Συνήλθε ως ήταν προγραμματισμένο η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να οριοθετήσει την ατζέντα πριν από τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής που ακολουθεί το προσεχές Σαββατοκύριακο.
Δεδομένου πως η Επιτροπή Καταστατικού δεν ολοκλήρωσε επ’ ουδενί το έργο της το βράδυ της Τετάρτης επί των αμέτρητων δομικών αλλαγών που προτείνονται από την ηγεσία, μεταξύ των οποίων η αλλαγή ονόματος, η μεσημεριανή μάζωξη της ΠΓ μοιάζει άνευ αντικειμένου. Περισσότερο η κουβέντα θ’ αφορά τα όσα πρέπει να διευθετηθούν λίγες ώρες πριν τα αντιμαχόμενα στρατόπεδα βρεθούν στην ίδια αρένα.
Πάντως τα μέλη, όπως η Ρένα Δούρου, ο Νίκος Παππάς, η Όλγα Γεροβασίλη, η Κατερίνα Νοτοπούλου, ο Πάνος Ρήγας, η Θεοδώρα Τζάκρη, η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και ο Ευάγγελος Αποστολάκης ήταν κανονικά εκεί. Όπως και ο Παύλος Πολάκης που έχει προετοιμάσει το έδαφος για δυναμικές παρεμβάσεις εντός των οργάνων.
Πώς ο Σπίρτζης επηρεάζει τις εξελίξεις
Φυσικά οι διαρροές των προηγούμενων ημερών δεν αποκλείουν αντιπαράθεση εντός της κλειστής αίθουσας. Ιδίως μετά την πρόταση του Στέφανου Κασσελάκη για τον Συνασπισμό Σύγχρονης Αριστεράς και τον «αποκλεισμό» βουλευτών από τα κομματικά όργανα, είναι βέβαιο πως θα προκύψουν επιπλέον ενστάσεις.
Ούτως ή άλλως θ’ ακολουθήσει νέα συνεδρίαση της Επιτροπής Καταστατικού με στόχο να αποφασιστεί εν τέλει ποιες προτάσεις θα φτάσουν και πώς αυτές θα κατατεθούν προς έγκριση στην Κεντρική Επιτροπή. Σ’ αυτήν θα ληφθούν υπ’ όψιν και κάμποσα εξ όσων θα ακουστούν στην Πολιτική Γραμματεία. Γι’ αυτό και είναι πιθανόν ορισμένες τροποποιήσεις να μην προχωρήσουν ως έχουν.
Αναμφίβολα σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη των πραγμάτων κατέχει και η απόφαση (αν δεν προκύψει άλλη παράταση) της Επιτροπής Δεοντολογίας για τον Χρήστο Σπίρτζη. Ο πρώην υπουργός υποστήριξε πως «θα είναι τιμή μου, αν διαγραφώ γιατί θα διαγραφώ επειδή διατύπωσα τις απόψεις μου». Παρόλα αυτά είναι δεδομένο πως αν όντως επιβεβαιωθεί το σενάριο της αποπομπής του από το κόμμα, θα πυροδοτηθούν φρέσκιες αντιδράσεις από το μπλοκ των 87.