Στο Μέγαρο Μαξίμου η μία σύσκεψη διαδέχεται την άλλη με στόχο να μπουν οι τελευταίες πινελιές στο πακέτο των παροχών που θα εξαγγείλει ο Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ. Το καλάθι των παροχών δεν αναμένεται να είναι μεγάλο. Θα είναι όμως στοχευμένο σε όσα πληγώνουν τη ΝΔ, δηλαδή στα ζητήματα της καθημερινότητας.
Η στροφή της κυβέρνησης στα προβλήματα της καθημερινότητας είναι μονόδρομος για τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Και οι απώλειες των Ευρωεκλογών, όπως δείχνουν όλες οι τελευταίες μετρήσεις δεν δείχνουν να αναπληρώνονται.
Στο κυβερνητικό επιτελείο γνωρίζουν ότι η καθημερινότητα είναι το μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης. Αν μπορέσει να μεταδώσει το μήνυμα ότι μπορεί να αναμετρηθεί με τα προβλήματα της μπορεί να ελπίζει σε ανάκαμψη. Αν όχι τότε οι προσπάθειες για τον στον απεγκλωβισμό της ΝΔ από τον δημοσκοπικό κλοιό το συντομότερο δυνατό θα πέσουν στο κενό.
«Μετράει η κάθε μέρα»
Ο Μητσοτάκης όπως μεταδίδουν οι συνεργάτες του κινείται με τη λογική ότι «μετράει η κάθε μέρα». Αλλά και κάθε μέρα θα πρέπει να μεταδίδεται το μήνυμα της αποτελεσματικότητας. Από το μέτωπο της ακρίβειας μέχρι την στεγαστική κρίση και στην κρίση λειτουργείας του ΕΣΥ που εμφανίζεται να είναι διαλυμένο υπάρχει η ανάγκη ύπαρξης συγκεκριμένων και μετρήσιμων αποτελεσμάτων.
Δεν είναι τυχαίο ότι προσωπικά ο Μητσοτάκης, μαζί με τους συναρμόδιους υπουργούς, βγαίνει μπροστά με δημόσιες εμφανίσεις «κοινωνικού» και «αναπτυξιακού» χαρακτήρα: από τη Θεσσαλονίκη παρουσίασε την «εθνική στρατηγική» για την περιφερειακή ανάπτυξη, από την πολύπαθη Θεσσαλία παραδέχτηκε ότι «οι ζημιές και οι πληγές είναι εδώ», παρουσιάζοντας βραχυπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους σχεδιασμούς, από έναν βρεφονηπιακό σταθμό στο Θησείο μίλησε για «ουσιαστική στήριξη» στις οικογένειες με μικρά παιδιά κ.λπ.
Το καλάθι των παροχών
Το οικονομικό επιτελείο έχει παραδώσει τις τελικές του εισηγήσεις, ενώ ολοκληρώνεται και η συζήτηση με τις Βρυξέλλες για τον επιπλέον δημοσιονομικό χώρο, επιπλέον των ήδη προβλεφθέντων 3 δισ. ευρώ, που θα επιτρέψει να «ξεκλειδώσουν» ορισμένες επιπρόσθετες παρεμβάσεις. Συζητιούνται συγκεκριμένα οι ασφαλιστικές εισφορές (αυτές έχει προαναγγελθεί ότι θα μειωθούν κατά 0,5% και ενδεχομένως να κλειδώσει μεγαλύτερη μείωση που θα φτάσει το 1%).
Συζητιέται επίσης η πιθανότητα να κατευθυνθούν προς τους εργαζομένους του ΕΣΥ έξτρα παροχές. Αυτό που θεωρείται βέβαιο είναι ότι θα γίνει προσπάθεια στο καλάθι της ΔΕΘ να χωρέσουν μέτρα για τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους συνταξιούχους και τις ευάλωτες ομάδες.
Σύμφωνα με πληροφορίες στο Μαξίμου ποντάρουν στο 1 δισ. ευρώ από κοινοτικούς πόρους για την επέκταση του προγράμματος «Σπίτι μου» από τις αρχές του 2025 στους έως 50 ετών ενώ προσανατολίζονται επίσης σε φορολογικά κίνητρα προς τους ιδιοκτήτες ακινήτων ώστε να ανοίξουν τα κλειστά διαμερίσματά τους και να τα ρίξουν στη μακροχρόνια μίσθωση. ¨Όπως αναφέρεται στο σχετικό ρεπορτάζ, να θέμα για το οποίο πιέζουν ιδιαίτερα (και) οι δεξιοί ψηφοφόροι της ΝΔ, θεωρώντας ότι έχει μείνει πίσω η στήριξη της οικογένειας.
Πώς γυρνάει το παιχνίδι;
Στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει να αναμένεται αύξηση στο επίδομα τέκνου (και αύξηση στο επίδομα αναδοχής) αλλά και «ενέσεις» σε υπόλοιπα κοινωνικά επιδόματα. Οσον αφορά στους τρίτεκνους αναμένεται, όχι πλήρης ταύτιση με τους πολύτεκνους, αλλά σαφής ενίσχυσή τους: να αποκτήσουν δηλαδή περισσότερα προνόμια «πλησιάζοντας» την ομάδα των πολυτέκνων. Μία από τις προτάσεις που είναι στο τραπέζι είναι η δια βίου αναγνώριση των τρίτεκνων – να πάψει η οικογένεια να χάνει αυτή την ιδιότητα και άρα τις σχετικές παροχές από τη στιγμή της ενηλικίωσης ενός παιδιού.
Σε ότι αφορά την ομιλία του Πρωθυπουργού συνεργάτες του τονίζουν ότι θα έχει ως κεντρική φιλοσοφία τη λογική «τι είπαμε, τι κάναμε, τι θα κάνουμε από εδώ και πέρα». Στο Μ. Μαξίμου εκτιμούν στην παρούσα φάση η ΝΔ παραμένει ο βασικός παίκτης στο πολιτικό σκηνικό. Το ζητούμενο είναι αν μπορεί να γυρίσει το παιχνίδι και να αναπληρώσει τις απώλειες που δείχνει ότι έχει.