Η εφετινή παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ το προσεχές Σαββατοκύριακο έχει πολύ διαφορετικά στοιχεία από τις πέντε προηγούμενες. Κυρίως δε, έχει ένα στοιχείο πολιτικής κρισιμότητας, καθώς ο Πρωθυπουργός καλείται να ανατρέψει το βαρύ κλίμα για την κυβέρνηση έπειτα από τις πρόσφατες ευρωεκλογές και να επιτύχει την πολυπόθητη «επανεκκίνηση».
Οι παρεμβάσεις που θα εξαγγελθούν προφανώς και θα έχουν κατά βάση οικονομικό – κοινωνικό χαρακτήρα, με γνώμονα την στήριξη ασθενέστερων και ευάλωτων, θα επικεντρωθούν όμως στο στεγαστικό, με περιορισμούς στο airbnb, φορολογικά κίνητρα για τις μακροχρόνιες μισθώσεις κ.λπ. και άλλα μέτρα.
Η σημαντική θεσμική παρέμβαση και το φρένο από το Σύμφωνο Σταθερότητας
Φημολογείται επιπλέον εντόνως ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συμπεριλάβει στις εξαγγελίες και του και μία σημαντική θεσμική παρέμβαση, εν όψει της δρομολογούμενης συνταγματικής αναθεώρησης.
Οι ανακοινώσεις πάντως τελούν υπό τις αιρέσεις και τους περιορισμούς του αναθεωρημένου Συμφώνου Σταθερότητας, το οποίο βάζει φρένα σε ελλείμματα και δαπάνες, καθώς και της δυσμενούς διεθνούς οικονομικής συγκυρίας, η οποία λόγω πολέμων δεν εμφανίζει πολλά στοιχεία αισιοδοξίας.
Με βάση αυτά, τα μέτρα που αναμένεται να ανακοινώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του Σαββάτου θα περιλαμβάνουν τα εξής:
- Το πρόγραμμα «Σπίτι μου 2», ύψους 2 δισ. ευρώ. Το 50% της χρηματοδότησής του θα καλυφθεί από δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης και το υπόλοιπο 50% από τραπεζικό δανεισμό.
- Η διεύρυνση των δικαιούχων, με το ηλικιακό κριτήριο να φτάνει στα 50 έτη, από 39 που ήταν στο προηγούμενο πρόγραμμα
- Η διεύρυνση των εισοδηματικών κριτηρίων με μηδενικό επιτόκιο για τρίτεκνους και πολύτεκνους
- Η παλαιότητα των ακινήτων θα πρέπει να είναι μικρότερη από τα 15 έτη.
- Κοινωνική Αντιπαροχή. Μέχρι το τέλος του έτους ή στις αρχές του 2025 αναμένεται να προκηρυχθεί ο πρώτος, διεθνής διαγωνισμός για την ανέγερση 3.000 κατοικιών σε οικόπεδα του Δημοσίου και την αξιοποίηση 1.600 κενών ακινήτων σε όλη τη χώρα
- Θα υπάρξουν βελτιώσεις στο πρόγραμμα «Ανακαινίζω – Νοικιάζω», που αναμένεται να ξεκινήσει άμεσα. Μεταξύ άλλων αναμένεται να ανακοινωθεί αύξηση της επιδότησης από 4.000 σε 6.000 ευρώ (60% για συνολικό κόστος έως 10.000 ευρώ) και της προκαταβολής του ποσού στο 50%.
- Στήριξη ευάλωτων κοινωνικών ομάδων με μέτρα μόνιμου χαρακτήρα ύψους 880 εκατ. ευρώ τα οποία θα περιληφθούν στον προϋπολογισμό του 2025. Θα περιλαμβάνουν: Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 0,5%, κόστους 215 εκατ. ευρώ (ενδεχομένως η μείωση να φτάσει στο 0,75%), κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τους επαγγελματίες, κόστους 120 εκατ. ευρώ, μόνιμη επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στους αγρότες, κόστους 100 εκατ. ευρώ, αύξηση του φοιτητικού στεγαστικού επιδόματος, κόστους 15 εκατ. ευρώ, αύξηση των συντάξεων κόστους περίπου στα 400 εκατ. ευρώ, αναστολή του ΦΠΑ στις οικοδομές, κόστους 20 εκατ. ευρώ.
- Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τις αυξήσεις στους 2,4 εκατ. συνταξιούχους, προβλέπονται παρεμβάσεις που θα νομοθετηθούν με το μίνι-ασφαλιστικό: Οριζόντια αύξηση 2,6% – 2,8% σε όλους, χορήγηση «επιδόματος προσωπικής διαφοράς» σε όλους όσοι έχουν προσωπική διαφορά και χάνουν την γενική αύξηση, οριστικοποίηση από τον ΕΦΚΑ του καταλόγου των δικαιούχων στους οποίους θα μοιραστούν τα 300 εκατ. ευρώ από τη φορολόγηση των υπερκερδών των διυλιστηρίων, αυξήσεις έως 42 ευρώ μηνιαίως στις κύριες συντάξεις που ξεπερνούν τα 1.400 ευρώ μέσω της αλλαγής της κλίμακας της Έκτακτης Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων