Βαυκαλίζω: Ξέρετε τι σημαίνει η απαιτητική λέξη της ημέρας;

Με αφορμή την κυκλοφορία του «Λεξικού των πιο Απαιτητικών Λέξεων της Νέας Ελληνικής» που κυκλοφορεί με «Το Βήμα της Κυριακής», ΤΟ ΒΗΜΑ παρουσιάζει καθημερινά την «απαιτητική λέξη της ημέρας»

Αυτή την Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου ΤΟ ΒΗΜΑ προσφέρει έναν ξεχωριστό γλωσσολογικό θησαυρό. Το χρήσιμο λεξικό του καθηγητή κ. Γεώργιου Μπαμπινιώτη «ΤΟ ΛΕΞΙΚΟ ΤΩΝ ΠΙΟ ΑΠΑΙΤΗΤΙΚΩΝ ΛΕΞΕΩΝ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ»

Από τις 150.000 λέξεις της ελληνικής γλώσσας οι 4.000 λέξεις ξεχωρίζουν, σύμφωνα με τον καθηγητή κ. Γεώργιο Μπαμπινιώτη ως «απαιτητικές». Δύσκολες λέξεις οι οποίες απαιτούν βαθύτερη γνώση της ελληνικής γλώσσας. Λέξεις λόγιας ή λογιότερης προέλευσης, που η χρήση τους –ιδίως η σηµασία τους– δυσκολεύει αρκετούς οµιλητές.

Η απαιτητική λέξη της ημέρας και η σημασία της

βαυκαλίζω

εξαπατώ ή καθησυχάζω (κάποιον) με ψεύτικες υποσχέσεις ή καλλιεργώντας μάταιες προσδοκίες (συχνότερα στη μεσοπαθητική φωνή βαυκαλίζομαι).

Παραδείγματα

Το μόνο που κάνει είναι να βαυκαλίζει τον λαό με υποσχέσεις και μεγαλοστομίες.

Βαυκαλιζόταν με την ιδέα ότι θα του παρείχαν υποστήριξη όταν θα τη χρειαζόταν.

Μια μερίδα τού κόμματος εξακολουθεί να βαυκαλίζεται με την ιδέα ότι δεν έχει χάσει την απήχησή της στην κοινωνία.

— βαυκάλισμα (το).

ΕΤΥΜ. ελληνιστική λ. (επίσης βαυκαλῶ «κοιμίζω, νανουρίζω»), που ίσως προήλθε από συγχώνευση των αρχ. ρημάτων βαυβῶ (-άω) «κοιμάμαι» και κηλῶ

To «ΛΕΞΙΚΟ ΤΩΝ ΠΙΟ ΑΠΑΙΤΗΤΙΚΩΝ ΛΕΞΕΩΝ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ» του Γ. Μπαμπινιώτη κυκλοφορεί αποκλειστικά με το ΒΗΜΑ.

Από αυτή την Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου και κάθε Κυριακή ένας πολυτελής σκληρόδετος τόμος θα προσφέρεται στους αναγνώστες που θέλουν να εμπλουτίσουν το λεξιλόγιό τους.

Μια μεγάλη προσφορά του ΒΗΜΑΤΟΣ για όλη την οικογένεια.

ΛΕΞΙΚΟ ΤΩΝ ΠΙΟ ΑΠΑΙΤΗΤΙΚΩΝ ΛΕΞΕΩΝ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ του Γ. Μπαμπινιώτη

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.