Με ένα από τα πιο δύσκολα και καυτά ζητήματα της επόμενης πενταετίας, το αγροτικό, η επανεκλεγείσα Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν επανήλθε στο πόντιουμ στην έδρα της Κομισιόν για να παραλάβει και να παρουσιάσει τα αποτελέσματα της έκθεσης για το μέλλον της γεωργίας μαζί με τον επικεφαλής της ομάδας που τη συνέταξε, καθηγητή Πέτερ Στροσνάιντερ.
Το όραμά της για την επόμενη ημέρα στον αγροτικό τομέα αναμένεται να δοθεί τις πρώτες 100 ημέρες της νέας θητείας, ωστόσο οι συστάσεις οι οποίες παρουσιάζονται στην έκθεση δίνουν το στίγμα της κατεύθυνσης.
Όπως ανέφερε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, «το έργο του στρατηγικού διαλόγου για τη γεωργία δείχνει ότι μπορούμε να ξεπεράσουμε την πόλωση, να δημιουργήσουμε εμπιστοσύνη και να βρούμε κοινές λύσεις».
Όπως επισημαίνει η έκθεση, για να διασφαλιστεί μια επαρκώς χρηματοδοτούμενη μετάβαση, πρέπει να κινητοποιηθούν τόσο το δημόσιο όσο και το ιδιωτικό κεφάλαιο. Ένα Προσωρινό Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης θα πρέπει να συσταθεί εκτός της ΚΑΠ για να συμπληρώσει τη στήριξη για την ταχεία μετάβαση στη βιωσιμότητα του τομέα. Ο δημόσιος και ο ιδιωτικός τομέας καλούνται να συνεργαστούν καλύτερα για την κινητοποίηση κεφαλαίων για έργα που δίνουν τη δυνατότητα στους γεωργούς μικρής και μεγάλης κλίμακας και στους ενδιαφερόμενους φορείς του συστήματος τροφίμων να μεταβούν σε βιώσιμες πρακτικές και συστήματα.
Ταυτόχρονα, τονίζεται ότι απαιτείται ένα αποτελεσματικό πλαίσιο τραπεζικού δανεισμού, ενώ η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων θα πρέπει να εφαρμόσει ένα ειδικό πακέτο δανείων για τον τομέα. Ο Στρατηγικός Διάλογος χαιρετίζει την απόφαση της ΕΤΕπ να προσδιορίσει τη γεωργία και τη βιοοικονομία ως μία από τις βασικές προτεραιότητές του στο πλαίσιο του στρατηγικού χάρτη πορείας 2024-2027 και τον στόχο του να ενισχύσει την υποστήριξή του στην αλυσίδα αξίας των αγροδιατροφικών προϊόντων.
Επιπροσθέτως, υπογραμμίζεται ότι η μελλοντική ΚΑΠ θα πρέπει να επικεντρωθεί στα εξής:
- παροχή κοινωνικοοικονομικής στήριξης με στόχο τους γεωργούς που τη χρειάζονται περισσότερο
- προώθηση θετικών περιβαλλοντικών, κοινωνικών και ζωικών αποτελεσμάτων για την κοινωνία
- αναζωογονητικές ευνοϊκές συνθήκες για τις αγροτικές περιοχές. Με βάση την οικονομική βιωσιμότητα των αγροτών, η ΚΑΠ θα πρέπει να παρέχει εισοδηματική στήριξη για ορισμένους ενεργούς γεωργούς με πολύ πιο στοχευμένο τρόπο αναφέρει η έκθεση.
Αυτή η ειδική υποστήριξη θα πρέπει να αποτρέψει την εγκατάλειψη των εκμεταλλεύσεων και να συμβάλει στη διασφάλιση ότι οι αγρότες μπορούν να έχουν ένα αξιοπρεπές εισόδημα, στοχεύοντας αυτούς που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη, ιδίως τις μικρές και μικτές εκμεταλλεύσεις, τους νέους αγρότες, τους νεοεισερχόμενους και σε περιοχές με φυσικούς περιορισμούς.
Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται τέλος στους νέους υπογραμμίζοντας ότι ο ρόλος τους στη γεωργία και τις αγροτικές περιοχές και η ποικιλομορφία των ευρωπαϊκών συστημάτων τροφίμων και γεωργίας αποτελούν σημαντικό πλεονέκτημα.