Στην πολιτική επιστήμη δεν υπάρχουν αξιώματα και δεδομένα, όμως η νίκη του ακροδεξιού AfD στα κρατίδια της Α. Γερμανίας ήταν σχεδόν αναμενόμενη. Όχι τόσο από την άποψη των δημοσκοπήσεων και των αποτελεσμάτων του κόμματος αυτού σε άλλες εκλογικές αναμετρήσεις, όσο από την κοινωνική αστάθεια και την ανασφάλεια που προκαλεί η μετανάστευση.

Μία εβδομάδα πριν από την συγκεκριμένη εκλογική αναμέτρηση, η επίθεση με 3 νεκρούς στο Ζόλιγκεν με δράστη έναν πρόσφυγα από την Συρία, λειτούργησε ως βούτυρο στο ψωμί της ακροδεξιάς ρητορικής. Γιατί λειτούργησε ως μηχανισμός ανασφάλειας στα κρατίδια της πρώην Ανατολικής Γερμανίας, τα οποία σημειωτέον έχουν το μικρότερο ποσοστό μετανάστευσης σε σύγκριση με αυτά της Δυτικής.

Ο φόβος του τι μπορεί να συμβεί στο μέλλον ήταν ο καταλύτης της ακροδεξιάς ψήφου. Αυτό το φαινόμενο παρουσιάζεται σε όλες τις χώρες όπου η ακροδεξιά καταγράφει υψηλά εκλογικά ποσοστά. Να ψηφίζεται δηλαδή όχι τόσο στις περιοχές γκέτο, αλλά από τις γειτονικές τους που «φοβούνται» ότι θα έχουν την ίδια κατάληξη.