ΣΥΡΙΖΑ: Θα έχει την τύχη των Podemos; – Τι λένε σε ΝΔ, ΠαΣοΚ και Νέα Αριστέρα

Τι λένε στο Βήμα στελέχη των υπολοίπων κοινοβουλευτικών ομάδων για τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ και τι προβλέπουν για το κόμμα της Κουμουνδούρου.

Η Κουμουνδούρου τον τελευταίο καιρό θυμίζει τον πύργο της Βαβέλ. Οι φιλοδοξίες του προέδρου σύγχυσαν αρκετά μέλη και βουλευτές με αποτέλεσμα, απέξω, να μοιάζουν σαν να μιλάνε διαφορετικές γλώσσες και να μην μπορούν να κατανοήσουν ο ένας τον άλλον.

Οι καθημερινές ανατροπές και οι ραγδαίες εξελίξεις εντός του κόμματος φέρνουν νέα ρήγματα και εντάσεις. Όλοι είναι μπαρουτοκαπνισμένοι ενόψει του σαββατοκυριακου που αναμένεται να πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής.

Τα σενάρια για το πως θα εξελιχθεί η συνεδρίαση είναι πολλά. Θα σηκώσει το γάντι ο Παύλος Πολάκης καταθέτοντας πρόταση μομφής εναντίον του προέδρου; Θα ακολουθήσουν και θα στηρίξουν οι λεγόμενοι «87»; Μήπως ο Στέφανος Κασσελάκης, γνωρίζοντας το επιβαρυμένο κλίμα, προλάβει τις εξελίξεις και προσπαθήσει να αιφνιδιάσει τους άσπονδους φίλους και συντρόφους του;

Οι εξελίξεις αυτές, δεν περνούν αδιάφορες και στα υπόλοιπα κόμματα που παρακολουθούν με ενδιαφέρον τα όσα πρωτοφανή, για τα πολιτικά δεδομένα της χώρας, συμβαίνουν στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Πρώην υπουργός της Νέας Δημοκρατίας και έμπειρη κοινοβουλευτική, μιλώντας για τα όσα συμβαίνουν τα τελευταία 24ώρα έκανε λόγο για ένα άνευ προηγούμενου «μπάχαλο».

«Τρικυμία εν κρανίω» στον ΣΥΡΙΖΑ

Άλλος γαλάζιος βουλευτής, μιλώντας στο Βήμα, περιγράφει τα όσα βλέπει στον ΣΥΡΙΖΑ ως «τρικυμία εν κρανίω». «Είναι τραγικό, είναι η αξιωματική αντιπολίτευση», σχολιάζει ενδεικτικά. Όπως εξηγεί το έμπειρο στέλεχος, τα μπρος πίσω στο κόμμα η διαγραφή ενός βουλευτή και λίγες μέρες αργότερα η επιστροφή του ενώ στο μεταξύ έχει μεσολαβήσει άλλη μια διαγραφή άλλου βουλευτή δημιουργεί μια κακή εικόνα. Μάλιστα, παρατήρησε ότι η όλη ιστορία, ειδικότερα η επιστροφή του Παύλου Πολάκη στην κοινοβουλευτική ομάδα, δίνει έναν άλλον αέρα στον βουλευτή Χανίων.

«Μοιάζει και απευθύνεται σαν να είναι ο ηγέτης», εκτιμάει. Μάλιστα, όπως τονίζει, η κακή εικόνα του κόμματος δεν είναι τωρινή. Ακόμα και την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, οι βουλευτές στις τηλεοπτικές τους εμφανίσεις έλεγαν διαφορετικά πράγματα, «έμοιαζαν σαν να μην είχαν κοινή γραμμή».

