Αλεξάνδρα Σδούκου: Ενημέρωση 38 δημάρχων της Μακεδονίας για το πρόγραμμα «Απόλλων»

Η Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου, πραγματοποίησε συνάντηση με τους 38 Δημάρχους της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στη Θεσσαλονίκη, συνεχίζοντας τη σειρά ενημερώσεων για το εμβληματικό πρόγραμμα «Απόλλων».

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα, που σχεδιάστηκε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, έχει ως στόχο να υποστηρίξει τους δήμους και τους τοπικούς φορείς στην αντιμετώπιση του αυξημένου ενεργειακού κόστους, ενώ παράλληλα στοχεύει στη διάδοση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Μετά την ενημέρωση που είχε προηγηθεί με τις Περιφερειακές Ενώσεις Δήμων (ΠΕΔ) Θεσσαλίας, Δυτικής Μακεδονίας και Ηπείρου, η σειρά της Κεντρικής Μακεδονίας ήρθε να μάθει για τις λεπτομέρειες και τα οφέλη που προσφέρει το πρόγραμμα «Απόλλων». Η υλοποίηση του προγράμματος έχει ήδη ξεκινήσει, με σκοπό να παρέχει φθηνή και πράσινη ενέργεια στους δήμους και τις δημοτικές επιχειρήσεις, συμβάλλοντας παράλληλα στη μείωση των ενεργειακών δαπανών των τοπικών κοινοτήτων και οργανισμών.

Βασικός στόχος του προγράμματος είναι η στήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών. Οι δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης και αποχέτευσης, οι οργανισμοί εγγείων βελτιώσεων και άλλοι φορείς που συνδέονται με την τοπική αυτοδιοίκηση θα επωφεληθούν επίσης από την εφαρμογή των ΑΠΕ, μειώνοντας έτσι σημαντικά το κόστος ενέργειας. Η κοινωνική διάσταση του προγράμματος είναι έντονα παρούσα, καθώς προσδοκά να παρέχει μετρήσιμα οφέλη σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, μέσα από την πρόσβαση σε φθηνότερη ενέργεια.

Η κα Σδούκου, μετά τη συνάντηση, εξέφρασε την ικανοποίησή της για την εποικοδομητική συζήτηση με τους δημάρχους και τα στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης της Κεντρικής Μακεδονίας, αναφέροντας πως οι τοπικές αρχές έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον για το πρόγραμμα. Η υφυπουργός υπογράμμισε τη σημασία της άμεσης δράσης από πλευράς των δήμων, καλώντας τους να προχωρήσουν στην ίδρυση των δικών τους ενεργειακών κοινοτήτων. Η ίδρυση αυτών των κοινοτήτων θα επιτρέψει στους δήμους να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα και να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες που παρέχονται για μείωση του ενεργειακού κόστους.

Συνοψίζοντας, το πρόγραμμα «Απόλλων» αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς τη μετάβαση στην πράσινη ενέργεια και την αντιμετώπιση του ενεργειακού κόστους, με ιδιαίτερη έμφαση στην κοινωνική δικαιοσύνη. Η συμμετοχή των δήμων σε ενεργειακές κοινότητες και η αξιοποίηση των ΑΠΕ θα προσφέρει τόσο οικονομικά όσο και περιβαλλοντικά οφέλη για την κοινωνία, ενισχύοντας ταυτόχρονα την τοπική αυτοδιοίκηση στον κρίσιμο τομέα της ενέργειας.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.