81ο Φεστιβάλ Βενετίας: Ο Τζόκερ χορεύει και… τραγουδάει

Στοιχεία μιούζικαλ στην ταινία «Joker folie a deux» που επιστρέφει στη Βενετία πέντε χρόνια μετά το «Joker».

Βενετία, Γιάννης Ζουμπουλάκης

Το «Joker folie a deux» του Toντ Φίλιπς, η «συνέχεια» της παγκόσμιας επιτυχίας «Joker» (2019) που γυρίστηκε από τον ίδιο, παρουσιάστηκε την Τετάρτη στο επίσημο διαγωνιστικό τμήμα του φεστιβάλ παρουσία των συντελεστών της. Αυτό που σίγουρα μπορείς να πεις για την ταινία είναι ότι ως εμπειρία, υπήρξε πολύ πιο δυσάρεστη, πολύ πιο σκοτεινή και πολύ πιο στενάχωρη συγκρινόμενη με την πρώτη ταινία.

Το μεγαλύτερο μέρος του «Joker folie a deux» είναι γυρισμένο μέσα στο ίδρυμα όπου κρατείται ο Τζόκερ, δηλαδή ο Αρθουρ Φλεκ (Χοακίν Φίνιξ – βραβείο Οσκαρ Α ρόλου για την πρώτη ταινία), αναμένοντας την δίκη του για την δολοφονία έξι ανθρώπων. Όμως το ερώτημα που υποστηρίζει η δικηγόρος του (Κάθριν Κίνερ) φαίνεται να είναι κατά πόσο ο πραγματικός δολοφόνος των έξι ανθρώπων ήταν ο ίδιος ο Αρθουρ Φλέκ, ή ένα άλλο, «σκοτεινό» κομμάτι της ταλαιπωρημένης ψυχής του. Ο Τζόκερ.

Μέσα στην φυλακή τον Αρθουρ θα πλησιάσει η Χάρλεϊ Κουίν, μια γυναίκα ερωτευμένη με τον Τζόκερ και όχι τον Αρθουρ, την οποια υποδύεται η Lady Gaga. Και έτσι βλέπουμε τiς πραγματικές διαθέσεις της ταινίας. Αυτό που με βασικό χώρο δραματουργίας το ίδρυμα στο οποίο ο Φλεκ κρατείται έφτιαξε ο Τοντ Φίλιπς, είναι ένα πολύ σκοτεινό και περίπλοκο love story ενδεδυμένο ενίοτε, με το «φόρεμα» του μιούζικαλ, χωρίς όμως η ταινία να εντάσσεται πλήρως ούτε στο ένα, ούτε και στο άλλο είδος.

Το μιούζικαλ, εδώ, το οποίοι οι δύο ηθοποιοί υπηρετούν έξοχα χορεύοντας και τραγουδώντας παρέα, είναι κυρίως μια κατάσταση μυαλού, μια φαντασία για την καλύτερη ζωή που ο Τζόκερ λαχταρά να αποκτήσει μαζί με την Χάρλεϊ Κουίν, την γυναίκα της ζωής του.

Αυτή η μείξη ειδών είναι που τελικά κάνει την διαφορά δίνοντας στην ταινία μια εντελώς απρόβλεπτη και ανορθόδοξη όψη. Μελόδραμα, δράμα φυλακής (prison movie), ακόμα και το «δικαστικό θρίλερ» (αφού ένα μεγάλο μέρος της ταινίας είναι αφιερωμένο στην αίθουσα του δικαστηρίου), δημιουργούν ένα ευπεπτο κοκτέιλ, το οποίο, όμως, δεν είναι βεβαιο αν θα ικανοποιήσει τους φαν της πρώτης ταινίας.

Θα πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι η σωματική αδυναμία του Χοακίν Φινιξ στην ταινία, έγινε θέμα στο φεστιβάλ και ο ηθοποιός ρωτήθηκε για τις μεθόδους που χρησιμοποίησε. Ενοχλημένος απάντησε ότι δεν θέλει να αναφερθεί στις λεπτομέρειες της διατροφής που έκανε, γιατί «απλώς νομίζω ότι κανείς δεν ενδιαφέρεται να ακούσει κάτι τέτοιο».

Είπε, ωστόσο ότι αυτή σε αυτήν την ταινία ένιωσε λίγο πιο παράξενα επειδή ήταν πολλές οι πρόβες χορού. «Ηταν λίγο πιο δύσκολο, αν και ασφαλές.» Ωστόσο, παραδέχθηκε ότι στα 49 του χρόνια είναι πλέον πολύ μεγάλος για τέτοια πράγματα και ότι δεν θα έπρεπε να το ξανακάνει.

Από την δική της πλευρά η Lady Gaga που επίσης έβαλε τον εαυτό της στην διαδικασία δίαιτας για την ταινία, δεν θέλησε να σχολιάσει λεπτομέρειες επί του θέματος.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.