Πρόσκληση για Νέα Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων στη Στερεά Ελλάδα

Μια σημαντική πρωτοβουλία για την υποστήριξη των ηλικιωμένων συμπολιτών μας στη Στερεά Ελλάδα έλαβε ο Περιφερειάρχης Φάνης Σπανός, υπογράφοντας πρόσκληση για την υποβολή προτάσεων ένταξης έργων στο νέο Πρόγραμμα «ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ 2021 – 2027».

Η πρόσκληση αφορά τη Δράση «Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων – Νέες Δράσεις», η οποία στοχεύει στην τριετή υποστήριξη της λειτουργίας νέων ή υφιστάμενων Κέντρων Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΚΗΦΗ), που δεν είχαν ενταχθεί στην προηγούμενη προγραμματική περίοδο 2014-2020.

Τα ΚΗΦΗ είναι δομές που παρέχουν πολύτιμες υπηρεσίες ημερήσιας φροντίδας σε ηλικιωμένα άτομα που δεν μπορούν να αυτοεξυπηρετηθούν πλήρως λόγω κινητικών δυσκολιών, άνοιας ή άλλων προβλημάτων υγείας. Τα άτομα αυτά συνήθως έχουν οικογενειακό περιβάλλον που αδυνατεί να τα φροντίσει επαρκώς λόγω εργασιακών, κοινωνικών ή οικονομικών προβλημάτων. Τα ΚΗΦΗ λειτουργούν σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους καθημερινά, φιλοξενώντας ηλικιωμένους για μεγάλο χρονικό διάστημα της ημέρας, από το πρωί έως το απόγευμα, προσφέροντας ανακούφιση τόσο στους ίδιους όσο και στις οικογένειές τους.

Η συγχρηματοδοτούμενη δημόσια δαπάνη που διατίθεται για την ένταξη πράξεων μέσω αυτής της πρόσκλησης ανέρχεται σε 470.000 ευρώ. Δυνητικοί δικαιούχοι για την υποβολή προτάσεων είναι οι Δήμοι της Στερεάς Ελλάδας, καθώς και φορείς που εμπίπτουν στον νόμο 4796/17-04-2021 (ΦΕΚ Α’ άρθρο 4), ο οποίος απλουστεύει το πλαίσιο ίδρυσης και λειτουργίας των ΚΗΦΗ και των Κέντρων Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας για Άτομα με Αναπηρία.

Οι δικαιούχοι θα πρέπει να διαθέτουν την απαραίτητη άδεια ίδρυσης και λειτουργίας (ή να έχουν υποβάλει αίτηση για αυτή πριν την υποβολή του Τεχνικού Δελτίου Πράξης) και να παρέχουν τις προβλεπόμενες υπηρεσίες στους ωφελούμενους για τουλάχιστον 7,5 ώρες ημερησίως.

Με αφορμή την υπογραφή της πρόσκλησης ένταξης νέων έργων, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Φάνης Σπανός, δήλωσε: «Φροντίζουμε τους μεγαλύτερους σε ηλικία συμπολίτες μας, που αντιμετωπίζουν κινητικά και άλλα προβλήματα. Διαθέτουμε χρηματοδότηση 470.000 ευρώ, από το νέο μας ΕΣΠΑ, για να λειτουργήσουν ακόμη περισσότερα Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων στη Στερεά Ελλάδα».

Ο κ. Σπανός τόνισε την ανάγκη για ποιοτικές υπηρεσίες, υπογραμμίζοντας: «Υπογράψαμε τη σχετική πρόσκληση και αναμένουμε προτάσεις από Δήμους και σχετικούς Φορείς της Στερεάς Ελλάδας. Το πρόγραμμα προβλέπει την τριετή οικονομική υποστήριξη της λειτουργίας τέτοιων Κέντρων, υπό τον όρο βέβαια της παροχής ποιοτικών υπηρεσιών σε καθημερινή βάση και για τουλάχιστον 7,5 ώρες».

Η πρωτοβουλία αυτή αποτελεί κρίσιμο βήμα για την ενίσχυση της κοινωνικής πρόνοιας στη Στερεά Ελλάδα, δίνοντας έμφαση στην υποστήριξη των ευάλωτων ηλικιωμένων που έχουν ανάγκη από συνεχή φροντίδα. Με την υποστήριξη της Περιφέρειας, τα ΚΗΦΗ θα μπορέσουν να προσφέρουν αναβαθμισμένες υπηρεσίες, εξασφαλίζοντας την καλύτερη δυνατή ποιότητα ζωής για τους ηλικιωμένους της περιοχής. Η πρόσκληση αυτή αναμένεται να κινητοποιήσει τους Δήμους και τους αρμόδιους φορείς για την υλοποίηση των απαραίτητων έργων, ώστε να ανταποκριθούν στις αυξανόμενες ανάγκες της κοινωνίας.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.