5 το πρωί: Το νέο όνομα του ΣΥΡΙΖΑ – Το ντέρμπι στις εκλογές του ΠαΣοΚ – Το πρώτο χρυσό στους Παραολυμπιακούς για την Ελλάδα

Την αλλαγή το ονόματος του ΣΥΡΙΖΑ σε «Συνασπισμός Σύγχρονης Αριστεράς» προτείνει, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του Κόμματος, Στέφανος Κασσελάκης, ενώ παράλληλα αποφάσισε να επανεντάξει στην Κ.Ο. του κόμματος τον Παύλο Πολάκη.

1

Πρός «βαφτίσια» ο ΣΥΡΙΖΑ

  • Το νέο όνομα: «Συνασπισμός Σύγχρονης Αριστεράς» είναι το νέο όνομα που προτείνει ο Στέφανος Κασσελάκης για τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο πρόεδρος του κόμματος θέλει να αφαιρεθεί από το ακρωνύμιο η λέξη «Ριζοσπαστικής» και να αντικατασταθεί από τη λέξη «Σύγχρονης»
  • Οι άλλες αλλαγές: Πέρα από την αλλαγή ονόματος, προτείνει μια μορφή «αποκλεισμού» για βουλευτές και ευρωβουλευτές από τα κομματικά όργανα πλην του Εθνικού Συμβουλίου (νέα Κεντρική Επιτροπή), το όριο των τριών θητειών τους στην ίδια περιφέρεια και η κατάρτιση των ψηφοδελτίων μέσα από εσωκομματικές ψηφοφορίες – όπως συνέβη για τις Ευρωεκλογές. Οι αλλαγές θα τεθούν προς ψήφιση στην Κεντρική Επιτροπή που θα συνεδριάσει το προσεχές Σαββατοκύριακο (6-7 Σεπτεμβρίου).
  • Η επιστροφή Πολάκη: Την ίδια ώρα, ο Στέφανος Κασσελάκης αποφάσισε να επανεντάξει στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ τον Παύλο Πολάκη. Ωστόσο, ο βουλευτής Χανίων δεν κάνει πίσω. Η επιστροφή του δεν αλλάζει τίποτα από όσα έχει πει και εκφράσει, υπογράμμισε  ο ίδιος κατά την διάρκεια των δηλώσεων του στο περιστύλιο της Βουλής.
2

Το ΠαΣοΚ γιόρτασε τα 50χρόνια από την ίδρυσή του

  • Η εκδήλωση: Το ΠαΣοΚ συμπλήρωσε χθες 50 χρόνια ζωής και γιόρτασε με μία μεγάλη εκδήλωση στο Ζάππειο. Στην εκδήλωση απηύθυναν χαιρετισμό οι πρώην πρόεδροι του κόμματος, Κώστας Σημίτης, Γιώργος Παπανδρέου και Ευάγγελος Βενιζέλος, ενώ μίλησε και ο νυν πρόεδρος του κόμματος, Νίκος Ανδρουλάκης.
  • Τα μηνύματα: «Το ΠαΣοΚ οφείλει να πρωταγωνιστεί και τώρα είναι μια ευκαιρία. Οι ευκαιρίες δεν είναι άπειρες» επεσήμανε ο Κώστας Σημίτης. Από την πλευρά του, ο Γιώργος Παπανδρέου τόνισε ότι «το ΠαΣοΚ έδωσε στον λαό φτερά», ενώ ο Ευάγγελος Βενιζέλος αναφέρθηκε στις «τρεις ραψωδίες του ΠαΣοΚικού έπους». Τέλος, ο Νίκος Ανδρουλάκης έδωσε το μήνυμα ότι «σε αυτή τη νέα περίοδο, το ΠαΣοΚ θα είναι ενωμένο, θα είναι δυνατό και έτοιμο για τους μεγάλους και δύσκολους αγώνες που έχουμε μπροστά μας».
  • Η συναυλία: Ακολούθησε συναυλία – αφιέρωμα στον σπουδαίο μουσικοσυνθέτη Γιάννη Μαρκόπουλο, που έφυγε από τη ζωή πριν ένα χρόνο και το έργο του ταυτίστηκε με τον αγώνα κατά της χούντας και τη Μεταπολίτευση.

