Περισσότερο προβληματισμό και αγωνία παρά ανακούφιση έχει προκαλέσει στην Κουμουνδούρου η απόφαση Κασσελάκη να επανεντάξει τον Παύλο Πολάκη στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, μια «κίνηση απόγνωσης», όπως την χαρακτήριζαν κάποιοι στους διαδρόμους της Βουλής, καθώς έρχεται να προστεθεί ανεπιτυχώς, όπως φαίνεται, στις προσπάθειες εξευμενισμού του «αψύ Σφακιανού», ο οποίος έχει θέσει θέμα ηγεσίας και πολιτικού προσανατολισμού του κόμματος.

Μετά την διαγραφή της Αθηνάς Λινού, η οποία «θυσιάστηκε» από τον κ. Κασσελάκη στον «βωμό» του Σφακιανού, ήρθε και η πλήρης κοινοβουλευτική αποκατάστασή του, μόνον που δεν είχε τα προσδοκώμενα αποτελέσματα.

Ο κ. Πολάκης διαμήνυσε στον άλλοτε εκλεκτό του ότι «δεν είμαι κανένα παιδάκι για να με διαγράφουν χωρίς ενημέρωση και να με επανεντάσσουν με μία ενημέρωση από τον Νίκο Παππά ένα λεπτό πριν», δηλώνοντας, για όσους δεν κατάλαβαν, ότι η επανένταξή του στην Κ.Ο. «δεν αλλάζει σε τίποτα την πολιτική εκτίμηση που έχω κάνει σε σχέση με το πολιτικό πρόβλημα που έχει ο ΣΥΡΙΖΑ και την ανάγκη που υπάρχει για ξεκάθαρη δυναμική αξιωματική αντιπολίτευση η οποία θα ρίξει το επιτελικό κράτος και τη νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση του Μητσοτάκη». Με λίγα λόγια, «το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω…».

Η σημασία της επανένταξης Πολάκη στην Κ.Ο.

Τι σημαίνει όμως η επανένταξή του στην Κ.Ο. που αριθμεί πλέον τους 35 βουλευτές και τι αποτελέσματα παράγει για τον πολλαπλώς «τραυματισμένο» ΣΥΡΙΖΑ;

1. Η επιστροφή Πολάκη δεν σήμανε τον εξευμενισμό του Κρητικού, ο οποίος φαίνεται να οδεύει αμετακίνητος προς την ρήξη με τον κ. Κασσελάκη και την ομάδα που τον περιβάλλει. Πρώτος σταθμός αυτής της βασανιστικής πορείας στον αλληλοσπαρασσόμενο ΣΥΡΙΖΑ, που έχει ακόμα αρκετά επεισόδια, είναι η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του Σαββατοκύριακου –αν γίνει τελικώς… Πάντως το ραντεβού που έδωσε ο κ. Πολάκης με την ηγεσία είναι σαφές και ξεκάθαρο: «Θα τα πούμε αναλυτικά στην Κεντρική Επιτροπή»…

2. Όσοι ήλπιζαν –μεταξύ των οποίων και ο νέος πρόεδρος της Κ.Ο. Νίκος Παππάς, άλλοτε κομματικός «συνδαιτυμόνας» του κ. Πολάκη– ότι θα «τουμπάρουν» τον βουλευτή Χανίων, μάλλον λογάριαζαν χωρίς τον ξενοδόχο. Ο κ. Πολάκης έχει μπει από την επαύριον της διαγραφής του και ιδίως μετά την ευθεία αμφισβήτηση της ηγεσίας Κασσελάκη στην μοιραία Πολιτική Γραμματεία του Αυγούστου, σε ρότα διεκδίκησης της αρχηγίας του κόμματος, όπως επιμένουν πολλοί. Αυτό τουλάχιστον θέλουν οι οπαδοί του, οι οποίοι εδώ και καιρό τον παροτρύνουν προς αυτή την κατεύθυνση χωρίς να είναι διατεθειμένοι να δώσουν άλλη πίστωση χρόνου στον πρόεδρο του κόμματος.

