Μία νέα κοπέλα μπαίνει στο αυτοκίνητο και κάθεται στη θέση του συνοδηγού. Το αγόρι της κρατά το τιμόνι, λύνει το χειρόφρενο και πάνε μαζί στον παππού της. Η νεαρή κοπέλα κάθε χρόνο την ίδια ημέρα την αφιερώνει σε έναν αγωνιστή της δημοκρατίας, στο δικό της ήρωα.

Το ημερολόγιο δείχνει 3 του Σεπτέμβρη 2024. Ο παππούς περιμένει την εγγονή του με έναν ελληνικό καφέ σε εκείνο το στρογγυλό τραπέζι της κουζίνας, αυτό που τις Κυριακές τρώει μαζεμένη η ελληνική οικογένεια. Κρατά ένα τάμπλετ που του έχει πάρει δώρο η εγγονή του και δείχνει στο νέο ζευγάρι γιατί το ΠαΣοΚ συνδέθηκε και ρίζωσε στις καρδιές των Ελλήνων.

Έτσι ξεκίνησε το βίντεο που ετοίμασε η Χαριλάου Τρικούπη για τα γενέθλια του ΠαΣοΚ στο Ζάππειο και τα είχε όλα. Είχε αποτυπωμένο τον ριζοσπαστισμό και τη μαχητικότητα του Αντρέα. Τις μεγάλες συγκεντρώσεις. Τους σταθμούς της αλλαγής. Κοινωνικούς κι εθνικούς σταθμούς που δεν ξέχασε κανένας από τους παρευρισκόμενους, που ήταν τουλάχιστον τριπλάσιοι από πέρυσι.

Όλοι κοιτούσαν σπάνιο υλικό από τη ζωή του ιδρυτή κι αρχηγού του ΠαΣοΚ Ανδρέα Παπανδρέου. Αργότερα εστίασαν στην περίοδο του εκσυγχρονισμού και των μεγάλων έργων υποδομής. Χειροκρότησαν συγκινημένοι την οργανωτικότητα του Κώστα Σημίτη. Φώναξαν το όνομα του Γιώργου Παπανδρέου όταν η οθόνη έδειχνε αποσπάσματα από την περίοδο της διακυβέρνησης του και συγκεκριμένα, όταν μιλούσε στη Βουλή για τις τομές στη δημόσιά διοίκηση, όπως έγινε με τη διαύγεια που έφερε εκείνος προς ψήφιση.

Το ίδιο έγινε όταν λίγα λεπτά αργότερα στο βίντεο αποτυπώθηκαν οι μάχες του Ευάγγελου Βενιζέλου για την Ελλάδα αλλά και για να κρατηθεί ζωντανό το ΠαΣοΚ. Ίσως στην πιο δύσκολή στιγμή της ιστορίας του. Τότε που έμεινε όρθιο, όταν οι πολιτικοί του αντίπαλοι το συνέθλιβαν.

Από τα 50 χρόνια του ΠαΣοΚ δεν θα έλειπε η αναφορά στην αείμνηστη Φώφη Γεννηματά. Το κοινό πάγωσε και ξέσπασε σε παρατεταμένα χειροκροτήματα όταν είδε το χαμόγελο της αλλά και την ανθοδέσμη του πένθους ακουμπισμένη στα έδρανα της Βουλής. Στη συνέχεια ξεκίνησε η περίοδος του Νίκου Ανδρουλάκη και η ανοδική πορεία του κόμματος μετά από χρόνια.

Η στιγμή της ενότητας

Το βίντεο αυτό παρακολουθούσαν από την πρώτη σειρά των καθισμάτων και οι τρεις πρώην πρόεδροι του κόμματος. Κώστας Σημίτης, Γιώργος Παπανδρέου και Ευάγγελος Βενιζέλος, βρέθηκαν ξανά μετά από καιρό μαζί. Χαιρετηθήκαν κι έδειξαν πως το ΠαΣοΚ μπορεί να είναι ενωμένο και δυνατό. Όπως απαίτησε επιτακτικά αρκετές φορές το συγκεντρωμένο πλήθος με ρυθμικές ιαχές.

