Ουκρανία: Ανεβαίνει ο τραγικός απολογισμός από το ρωσικό χτύπημα – Τριήμερο πένθος στη χώρα

Στους 47 οι νεκροί από το χρύπημα της Ρωσίας στην Πολτάβα - Κοντά σε συμφωνία ΗΠΑ - Ουκρανία για παράδοση πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς JASSM

Στους 47 ανεβαίνει ο αριθμός των νεκρών από το νέο ρωσικό πλήγμα στην πόλη Πολτάβα της Ουκρανίας, με τους τραυματίες να έχουν φτάσει τους 206.

Όπως ενημέρωσε ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δύο ρωσικοί βαλλιστικοί πύραυλοι έπληξαν μια εκπαιδευτική εγκατάσταση και ένα κοντινό νοσοκομείο σε κεντρική περιοχή της Ουκρανίας, στην περιοχή Πολτάβα.

Παράλληλα, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι «διέταξα μια πλήρη και άμεση έρευνα για όλες τις συνθήκες του τι συνέβη. Όλες οι απαραίτητες υπηρεσίες εμπλέκονται στην επιχείρηση διάσωσης. Είμαι ευγνώμων σε όλους όσοι βοήθησαν και σώζουν ζωές από την πρώτη στιγμή μετά το χτύπημα».

Υποσχέθηκε επίσης η Ρωσία να λογοδοτήσει και κάλεσε για άλλη μια φορά τους δυτικούς συμμάχους του Κιέβου να παραδώσουν επειγόντως περισσότερα συστήματα αεροπορικής άμυνας και να επιτρέψουν στην Ουκρανία να χτυπάει βαθιά στο ρωσικό έδαφος με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς.

Ήδη οι Αρχές κήρυξαν τριήμερο πένθος για τα θύματα.

Το πλήγμα έρχεται μετά από αρκετά 24ωρα μαζικών βομβαρδισμών με ντρόουν εναντίον κυρίως της ουκρανικής πρωτεύουσας.

«Συνέβη την ώρα που οι άνθρωποι πήγαιναν προς το υπόγειο καταφύγιο»

Σύμφωνα με το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας, το πλήγμα συνέβη σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα από τη στιγμή που ενεργοποιήθηκε ο συναγερμός ειδοποίησης εισερχόμενων πυραύλων. «Συνέβη την ώρα που οι άνθρωποι πήγαιναν προς το υπόγειο καταφύγιο», τόνισε.

«Χάρη στο συντονισμένο έργο των διασωστών και των γιατρών, διασώθηκαν 25 άτομα, 11 από τα οποία απεγκλωβίστηκαν από τα συντρίμμια, οι διασώστες συνεχίζουν αυτή τη στιγμή το έργο τους», πρόσθεσε το υπουργείο.

Ουκρανοί στρατιωτικοί μπλόγκερ, από την πλευρά τους, ισχυρίστηκαν ότι οι πύραυλοι είχαν στόχο μια επίσημη υπαίθρια στρατιωτική τελετή.


Σε μία άλλη εξέλιξη οι ΗΠΑ βρίσκονται κοντά σε συμφωνία για να δώσουν στην Ουκρανία πυραύλους Κρουζ μεγάλου βεληνεκούς που θα μπορούσαν να φτάσουν βαθιά μέσα στη Ρωσία, αλλά το Κίεβο θα πρέπει να περιμένει αρκετούς μήνες καθώς οι ΗΠΑ επεξεργάζονται τεχνικά ζητήματα πριν από οποιαδήποτε αποστολή. Αυτό αποκάλυψαν Αμερικανοί αξιωματούχοι στο Reuters.

Η συμπερίληψη των κοινών πυραύλων αέρος-εδάφους Standoff (JASSM) σε ένα εξοπλιστικό πακέτο αναμένεται να ανακοινωθεί αυτό το φθινόπωρο, ανέφεραν τρεις πηγές, αν και δεν έχει ληφθεί η τελική απόφαση.

Η αποστολή πυραύλων JASSM στην Ουκρανία θα μπορούσε να αλλάξει σημαντικά το πεδίο της σύγκρουσης τοποθετώντας στο στόχαστρο ουκρανικών επιθέσεων με όπλα ακριβείας μεγαλύτερο μέρος της ρωσικής επικράτειας, εξέλιξη ωστόσο που εγείρει ανησυχίες στην κυβέρνηση Μπάιντεν, δήλωσαν οι αξιωματούχοι.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.