Οι χθεσινές εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ έδειξαν ότι ο Στέφανος Κασσελάκης έχει πολλά μέτωπα ανοιχτά και θα κληθεί να τα αντιμετωπίσει όλα το ερχόμενο σαββατοκύριακο κατά την διάρκεια της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής. Μεταξύ άλλων, έχει να αντιμετωπίσει τον μαινόμενο Παύλο Πολάκη. Παρά την επιχείρηση κατευνασμού και την επιστροφή του στην κοινοβουλευτική ομάδα, φαίνεται ότι κάθε προσπάθεια συμφιλίωσης πέφτει στο κενό.

Ο μαινόμενος Πολάκης

Ο Παύλος Πολάκης, μόλις 40 ημέρες από την διαγραφή του, επιστρέφει ξανά στο κόμμα από το οποίο όπως ξεκαθάρισε δεν έφυγε ποτέ. Η «απαράδεκτη», κατά τον ίδιο, διαγραφή του ήταν μια ποινή που ο κύκλος της έκλεισε, όπως εξήγησε από την άλλη σε δηλώσεις του ο Νίκος Παππάς. Ο βουλευτής Χανίων, πάντως, δεν το βάζει κάτω ούτε «συγχωρεί» τον Στέφανο Κασσελάκη. Άλλωστε, όπως διαμήνυσε στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα προς τον 7ο όροφο της Κουμουνδούρου, δεν είναι κανά παιδάκι ούτε αλλάζει η πολιτική του εκτίμηση για τους χειρισμούς της ηγεσίας. Και αυτό φάνηκε, αφού λίγες ώρες αργότερα, άσκησε κριτική στην πρόταση Κασσελάκη για αλλαγή ονόματος του κόμματος.

Σε διαβούλευση η πρόταση Κασσελάκη για αλλαγή ονόματος

Η πρόταση αυτή του Στέφανου Κασσελάκη στην επιτροπή Καταστατικού να μετονομαστεί ο ΣΥΡΙΖΑ σε «Συνασπισμό Σύγχρονης Αριστεράς», αναμένεται να τεθεί σε διαβούλευση. Δεν έμεινε όμως μόνο εκεί ο πρόεδρος, θέλοντας να τα αλλάξει. Ασυμβίβαστο βουλευτών με κομματικές θέσεις, να μην υπερβαίνουν συγκεκριμένο αριθμό θητειών στις περιφέρειες τους αλλά και να δώσει περισσότερες πρωτοβουλίες και μεγαλύτερο ρόλο στην βάση του κόμματος, πιστεύοντας ενδεχομένως ότι το μεγαλύτερο ατού του παραμένει η επαφή με τον κόσμο του κόμματος.

Το Σαββατοκύριακο η απόφαση για Σπίρτζη

Και μέσα σε όλα αυτά, κάπου εκεί έρχεται και ο Χρήστος Σπίρτζης. Η διαγραφή του φαίνεται πως παίρνει παράταση με τις κρίσιμες αποφάσεις να λαμβάνονται στην Κεντρική Επιτροπή. Στον πρώην υπουργό ζητήθηκε σε επιστολή να παραστεί και να δώσει εξηγήσεις στην Επιτροπή Δεοντολογίας του κόμματος, μέχρι την Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου. Η τελική απόφαση όμως για το μέλλον του θα ληφθεί το σαββατοκύριακο.

Πονοκέφαλος και από τη νέα δημοσκόπηση

Και τέλος, στον χθεσινό πονοκέφαλο της Κουμουνδούρου προστίθεται και νέα δημοσκόπηση. Σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση της Opinion Poll που διενεργήθηκε για λογαριασμό του Action24, τα στοιχεία δείχνουν ότι στην πρόθεση ψήφου επί των έγκυρων η ΝΔ συγκεντρώνει 27,1%, το ΠαΣοΚ 13,1% και ο ΣΥΡΙΖΑ 10,5%. Ακολουθεί το ΚΚΕ με 8,8%, η Ελληνική Λύση με 7,4%, η Πλεύση Ελευθερίας με 3,6%, η Νίκη με 3,4%, η Φωνή Λογικής με 3%, το ΜέΡΑ25 με 2,7% και η Νέα Αριστερά με 2,1%.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δηλαδή, εμφανίζεται όχι απλώς να χάνει μονάδες από τις ευρωεκλογές και την δεύτερη θέση, αλλά να κινδυνεύει να πέσει και σε μονοψήφιο ποσοστό.