Οι τρεις πρώην πρόεδροι, έγιναν χθες οι σωματοφύλακες της παράταξης κι έζησαν ξανά μερικές δικές τους πολιτικές στιγμές σε μία διαδρομή που τα είχε όλα.

Γέννηση, άνοδο, κυριαρχία, κρίση και ζηλευτές, αλλά και συνάμα ασυνεχείς ποσότητες συναισθήματος κυριάρχησαν στην χθεσινή βραδιά. Ειδικά την στιγμή που η διεθνολόγος, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και παρουσιάστρια της βραδιάς Έλλη Κοκκολιού ανάγνωσε ένα- ένα τα ονόματα εκείνων έβαλαν την υπογραφή τους στις 3 του Σεπτέμβρη το 1974 και 50 χρόνια μετά ήταν ξανά εκεί. Δηλώνοντας με την παρουσία τους πως δεν έφυγαν ποτέ.

Η συγκίνηση κορυφώθηκε όταν από το μικρόφωνο ακούστηκαν όλα τα ονόματα εκείνων που υπέγραψαν την ιδρυτική διακήρυξη και δεν βρίσκονται ανάμεσα μας. Συγγενείς των ιδρυτικών μελών δάκρυσαν από συγκίνηση, για την τιμή και την αναγνώριση που τους δόθηκε από το κόμμα που υπηρέτησαν τα αγαπημένα τους πρόσωπα.

Οι υποψήφιοι

Η εκδήλωση για τον εορτασμό των 50 ετών από την 3η του Σεπτέμβρη αποκτά ιδιαίτερή σημασία φέτος, καθώς γίνεται ένα περίπου μήνα πριν τις εσωκομματικές εκλογές. Ο Νίκος Ανδρουλάκης παρακολουθούσε την εκδήλωση έχοντας στο πλευρό του τον Κώστα Σημίτη και τον Γιώργο Παπανδρέου. Ενώ όταν οι δύο πρώην πρωθυπουργοί αποχώρησαν έκατσε με τον γιο του Μαρίνο που του εξηγούσε την ιστορία του Γιάννη Μαρκόπουλου, συνθέσεις του οποίου ακούστηκαν χθες το βράδυ από την ορχήστρα του.

Ο δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας έφτασε με συνεργάτες από νωρίς και παρακολούθησε όλες τις ομιλίες και χειροκρότησε πολλούς από τους πρωταγωνιστές του παρελθόντος. Ο Παύλος Γερουλάνος χαιρέτησε έναν- έναν όλους εκείνους που έκατσαν στην πρώτη σειρά, πρώην προέδρους, βουλευτές και ιδρυτικά στελέχη.

Ή Άννα Διαμαντοπούλου φορώντας ένα κόκκινο φόρεμα αισθάνθηκε σαν στο σπίτι της και έδειξε να χαμογελά πολλές φορές, ειδικά όταν βρέθηκε σε πηγαδάκι που είχε με τον Γιώργο Λιάνη και τον Πάρι Κουκουλόπουλο, τους παλιόφιλους της από τη Δυτική Μακεδονία που έλκει την καταγωγή της.

Ο Μιχάλης Κατρίνης τόνισε πως είναι ημέρα ενότητας και εκεχειρίας, επισκέφθηκε τα περίπτερα με της αφίσες του κόμματος και φωτογράφηθηκε με κόσμο. Ενώ παρούσα ήταν και η Νάντια Γιανακοπούλου μαζί με το συζυγό της και ηθοποιό Μάξιμο Μουμούρη, όπως και ο Γιάννης Κανελλάκης.

Η 3η του Σεπτέμβρη του 2024 ήταν μία βραδιά καταλαγής κι ενότητας. Με τους μονομάχους της 6ης Οκτωβρίου να κάνουν ανακωχή. Να βάζουν τα σπαθιά στις θήκες τους και τον απλό κόσμο να είναι ο πρωταγωνιστής.

Δείτε εικόνες