Το κόμμα της Χαριλάου Τρικούπη βρίσκεται και το ίδιο εντός μιας προεκλογικής εκστρατείας. Ωστόσο, αυτός ο χώρος αποτελεί κοινή δεξαμενή ψήφων. Οι εξελίξεις, λοιπόν, αφορούν άμεσα το ΠαΣοΚ. Πρώην υπουργός, που είχε υπάρξει στην πρώτη γραμμή την δύσκολη εποχή των μνημονίων, εξηγεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κατάφερε να φύγει από τη μοίρα των υπόλοιπων «κομμάτων οργής» όπως σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ οδηγείται εκεί που έφτασαν τα Πέντε Αστέρια και οι Podemos»

Στην ίδια κατάληξη που είχαν τα Πέντε Αστέρια αλλά και οι Podemos οδηγείται και ο ΣΥΡΙΖΑ. «Γίνεται αυτό που συμβαίνει σε όλα τα κόμματα της αντισυστημικής αριστεράς. Όταν ήρθαν, δεν είχαν ρίζα στην κοινωνία. Και όταν εξελέγησαν σε θέσεις εξουσίας, δεν έκαναν τίποτα». «Ανεμομαζώματα, διαβολοσκορπίσματα», υπογραμμίζει.

Ο ίδιος, με ιδιαίτερα κυνικό και αιχμηρό τρόπο, θυμάται και τους πρώην συντρόφους του που την δύσκολη εποχή των μνημονίων που η χώρα υπέφερε και το κόμμα βρέθηκε στο χείλος του γκρεμού εκείνοι μεταπήδησαν στις άλλες καρέκλες. «Ήταν οι τυχοδιώκτες του ΠαΣοΚ. Για να βρουν λύση πήγαν στον ΣΥΡΙΖΑ και νόμιζαν ότι είναι η κολυμπήθρα του Σιλωάμ», αναφέρει.

Βουλευτής του ΠαΣοΚ λακωνικά αναφέρει ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα μπάχαλο στο οποίο ο Κασσελακης όσο αργεί να δώσει λύση προσφεύγοντας στις κάλπες, θα μπλέκει σε γόρδιο δεσμό. Η λύση του είναι προσφυγή στις κάλπες».

Άλλο πρόσωπο εντός της κεντροαριστερής παράταξης, εκτιμάει ότι είναι «θέμα χρόνου η διάλυση του ΣΥΡΙΖΑ». Και προσθέτει, κατά την εκτίμηση της, ότι ο Στέφανος Κασσελάκης, μάλλον δεν φαντάζεται τι τον περιμένει από τον Νίκο Παππά και τον Παύλο Πολάκη.

«Τα τελευταία επεισόδια του σήριαλ της απαξίωσης»

Η περίπτωση της Νέας Αριστεράς είναι διαφορετική από τα άλλα δύο κόμματα. Και αυτό, διότι αποτελούν το πρώτο κύμα αποχώρησης από τον ΣΥΡΙΖΑ. Είναι ο καρπός της διάσπασης. «Πρόκειται για τα τελευταία επεισόδια στο σίριαλ της απαξίωσης της αριστεράς στη χώρα. Με πρωταγωνιστή τον Κασσελακη και κομπάρσους όσους τον ανέχονται», σχολιάζει στέλεχος του κόμματος.

Παρόμοια είναι η εκτίμηση και άλλου στελέχους της Νέας Αριστεράς. Όπως εξηγεί «είναι μια πολύ οδυνηρή επιβεβαίωση όσων είχαμε δει ότι θα έρχονταν από την πρώτη στιγμή. Πλέον βέβαια κανείς δεν δικαιούται να πει ότι δεν ξέρει, ότι χρειάζεται χρόνος κλπ.

Ο καθένας και η κάθε μια έρχονται πια αντιμέτωποι και με το βάρος μιας ιστορικής ευθύνης αφού οι επιλογές Κασσελάκη μπορεί να απαξιώνουν και να γελοιοποιούν ένα κόμμα που πριν μερικά χρόνια έδειξε ότι μπορεί η αριστερά να κερδίζει και να κυβερνά, αλλά οδηγούν σε απαξίωση συνολικά την πολιτική και την αριστερά και σκορπούν απογοήτευση στον κόσμο».

Καταλήγει λέγοντας ότι «τα εσωτερικά του ας τα λύσει ο Κασσελάκης και τα στελέχη του, να σταματήσουν όμως να κουράζουν τον κόσμο της αριστεράς και να κάνουν δώρα στο Μητσοτάκη».

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.