Συνάντηση διαβούλευσης, υπό την προεδρία του Περιφερειάρχη Κωνσταντίνου Μουτζούρη, με επίκεντρο τις Δράσεις Επιχειρηματικότητας πραγματοποιήθηκε στην Μυτολήνη στο πλαίσιο του νέου προγράμματος «Βόρειο Αιγαίο 2021-2027».

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Αντιπεριφερειάρχης με αρμοδιότητα το ΕΣΠΑ, Στρατής Κυρατζής, καθώς και οι Αντιπεριφερειάρχες Παντελής Μπουρνιάς και Νίκος Νύκτας. Επίσης, παρευρέθηκαν ο Εκτελεστικός Γραμματέας της Περιφέρειας, Αριστόβουλος Ελευθερίου, ο Προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας, Γιώργος Πλακωτάρης, καθώς και στελέχη της Διαχειριστικής Αρχής, όπως ο ειδικός σύμβουλος της Περιφέρειας, Στρατής Ζαφείρης. Την ομάδα συμπλήρωσαν οι Πρόεδροι των Επιμελητηρίων Λέσβου, Χίου και Σάμου, και εκπρόσωποι του Συνδέσμου Συμβούλων Επιχειρήσεων Βορείου Αιγαίου.

Ο Περιφερειάρχης, Κωνσταντίνος Μουτζούρης, στην τοποθέτησή του τόνισε την ανάγκη για στενή συνεργασία μεταξύ όλων των εμπλεκομένων φορέων, με στόχο τη μέγιστη δυνατή διευκόλυνση των επιχειρήσεων και των ιδιωτών ώστε να ενταχθούν στα νέα προγράμματα που θα προκηρυχθούν από την Περιφέρεια. «Η σημερινή συνάντηση έχει ως στόχο να υπάρξει μια αρχική ενημέρωση προς τους φορείς που εμπλέκονται με τον έναν ή τον άλλον τρόπο στα προγράμματα του ΕΣΠΑ και να τους ενημερώσουμε για τις ενέργειες που κάνουμε ως Περιφέρεια, προκειμένου να είμαστε έτοιμοι να απορροφήσουμε τα αυξημένα χρήματα του ΕΣΠΑ», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Μουτζούρης επεσήμανε ότι οι υπηρεσίες της Περιφέρειας εργάζονται συστηματικά εδώ και μήνες για την προετοιμασία των πρώτων προκηρύξεων που θα απευθυνθούν σε ιδιώτες. Ο στόχος είναι οι προκηρύξεις να είναι προσαρμοσμένες στις ανάγκες των επιχειρήσεων, ώστε να μπορέσουν να καταθέσουν προτάσεις και να απορροφήσουν τα κονδύλια. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι οι προϋποθέσεις που θα τεθούν δεν θα είναι αποτρεπτικές, αλλά αντίθετα θα διευκολύνουν την απορρόφηση των κονδυλίων, υποστηρίζοντας τις τοπικές επιχειρήσεις.

Στο επίκεντρο της διαβούλευσης βρέθηκαν οι προσκλήσεις για την προώθηση εξαγωγών, η εφαρμογή καινοτομιών στις επιχειρήσεις, και η ενίσχυση της συνεργασίας με ερευνητικούς φορείς, με σκοπό την προώθηση της επιχειρηματικότητας. Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου στοχεύει στην ανάπτυξη και ενίσχυση των τοπικών επιχειρήσεων, αξιοποιώντας τα διαθέσιμα ευρωπαϊκά κονδύλια και ενσωματώνοντας καινοτόμες πρακτικές που θα οδηγήσουν στη βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής.

Η συνάντηση αυτή αποτέλεσε το πρώτο βήμα για τη διαμόρφωση ενός πλαισίου που θα επιτρέψει την άμεση και αποτελεσματική απορρόφηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ από τις τοπικές επιχειρήσεις, με την Περιφέρεια να δηλώνει αρωγός στις προσπάθειες των ιδιωτών και των επιχειρηματιών. Με την ενεργό συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων φορέων, αναμένεται ότι οι δράσεις που θα υλοποιηθούν στο πλαίσιο του προγράμματος «Βόρειο Αιγαίο 2021-2027» θα έχουν σημαντική συμβολή στην οικονομική ανάπτυξη και την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας στο Βόρειο Αιγαίο