Η νέα πολιτική περίοδος εκκίνησε περισσότερο ορμητικά από ότι θα ανέμενε κανείς, με την κυβέρνηση να αναζητεί συνταγές ανασύνταξης και θεραπείας των τραυμάτων που υπέστη στις ευρωεκλογές, τον ΣΥΡΙΖΑ να βυθίζεται στην γελοιοποίηση, το ΠαΣοΚ να ονειρεύεται γενικώς και τις δημοσκοπήσεις να στέλνουν μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση.

Οι αμέσως επόμενες ημέρες έχουν μία ιδιαίτερη κρισιμότητα.

Το προσεχές Σαββατοκύριακο ο Πρωθυπουργός θα βρίσκεται στη ΔΕΘ και εκεί θα πρέπει να δώσει ένα σαφές στίγμα για τις προθέσεις του και το σχέδιο του για τη διακυβέρνηση της επόμενης τριετίας. Θα έχει να αντιμετωπίσει ένα μικρό πρόβλημα, καθώς η παράλληλη συνεδρίαση της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ πιθανότατα θα είναι πολύ πιο θορυβώδης και θεαματική, αλλά κανείς δεν εμποδίζει τους ενδιαφερόμενους να παρακολουθήσουν και τις δύο πολιτικές εκδηλώσεις.

Για την κυβέρνηση η εφετινή ΔΕΘ είναι κάτι σαν τελευταία ευκαιρία. Όχι επειδή απειλείται από κάποιον, αλλά επειδή η εκλογική της κάμψη και τα δημοσκοπικά ευρήματα δείχνουν ότι η πολιτική της ισχύς έχει περιοριστεί και ότι χρειάζεται αυτό το «κάτι» που θα την ξυπνήσει.

Η αποτελεσματικότητα είναι το βασικό ζητούμενο και το ορατό αποτέλεσμα το μόνο που αναμένουν οι πολίτες.

Υπό αυτές τις συνθήκες, ο Πρωθυπουργός βρίσκεται μπροστά σε μία μεγάλη πρόκληση το ερχόμενο Σαββατοκύριακο. Δεν έχει πολλά να μοιράσει, έχει όμως κάποια περιθώρια να περιγράψει και να δρομολογήσει αποφάσεις και μεταρρυθμίσεις με βραχυπρόθεσμα αποτελέσματα. Κατά πληροφορίες, στις προθέσεις του περιλαμβάνονται και θεσμικές αλλαγές, που ίσως είναι και οι σημαντικότερες από όλες. Μένει να φανεί ποια είναι τα αποθέματα τόλμης και αποφασιστικότητας της κυβέρνησης.