Νίκος Χαρδαλιάς: Θωρακίζουμε το Λεκανοπέδιο – Ο Κηφισός είναι μόνο η αρχή

Ο Περιφερειάρχης Αττικής, Νίκος Χαρδαλιάς, πραγματοποίησε αυτοψία στα πλακοσκεπή τμήματα του Κηφισού, όπου ενημερώθηκε για την πορεία της μεγάλης επιχείρησης καθαρισμού του ποταμού.

Στόχος της επιχείρησης είναι η αποκατάσταση της διατομής του ποταμού, προκειμένου να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη ροή των ομβρίων υδάτων και η αντιπλημμυρική θωράκιση της Αττικής.

Η πολυπλοκότητα του έργου

Κατά την επίσκεψή του, ο κ. Χαρδαλιάς περιέγραψε τις τεχνικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ομάδες εργασίας. Τα πλακοσκεπή τμήματα του Κηφισού αποτελούν δύσκολα σημεία παρέμβασης λόγω της έλλειψης φωτισμού, αερισμού και των βουρκωδών υποστρωμάτων. Επιπλέον, εκφράστηκε ανησυχία για πιθανές δομικές ζημιές, καθώς θα γίνουν στατικοί έλεγχοι για να διαπιστωθεί αν υπάρχουν φθορές στα δομικά στοιχεία. Παρά τις δυσκολίες, ο Περιφερειάρχης τόνισε πως θα προχωρήσουν βήμα-βήμα με στόχο την ταχεία ολοκλήρωση του έργου.

Η επιχείρηση καθαρισμού και το χρονοδιάγραμμα

Μέχρι στιγμής, έχουν απομακρυνθεί περίπου 1.500 τόνοι φερτών υλικών από το κλειστό τμήμα του ποταμού, ένα μείγμα σκυροδέματος, χώματος, απορριμμάτων, πέτρες και λάσπη. Η σύνθετη φύση των υλικών απαιτεί την προσωρινή απόθεσή τους δίπλα στην κοίτη για 24-48 ώρες, ώστε να καταστεί δυνατή η μεταφορά τους σε αδειοδοτημένους χώρους.

Ο Νίκος Χαρδαλιάς δήλωσε πως στόχος είναι να ολοκληρωθεί το έργο έως τον Οκτώβριο, αν και οι καιρικές συνθήκες θα μπορούσαν να επηρεάσουν το χρονοδιάγραμμα. Παράλληλα, σημείωσε πως η ασφάλεια των εργαζομένων παραμένει προτεραιότητα, καθώς οι συνθήκες εργασίας είναι δύσκολες λόγω των φερτών υλικών και της συσσώρευσης νερού.

Ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για τα ρέματα της Αττικής

Ο Περιφερειάρχης υπογράμμισε ότι ο Κηφισός είναι μόνο η αρχή και πως το σχέδιο αντιπλημμυρικής προστασίας επεκτείνεται και σε άλλα ρέματα της Αττικής. Συγκεκριμένα, ανέφερε πως σύντομα θα ξεκινήσουν εργασίες καθαρισμού και στην Πικροδάφνη, στον Ιλισό και σε άλλες περιοχές όπου απαιτούνται παρεμβάσεις.

Ο κ. Χαρδαλιάς επεσήμανε ότι εδώ και δεκαετίες δεν υπήρχε ένας συνολικός σχεδιασμός για τον καθαρισμό και την προστασία των ποταμών και ρεμάτων της Αττικής. Τόνισε πως η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να αλλάξει αυτή την πραγματικότητα και πως από εδώ και στο εξής, οι καθαρισμοί θα γίνονται σε ετήσια βάση.

Τεχνικές προκλήσεις και επόμενα βήματα

Κατά τη διάρκεια των εργασιών καθαρισμού προέκυψαν σημαντικά τεχνικά ζητήματα. Εντοπίστηκαν μεγάλα κομμάτια σκυροδέματος που πιθανώς έχουν αποκολληθεί από την οροφή και τα τοιχώματα του αγωγού. Αυτά τα κομμάτια θα πρέπει να κατατμηθούν σε μικρότερα τμήματα για να διευκολυνθεί η μεταφορά τους.

Η τελική αξιολόγηση της κατάστασης του φέροντος οργανισμού θα γίνει σταδιακά καθώς προχωρούν οι εργασίες, ενώ οι τεχνικές ομάδες θα πραγματοποιήσουν ελέγχους κατά μήκος του αγωγού. Τα δεδομένα που θα συλλεχθούν θα βοηθήσουν στην διατύπωση τελικών εκτιμήσεων για τη στατικότητα και τυχόν δομικές φθορές.

Συνεργασία και συντονισμός

Τον Περιφερειάρχη συνόδευσαν κατά την αυτοψία ανώτερα στελέχη της Περιφέρειας Αττικής, καθώς και εκπρόσωποι του αναδόχου του έργου. Ανάμεσα τους ήταν η Προϊσταμένη Γενικής Διεύθυνσης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού και Υποδομών Ευαγγελία Μικράκη, και ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας, Μιλτιάδης Κύρκος.

Η συνεργασία αυτή αντανακλά τη δέσμευση της Περιφέρειας Αττικής για τον σωστό συντονισμό όλων των εμπλεκόμενων φορέων με στόχο την ταχεία ολοκλήρωση των έργων και την ουσιαστική θωράκιση της Αττικής από μελλοντικές πλημμυρικές απειλές.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.