ΟΣΥΑΠΕ: Απόφαση-τομή για το επίδομα σίτισης και στέγασης

Μια σημαντική νίκη για τους εργαζόμενους στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων σημειώθηκε στις 30 Αυγούστου 2024, καθώς το Περιφερειακό Συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα τη χορήγηση επιδόματος σίτισης και στέγασης ύψους 400 ευρώ μηνιαίως.

Η απόφαση αυτή αφορά τους υπαλλήλους της Περιφέρειας, καθώς και τους συζύγους ή τα ανήλικα τέκνα τους, οι οποίοι δεν έχουν πλήρη κυριότητα ή επικαρπία κατοικίας στην περιοχή όπου υπηρετούν. Το επίδομα θα έχει αναδρομική ισχύ από την 1η Ιουνίου 2024.

Η απόφαση αυτή ήρθε ως αποτέλεσμα των συνεχών αγώνων και πιέσεων από τα Σωματεία των εργαζομένων και την Ομοσπονδία τους, οι οποίοι επέμειναν επί χρόνια στην ανάγκη στήριξης των υπαλλήλων που εργάζονται σε ορεινούς και νησιωτικούς Δήμους. Η ενεργοποίηση της σχετικής ρύθμισης για την παροχή του επιδόματος αποτελεί την πρώτη φορά που Περιφερειακό Συμβούλιο λαμβάνει μια τέτοια απόφαση για υπαλλήλους Περιφερειών, ανοίγοντας τον δρόμο για μελλοντικές παρόμοιες διεκδικήσεις σε άλλες περιοχές της χώρας.

Η απόφαση έρχεται σε μια περίοδο όπου το πρόβλημα της στέγασης έχει λάβει εκρηκτικές διαστάσεις, ιδιαίτερα στις νησιωτικές περιοχές, όπου τα ενοίκια και το κόστος ζωής έχουν αυξηθεί δραματικά. Αν και το ποσό των 400 ευρώ μηνιαίως δεν καλύπτει πλήρως τα έξοδα σίτισης και στέγασης, αποτελεί μια σημαντική οικονομική ανάσα για τους εργαζόμενους και συμβάλλει στην προσέλκυση και διατήρηση του προσωπικού στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων.

Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την απόφαση, επισημαίνοντας ότι είναι αποτέλεσμα μακροχρόνιων αγώνων και παρεμβάσεων, που ξεπέρασαν πολλά εμπόδια και προκλήσεις. Τόνισαν ότι η απόφαση αυτή όχι μόνο αναγνωρίζει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι υπάλληλοι σε απομακρυσμένες και δυσπρόσιτες περιοχές, αλλά θέτει και τις βάσεις για περαιτέρω διεκδικήσεις με στόχο την πλήρη κάλυψη των σύγχρονων αναγκών τους.

Η Ομοσπονδία των εργαζομένων στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, από την πλευρά της, υπογράμμισε ότι η απόφαση αυτή αποτελεί μόνο την αρχή και ότι θα συνεχίσουν να στηρίζουν κάθε αγωνιστική διεκδίκηση που στοχεύει στη βελτίωση των συνθηκών εργασίας και διαβίωσης των μελών τους. Η αναγνώριση των ιδιαίτερων συνθηκών που επικρατούν στις νησιωτικές και ορεινές περιοχές της χώρας είναι κρίσιμη για τη διασφάλιση της παραμονής των υπαλλήλων σε αυτές τις περιοχές και την αποτροπή της φυγής τους προς αστικά κέντρα.

Η απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ιονίων Νήσων, λοιπόν, δεν αποτελεί μόνο μια άμεση στήριξη στους εργαζομένους, αλλά και μια σημαντική κίνηση που ενισχύει την κοινωνική συνοχή και τη βιώσιμη ανάπτυξη στις νησιωτικές περιοχές της Ελλάδας. Με τη συνέχιση της συνεργασίας μεταξύ των Σωματείων, της Ομοσπονδίας και των τοπικών αρχών, αναμένεται να επιτευχθούν ακόμη μεγαλύτερες βελτιώσεις στις συνθήκες διαβίωσης και εργασίας των εργαζομένων στην Περιφέρεια.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.