Δήμος Ζίτσας: Ευθεία προσβολή από την Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας

Έντονη αντίδραση προκάλεσε στη Δημοτική Αρχή Ζίτσας η απόφαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Ηπείρου να γνωμοδοτήσει θετικά για την εγκατάσταση μονάδας αναερόβιας χώνευσης αγροκτηνοτροφικών αποβλήτων και σταθμού συμπαραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο Νεοχώρι. 

Η θετική γνωμοδότηση της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Ηπείρου για την εγκατάσταση της μονάδας βιοαερίου στο Νεοχώρι έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στη Δημοτική Αρχή Ζίτσας και στους κατοίκους της περιοχής. Η διαμάχη αναμένεται να κλιμακωθεί, καθώς ο Δήμος Ζίτσας προτίθεται να χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα μέσα για να σταματήσει την υλοποίηση του έργου, το οποίο θεωρεί επιβλαβές για το περιβάλλον και την τοπική κοινότητα.

Η απόφαση της Περιφέρειας έρχεται μόλις πέντε ημέρες μετά την καθολική αντίθεση του Δημοτικού Συμβουλίου Ζίτσας και της Κοινότητας Νεοχωρίου, που είχε γνωμοδοτήσει αρνητικά επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για τις δύο επιχειρηματικές δραστηριότητες.

Το συγκεκριμένο έργο περιλαμβάνει την εγκατάσταση μονάδας παραγωγής βιοαερίου και οργανικού λιπάσματος από αγροκτηνοτροφικά απόβλητα, καθώς και σταθμού συμπαραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύση του παραγόμενου βιοαερίου. Η εγκατεστημένη ισχύς της μονάδας ανέρχεται σε 999 κιλοβάτ. Η Δημοτική Αρχή Ζίτσας, εκφράζοντας την έντονη δυσαρέσκειά της, κατηγορεί την Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας για έλλειψη σεβασμού προς τις τοπικές κοινότητες και τα θεσμικά όργανα του Δήμου.

Η Αντίδραση της Δημοτικής Αρχής Ζίτσας

Μετά την ανακοίνωση της απόφασης, η Δημοτική Αρχή Ζίτσας εξέδωσε δήλωση, κατηγορώντας την Περιφέρεια Ηπείρου για αδιαφορία προς τις τοπικές αρχές και τους κατοίκους του Δήμου. Σύμφωνα με τη δήλωση, η Περιφέρεια αντιμετωπίζει τον Δήμο Ζίτσας «σαν να είναι τμήμα του Δυτικού λεκανοπεδίου Αττικής», αποφασίζοντας χωρίς να λαμβάνει υπόψη τις αιτιολογημένες αντιρρήσεις των τοπικών αρχών και των υπηρεσιών του Δήμου.

Η δημοτική αρχή εκφράζει την ανησυχία της για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της μονάδας, ειδικά σχετικά με την προέλευση των αποβλήτων που θα χρησιμοποιούνται στη διαδικασία παραγωγής βιοαερίου. Σύμφωνα με τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, το 40% των εισερχόμενων αποβλήτων θα προέρχεται από μια γειτονική μονάδα πάχυνσης μοσχαριών. Ωστόσο, όπως αναφέρει η δήλωση του Δήμου, δεν έχει διευκρινιστεί η τοποθεσία αυτής της μονάδας, εγείροντας ερωτήματα σχετικά με τη διαφάνεια και την ακρίβεια των στοιχείων της μελέτης.

Ανησυχίες για τις Περιβαλλοντικές Επιπτώσεις

Οι αντιρρήσεις του Δήμου Ζίτσας επικεντρώνονται στις πιθανές επιπτώσεις που μπορεί να έχει το έργο στο τοπικό περιβάλλον και στην ποιότητα ζωής των κατοίκων. Η Δημοτική Αρχή επισημαίνει ότι δεν έχουν ληφθεί υπόψη οι ενστάσεις που κατατέθηκαν από τις δημοτικές υπηρεσίες κατά την αξιολόγηση της μελέτης. Επιπλέον, θέτει υπό αμφισβήτηση την ακρίβεια των δεδομένων που παρέχονται στη μελέτη, όπως η αναφορά στη μονάδα πάχυνσης μοσχαριών, η οποία, όπως υποστηρίζεται, μπορεί να μην υπάρχει καν στην πραγματικότητα.

Η αμφισβήτηση αυτή ενισχύει τις ανησυχίες σχετικά με τη διαχείριση των αποβλήτων και τις επιπτώσεις τους στο περιβάλλον. Η Δημοτική Αρχή καλεί τους Περιφερειακούς Συμβούλους, οι οποίοι ψήφισαν υπέρ της γνωμοδότησης, να εξετάσουν προσεκτικά τη μελέτη και να επανεξετάσουν τη θέση τους, δεδομένων των ανακριβειών που υποστηρίζει ότι υπάρχουν.

Το Ιστορικό της Αντίδρασης

Η απόφαση της Περιφέρειας Ηπείρου έρχεται λίγες ημέρες μετά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ζίτσας, όπου οι τοπικές αρχές και οι κάτοικοι του Νεοχωρίου εξέφρασαν ομόφωνα την αντίθεσή τους στην κατασκευή της μονάδας. Ο Πρόεδρος της Κοινότητας Νεοχωρίου είχε τονίσει κατά τη συνεδρίαση ότι το έργο αυτό θα επιβαρύνει το περιβάλλον και την υγεία των κατοίκων, χωρίς να προσφέρει ουσιαστικά οφέλη στην τοπική κοινωνία.

Η Δημοτική Αρχή Ζίτσας, υποστηριζόμενη από την πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου και τους κατοίκους της περιοχής, συνεχίζει να αντιτίθεται σθεναρά στο έργο. Το επόμενο βήμα της θα είναι πιθανώς η αναζήτηση νομικών και θεσμικών μέσων για την ανατροπή της απόφασης της Περιφέρειας.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.