3. «Δικαιωμένος», όπως έχει δηλώσει μετά την αποπομπή της κυρίας Λινού και τώρα με την επανένταξή του στις τάξεις της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και χωρίς να κάνει πίσω από όσα έχει καταμαρτυρήσει στην κομματική ηγεσία, όπως θα επιθυμούσε διακαώς η Κουμουνδούρου, ο κ. Πολάκης έρχεται «καβάλα στ’ άλογο» για να αμφισβητήσει τον κ. Κασσελάκη που προσώρας μοιάζει να μετακινείται ελαφρώς από το γνωστό …«βρείτε μου αντίπαλο και πάμε»: «Αυτό το οποίο γνωρίζω είναι ότι η Κεντρική Επιτροπή, που έχουμε αυτό το Σαββατοκύριακο, έχει την εξουσιοδότηση να προχωρήσει σε μια εισήγηση καταστατικών αλλαγών προς το επικείμενο Συνέδριο.

Άρα, λοιπόν, δεν πρόκειται να αποκλίνω από τον σκοπό τον οποίο έχουμε, ο οποίος είναι να φτιάξουμε ένα υπερσύγχρονο κόμμα που να δίνει τη φωνή και την κυρίαρχη εξουσία στα μέλη του κόμματος», περιορίστηκε να πει όταν ρωτήθηκε αν φοβάται τυχόν πρόταση μομφής εναντίον του…

4. Τα σχέδια διεκδίκησης της ηγεσίας εκ μέρους του κ. Πολάκη, διευκολύνουν τους «87» να ξετυλίξουν περαιτέρω το δικό τους αφήγημα αμφισβήτησης του κ. Κασσελάκη.

Αν και δεν υπάρχει κανένα σημείο σύγκλισης με τον Σφακιανό, ωστόσο δεν θα είχαν κανένα πρόβλημα να στηρίξουν τυχόν πρόταση μομφής εκ μέρους του κατά του προέδρου του κόμματος, αν και φαίνεται ότι διατηρούν το προνόμιο της υποβολής πρότασης μομφής για τον εαυτό τους –δεν θα ήθελαν να εμφανιστούν ότι «σύρονται» πίσω από τον κ. Πολάκη ο οποίος έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων.

Υπενθυμίζεται ότι απαιτούνται 151 ψήφοι στην Κεντρική Επιτροπή για να περάσει η πρόταση μομφής. Από κει και πέρα ο καθείς θα ακολουθήσει τον δρόμο του μέχρι την τελική ρήξη, προοπτική που δεν αποκλείει την τριχοτόμηση του εναπομείναντος ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο ουδείς πλέον επιθυμεί, όπως καταδεικνύουν και οι προτάσεις που εισηγείται ο κ. Κασσελάκης για αλλαγή ονόματος, δομών και φυσιογνωμίας.

Στην κατεύθυνση της τριχοτόμησης δεν αποκλείεται οι «87» να προχωρήσουν σε αυτονόμηση συγκροτώντας την δική της κοινοβουλευτική ομάδα. Σε αυτή την περίπτωση θα έχουμε δεκακομματική Βουλή και απώλεια για τον ΣΥΡΙΖΑ της θέσης της αξιωματικής αντιπολίτευσης…

5. Στον βαθμό που η πρωτοβουλία κατευνασμού του κ. Πολάκη αποτύχει, καθώς ο ίδιος δεν φαίνεται διατεθειμένος ούτε να …«ντιλάρει» με την ηγεσία, παρότι είναι έτοιμη να του παραχωρήσει γη και ύδωρ –π.χ. θέση γραμματέα κλπ.- ούτε να κάνει πίσω από τις αποφάσεις που έχει λάβει, τότε η επιστροφή του στην Κ.Ο. συνιστά ως προς τις επιδιώξεις της Κουμουνδούρου μια ακόμα αστοχία των χειρισμών της και κυρίως μια ήττα της ηγετικής ομάδας καθώς πιστοποιεί την αδυναμία της να ελέγξει τις εξελίξεις και να επηρεάσει τις εύθραυστες ισορροπίες στον ΣΥΡΙΖΑ που βρίσκεται πια σε κατάσταση αποσύνθεσης.