάδιο, οι ομάδες θα εργαστούν ακόμα πιο στενά με τους Κατόχους Προκλήσεων, αναπτύσσοντας περαιτέρω τις προτάσεις τους. Συνολικά, το 62,5% των προκριθέντων ομάδων προέρχονται από ερευνητικούς φορείς, γεγονός που αναδεικνύει τη σημαντική συμβολή του ερευνητικού οικοσυστήματος στη διαμόρφωση των καινοτομιών.

Το Validation Stage θα ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο με το Τελικό Pitching, όπου οι συμμετέχοντες θα διεκδικήσουν τα χρηματικά έπαθλα καινοτομίας. Κατά τη διάρκεια αυτού του σταδίου, οι ομάδες θα λάβουν καθοδήγηση από έμπειρους Coaches, που θα τους βοηθήσουν να βελτιώσουν τις ιδέες τους.

Υποστήριξη από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, μέσω του One Stop Liaison Office, στηρίζει ενεργά τον διαγωνισμό. Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας, οργανώνει 11 διαδικτυακά masterclasses με τη συμμετοχή εμπειρογνωμόνων σε θέματα επιχειρηματικής ανάπτυξης, δίνοντας την ευκαιρία στις ομάδες να βελτιώσουν τις δεξιότητές τους και να προετοιμαστούν για τα επόμενα στάδια του διαγωνισμού.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.