Με καθημερινές ανατροπές εκπλήσσει τους βουλευτές του ο Στέφανος Κασσελάκης, θυμίζοντας ότι τα καλύτερα σίριαλ χαρακτηρίζονται από δυνατά plot twist. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξελέγη λέγοντας ότι θα τα αλλάξει όλα και κινείται προς αυτή την κατεύθυνση ολοταχώς ή τουλάχιστον να επιχειρεί προς αυτή την κατεύθυνση.
Η πρόταση του χθες στην επιτροπή καταστατικού για αλλαγή ονομασίας σε «Συνασπισμό Σύγχρονης Αριστεράς» (ή ΣΥΣΥΑ) ξάφνιασε αρκετούς στο κόμμα και όχι ευχάριστα. Κάποιοι βουλευτές δεν υποδέχθηκαν και πολύ καλά αυτή την αλλαγή τονίζοντας ότι υπάρχουν άλλες προτεραιότητες.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Βήματος, η πρόταση Κασσελάκη δεν βρήκε ευήκοα ώτα. Σε πηγαδάκια στη Βουλή η συζήτηση αυτή μονοπωλεί. «Δεν είναι αυτή η προτεραιότητα μας», αναφέρει βουλευτής, «έχουμε πιο σοβαρά προβλήματα» προσθέτει. Άλλος βουλευτής, κατανοεί ότι χρειάζονται σαρωτικές αλλαγές, όμως αυτό το όνομα δεν ταιριάζει στον ΣΥΡΙΖΑ της νέας εποχής. Όπως εξηγεί, ο όρος «συνασπισμός» πρέπει να φύγει γιατί θυμίζει τις εποχές του Αλαβάνου και του Κωνσταντόπουλου οι οποίες όπως υποστηρίζει είναι πλέον ξεπερασμένες.
Κι άλλος βουλευτής ναι μεν συμφωνεί ότι ο όρος «Συνασπισμός» πρέπει να φύγει από το κάδρο του ονόματος, αλλά για διαφορετικούς λόγους. Όπως εξηγεί, ο όρος αυτός διατηρήθηκε διότι υπήρχαν πολλές τάσεις εντός του κόμματος. «Πλέον είμαστε ένα κόμμα», σημειώνει με νόημα.
«Δίνει άλλοθι στον Τσίπρα»
Άλλοι υποστηρίζουν ότι η αλλαγή ονόματος διευκολύνει και όσους θέλουν να αποχωρήσουν από το κόμμα. Ένας βουλευτής εκτιμάει ότι αυτό «δίνει άλλοθι στον Τσίπρα να αποχωρήσει», εννοώντας μαζί με τους βουλευτές που ανήκουν στους 87. Εξηγώντας το σκεπτικό του λέει ότι πλέον δεν θα τον κρατάει τίποτα, ούτε καν το όνομα του κόμματος που ο ίδιος ίδρυσε δίνοντας νέα πνοή στην αριστερά το 2013 και φτάνοντας το κόμμα το ‘15 στην εξουσία.
Ακόμη και σε δημόσιες τοποθετήσεις βουλευτές εξέφρασαν την διαφωνία τους. Ο Βασίλης Κόκκαλης σε δηλώσεις του στο περιστύλιο της Βουλής είπε ανοιχτά ότι διαφωνεί με την πρόταση του νέου ονόματος. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Μίλτος Ζαμπαράς ο οποίος είπε ότι «το μείζον δεν είναι η αλλαγή στο όνομα και οι άλλες αλλαγές αλλά η αλλαγή στην πολιτική μας με στόχο την κυβέρνηση Μητσοτάκη».
Αποστάσεις από Παππά
Ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας, Νίκος Παππάς, κράτησε αποστάσεις από την πρόταση για αλλαγή ονόματος λέγοντας ότι «δεν είμαι πολύ σίγουρος ότι πρέπει να μας απασχολήσει αυτό στο Συνέδριό μας. Οι αλλαγές στο καταστατικό είναι πιο ουσιώδες θέμα. Ένα κόμμα που παλεύει απλώς να αλλάζει το όνομά του, κρατάει τις δομές του ίδιες, ενδεχομένως να μην μπορεί να ανταποκριθεί στις σύγχρονες ανάγκες». Και συνέχισε για το θέμα αυτό λέγοντας ότι «θα προτιμούσα στην δημόσια συζήτηση να κυριαρχήσουν ο αναγκαίες αλλαγές. Αν αλλάζαμε το όνομά μας, οι και υποψήφιοι βουλευτές μας δεν έβγαιναν από προκριματικές εκλογές, δεν θα είχαμε κάνει ένα σοβαρό βήμα μετασχηματισμού».