Newsletter

Πέντε ειδήσεις για να ξεκινήσεις τη μέρα σου

Κάθε πρωί θα βρίσκεις στο inbox σου τις πιο σημαντικές ειδήσεις και τα πιο ενδιαφέροντα θέματα
ΕΓΓΡΑΦΗ
3

Λουτρό αίματος από ρωσική επίθεση στην Ουκρανία - 47 νεκροί και εκατοντάδες τραυματίες

  • Η επίθεση: Δύο ρωσικοί βαλλιστικοί πύραυλοι έπληξαν χθες μια εκπαιδευτική εγκατάσταση και ένα κοντινό νοσοκομείο στην περιοχή Πολτάβα της Ουκρανίας. Το πλήγμα συνέβη μετά από αρκετά 24ωρα μαζικών βομβαρδισμών με ντρόουν εναντίον κυρίως της ουκρανικής πρωτεύουσας.
  • Ο τραγικός απολογισμός: Στους 47 είχε ανέλθει μέχρι χθες το βράδυ ο αριθμός των νεκρών, με τους τραυματίες να έχουν φτάσει τους 206. Οι Αρχές κήρυξαν τριήμερο πένθος για τα θύματα.
  • Το κάλεσμα Ζελένσκι: Σε διάγγελμα του μετά την επίθεση, ο Ρώσος πρόεδρος υποσχέθηκε ότι η Ρωσία θαλογοδοτήσει και κάλεσε για άλλη μια φορά τους δυτικούς συμμάχους του Κιέβου να παραδώσουν επειγόντως περισσότερα συστήματα αεροπορικής άμυνας και να επιτρέψουν στην Ουκρανία να χτυπάει βαθιά στο ρωσικό έδαφος με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς.
4

Στα ποσοστά των ευροεκλογών η ΝΔ – Ντέρμπι οι εκλογές στο ΠαΣοΚ

  • Η πρόθεση ψήφου: Σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση της Opinion Poll που διενεργήθηκε για λογαριασμό του Action 24, στην πρόθεση ψήφου επί των έγκυρων η ΝΔ συγκεντρώνει 27,1%, το ΠαΣοΚ 13,1% και ο ΣΥΡΙΖΑ 10,5%.Ακολουθεί το ΚΚΕ με 8,8%, η Ελληνική Λύση με 7,4%, η Πλεύση Ελευθερίας με 3,6%, η Νίκη με 3,4%, η Φωνή Λογικής με 3%, το ΜέΡΑ25 με 2,7% και η Νέα Αριστερά με 2,1%.
  • Οι εκλογές στο ΠαΣοΚ: Όσον αφορά τις εσωκομματικές εκλογές του ΠαΣοΚ, στο σύνολο των ερωτηθέντων (σε παρένθεση το ποσοστό στους ψηφοφόρους του ΠαΣοΚ) τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης έχουν ως εξής: Χ. Δούκας 23.7% (26.4%), Ν. Ανδρουλάκης 20.3% ( 29.2%), Α. Διαμαντοπούλου 19% ( 15.4%), Π.Γερουλάνος 14.8% ( 14.8%), Ν. Γιαννακοπούλου 5.6% ( 3.3%), Μ. Κατρίνης 4.8% ( 3.3%).
  • Ο β’γύρος: Σε ενδεχόμενο β’ γύρο ανάμεσα σε Ν. Ανδρουλάκη και Χ. Δούκα, τα αποτελέσματα μεταξύ αυτών που δηλώνουν ότι θα πάνε να ψηφίσουν και σε παρένθεση των ψηφοφόρων του ΠαΣοΚ που δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν είναι: Ν. Ανδρουλάκης 39% (42.9%), Χ. Δούκας 44.3% (45.7%). Δεν θα ψηφίσουν 9.2% (4.8%), Αναποφάσιστοι 5.6% (5.7%).
5

Το πρώτο χρυσό μετάλλιο στους Παραολυμπιακούς αγώνες

  • «Χρυσός» ο Κωνσταντινίδης: Ο Θανάσης Κωνσταντινίδης χάρισε στη χώρα μας το πρώτο της χρυσό στους Παραολυμπιακούς Αγώνες 2024, ξεπερνώντας τον εαυτό του αφού πραγματοποίησε νέο ρεκόρ Ευρώπης στη σφαιροβολία F32 στίβου με βολή στα 11.93μ.
  • «Χάλκινος» ο Στεφανίδης: Τρομερή εμφάνιση έκανε και ο Λάζαρος Στεφανίδης στον ίδιο αγώνα που έριξε 9.84μ και κατάφερε να κατακτήσει το χάλκινο μετάλλιο, πίσω από τον Κωνσταντινίδη και τον ανεξάρτητο (Ρώσο) Αλεξέι Τσούπκιν που έριξε 11.39μ.
  • Τα μετάλλια της χώρας: Συνολικά, η Ελλάδα έχει κερδίσει 9 μετάλλια στους αγώνες και συγκεκριμένα ένα χρυσό, 3 αργυρά και 5 χάλκινα.
Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.