Όσοι από την Πολιτική Γραμματεία τάχθηκαν υπέρ άμεσων εσωκομματικών εκλογών για την ανάδειξη προέδρου βρήκαν εν τέλει κλειστή την πόρτα του Στέφανου Κασσελάκη.

Εδώ και καιρό ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν απέκλειε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, περιμένοντας επί της ουσίας τον ορισμό αντιπάλου από την αντιπολίτευση. Φαίνεται όμως πως ενέδωσε σε πιέσεις συνεργατών του έτσι ώστε να μην συρθεί άμεσα σε αυτή τη διαδικασία και παρέπεμψε τους διαφωνούντες στο Συνέδριο του Οκτωβρίου. Εκεί που εκτιμά πως έχει το πάνω χέρι, ελέγχοντας ένα μεγάλο μέρος της βάσης του κόμματος, όπως διεφάνη και τον Φεβρουάριο.

Αμέσως μετά την έναρξη της συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας, ο Παύλος Πολάκης και η Όλγα Γεροβασίλη είχαν ζητήσει την προσφυγή στις κάλπες προκειμένου ν’ αποφευχθεί η κατάθεση πρότασης μομφής στη διάρκεια της Κεντρικής Επιτροπής που θα συνεδριάσει το Σαββατοκύριακο. Παρόλα αυτά ο Στ. Κασσελάκης αρνήθηκε να προκηρύξει εκλογές, υιοθετώντας το αίτημα των «αντιπροεδρικών», κι όπως όλα συνηγορούν πλέον θα βρεθεί αντιμέτωπος με την κυρίαρχη μορφή αμφισβήτησης.

Για να συμβεί αυτό βέβαια θα πρέπει να συγκεντρωθεί ο απαιτούμενος αριθμός μελών (151) που θα ψηφίσουν υπέρ.

«Ρευστοποιεί το κόμμα η πρόταση μομφής»

«Θεωρώ ότι μια πρόταση μομφής στο πρόσωπό μου πληγώνει και ρευστοποιεί το κόμμα» φέρεται να είπε ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ στη δική του τοποθέτηση, επιμένοντας πως μια τέτοια τροπή «δεν προσφέρει τίποτα και πληγώνει και τον κόσμο μας». Χαρακτήρισε μάλιστα ο Στέφανος Κασσελάκης «μεγάλη κωλοτούμπα» το αίτημα για εσωκομματικές εκλογές από το όργανο που είχε ήδη αποφασίσει καταστατικό συνέδριο.

Αυτό που περιμένει πλέον ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είναι η αντίδραση των αντιπολιτευτικών «μπλοκ», από τη μία των 87 κι από την άλλη του Παύλου Πολάκη, τα στελέχη των οποίων πίεζε να δεσμευτούν πως δεν θα παραιτηθούν και δεν θα αποχωρήσουν.

Κατά της προσφυγής στις κάλπες είχε ταχθεί και ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας, Νίκος Παππάς. Το διέρρεε, άλλωστε, το περιβάλλον του από το πρωί πως ήταν αρνητικός σ’ ένα τέτοιο σενάριο με την αιτιολογία πως δεν έχει να προσφέρει κάτι αυτήν την περίοδο.

Η Πολιτική Γραμματεία ολοκλήρωσε τις εργασίες της 90 λεπτά μετά την έναρξη της συνεδρίασης. Ήταν πολύ πιο σύντομη από άλλες φορές, καθώς δεν συζητήθηκε κάτι άλλο πέραν των εσωκομματικών ζητημάτων.