Οι επιφυλάξεις του Φάμελλου
Ο Σωκράτης Φάμελλος, εμφανίστηκε επιφυλακτικός, λέγοντας ότι «είναι επί ειδήσεων η συζήτηση και όχι επί εισηγήσεων ακόμη, οπότε θα είμαι πολύ προσεκτικός, γιατί υποθέτω και διεκδικώ ταυτόχρονα αυτή η συζήτηση να γίνεται στα όργανα» και ταυτόχρονα έδωσε ραντεβού στην Κεντρική Επιτροπή του σαββατοκύριακου.
Οι ειρωνείες Σπίρτζη
Ιδιαίτερα αιχμηρός ήταν ο Χρήστος Σπίρτζης, για τον οποίο εκκρεμεί η απόφαση για την διαγραφή του. Σε τηλεοπτική του εμφάνιση στο Open δήλωσε: «Αυτό το κόμμα – όπως έχει διαμορφωθεί- νομίζω δεν θυμίζει σε τίποτα τον ΣΥΡΙΖΑ, την Προοδευτική Συμμαχία και την Αριστερά γενικότερα. Άρα καλώς μετονομάζεται. Αν δεν υπάρχει και η λέξη Αριστερά μέσα θα είναι ακόμα καλύτερα για να αντικατοπτρίζει αυτό που πραγματικά είναι».
Το λάθος μήνυμα με Πολάκη
Δεν είναι όμως μόνο το όνομα που απασχολεί. Όλες οι εξελίξεις, οι οποίες πράγματι είναι ραγδαίες εντός του κόμματος, βρίσκουν τους βουλευτές αμήχανους. Αρκετοί εμφανίζονται ακόμα απογοητευμένοι από την επιστροφή του Παύλου Πολάκη στην κοινοβουλευτική ομάδα. «Στέλνει λάθος μήνυμα», επισημαίνει στέλεχος. Κάποιοι σκέφτονται να αποφύγουν για λίγο τις περιφέρειες τους καθώς οι ερωτήσεις που δέχονται είναι πολλές και αρκετές φορές δεν ξέρουν τι να απαντήσουν.
Το τι θα γίνει και στην Κεντρική Επιτροπή επίσης ανησυχεί τους βουλευτές, οι οποίοι αναρωτιούνται αν θα υπάρξει ένα νέο ρήγμα και αν το κόμμα θα βγει λαβωμένο. Οι εκτιμήσεις είναι διαφορετικές. Κάποιοι λένε ότι ο Παύλος Πολάκης θα προχωρήσει στην πρόταση μομφής. Άλλοι, λένε, ότι μετά την επιστροφή του, ό τι και αν λέει ο βουλευτής Χανίων θα ρίξει νερό στο κρασί του.
Τι θα κάνουν οι «87;»
Το τι θα κάνουν οι 87 είναι επίσης ένα ενδιαφέρον θέμα για τους ίδιους. Και σε αυτό τα στελέχη του κόμματος εμφανίζονται διχασμένοι και με διαφορετικές ερμηνείες. Ένας βουλευτής θεωρεί δεδομένο ότι δεν θα φύγει κανείς, εκτιμώντας ότι το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών για τη Νέα Αριστερά «μάζεψε» τις φιλοδοξίες κάποιων.
«Άλλωστε σε πόσες κοινοβουλευτικές ομάδες θα “σπάσουμε”;» αναρωτιέται. Άλλος βουλευτής, εκτιμάει ότι δεν μπορεί να τραβήξει για πολύ αυτή η ρωγμή εντός του κόμματος. «Για πόσο θα σέρνεται αυτή η κατάσταση; Δεν υπάρχει άλλος δρόμος, είτε θα φύγουν είτε θα τους διώξει», όπως λέει.