Αυτή τη φορά οι Τούρκοι λύσσαξαν με την προβολή από τον Netflix της εμβληματικής σειράς Famagusta και το δείχνουν με το πιο επίσημο τρόπο. Μάλιστα επιτέθηκαν φραστικά εναντίον του Netflix που θα το προβάλει στις 20 Σεπτεμβρίου, με τον Τούρκο υφυπουργό Πολιτισμού Dr. Batuhan Mumcu να δηλώνει «βαθιά ενοχλημένος». Στην κυριολεξία λύσσαξαν, γιατί σου λέει μια σειρά (που προβλήθηκε με επιτυχία στο Mega) λέει την αλήθεια, την στιγμή που η τουρκική προπαγάνδα (που πέρασε μάλιστα και στα σχολικά βιβλία των Τούρκων) αναφέρεται δήθεν για μια «ειρηνευτική επιχείρηση του 1974 στην Κύπρο» να την… δυσφημεί. Και αναφέρουν παραποιώντας την ιστορία: «Εμείς δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι η επέμβαση που έφερε ειρήνη και εγκαθίδρυσε δικαιοσύνη, είναι στοχευμένη με την Ελληνική προπαγάνδα» Και προσθέτουν: «Η κυπριακή ειρηνευτική επιχείρηση, ο ηρωικός Τούρκος στρατιώτης, ειρήνη και δικαιοσύνη δεν μπορεί να στοχοποιηθεί μέσα από αυτή τη σειρά».

Και ωσάν να μην έφθαναν όλα αυτά ήλθε και ο υφυπουργός Πολιτισμού της Τουρκίας να παραποιήσει την ιστορία εκφράζοντας και αυτός την οργή του: «Είμαι βαθιά ενοχλημένος για μια σειρά που σχεδιάζεται να κυκλοφορήσει στην πλατφόρμα ψηφιακής ροής Netflix, η οποία στρεβλώνει την ειρηνευτική επιχείρηση του 1974 στην Κύπρο. Η ειρηνευτική επιχείρηση στην Κύπρο ήταν μια παρέμβαση που πραγματοποιήθηκε σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο για την εδραίωση της ειρήνης και της ηρεμίας στο νησί. Τέτοια ιστορικά γεγονότα πρέπει να αντιμετωπίζονται αντικειμενικά και αμερόληπτα, και τέτοιες εκπομπές με μονόπλευρη προοπτική βλάπτουν τη φιλία και την ειρήνη μεταξύ των κοινωνιών».

Ωστόσο αυτός ο παροξυσμός των Τούρκων δεν έχει κανένα νόημα, τη στιγμή που το σίριαλ, όπως φημολογείται, δεν μπαίνει στο Netflix συνολικά αλλά μόνο στο Netflix Ελλάδας και Κύπρου. Εκτός εάν παθαίνουν παροξυσμό ότι προβάλλονται θέματα εισβολής και βεβαίως όταν παρουσιάζεται η περίκλειστη και πολύπαθη Αμμόχωστος. Υπήρξαν όμως οι πρέπουσες απαντήσεις προς την Άγκυρα για το Netflix:

Πρώτος ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, ο οποίος είπε πως «η ιστορία δεν παραγράφεται». Εν συνεχεία ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης ο οποίος είπε πως: «Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την Τουρκική Εισβολή του 1974. Η σειρά στέλνει πολύ σημαντικά μηνύματα. Το έχω παρακολουθήσει και στέλνονται μηνύματα για την ανάγκη επίλυσης του Κυπριακού και τις σχέσεις ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων».

***

Πόσο μαύρη είναι η απειλή του AfD στη Γερμανία;

Στην πολιτική επιστήμη δεν υπάρχουν αξιώματα και δεδομένα, όμως η νίκη του ακροδεξιού AfD στα κρατίδια της Α. Γερμανίας ήταν σχεδόν αναμενόμενη. Όχι τόσο από την άποψη των δημοσκοπήσεων και των αποτελεσμάτων του κόμματος αυτού σε άλλες εκλογικές αναμετρήσεις, όσο από την κοινωνική αστάθεια και την ανασφάλεια που προκαλεί η μετανάστευση.

Μία εβδομάδα πριν από την συγκεκριμένη εκλογική αναμέτρηση, η επίθεση με 3 νεκρούς στο Ζόλιγκεν με δράστη έναν πρόσφυγα από την Συρία, λειτούργησε ως βούτυρο στο ψωμί της ακροδεξιάς ρητορικής. Γιατί λειτούργησε ως μηχανισμός ανασφάλειας στα κρατίδια της πρώην Ανατολικής Γερμανίας, τα οποία σημειωτέον έχουν το μικρότερο ποσοστό μετανάστευσης σε σύγκριση με αυτά της Δυτικής. Ο φόβος του τί μπορεί να συμβεί στο μέλλον ήταν ο καταλύτης της ακροδεξιάς ψήφου. Αυτό το φαινόμενο παρουσιάζεται σε όλες τις χώρες όπου η ακροδεξιά καταγράφει υψηλά εκλογικά ποσοστά. Να ψηφίζεται δηλαδή όχι τόσο στις περιοχές γκέτο, αλλά από τις γειτονικές τους που «φοβούνται»  ότι θα έχουν την ίδια κατάληξη.

Η ακροδεξιά της διπλανής πόρτας είναι το AfD στην Γερμανία. Δεν είναι ακόμα τα Τάγματα εφόδου του Χίτλερ αλλά ο φοβισμένος μικροαστός και μεσοαστός που θυμώνει για κάθε μείωση του επιπέδου ζωής του. Η ίδια δε η Πρόεδρος του AfD, σίγουρα, δεν θα ήταν από τους εκλεκτούς του Γ Ράιχ. Με την σύντροφο της από την Σρι Λάνκα, η Alice Weidel, σίγουρα δεν αποτελεί το πρότυπο της ναζιστικής ηθικής. Δείχνει όμως ικανή, αυτή και το κόμμα της, από μία έκφραση διαμαρτυρίας νοικοκυραίων, να καταστεί ο δούρειος ίππος για την επιστροφή της φαιάς ιδεολογίας στην ευπρόσβλητη σε αυτήν Γερμανία.

***

Μια έκπληξη για την ΔΕΘ

Κυκλοφορεί εδώ και μια βδομάδα σε δημοσιογραφικά και πολιτικά γραφεία. Κάτι ετοιμάζει το Μέγαρο Μαξίμου για τη ΔΕΘ, αλλά το κρατά επτασφράγιστο μυστικό. Θα μου πείτε εάν δεν μυστικό τι είδους έκπληξη μπορεί να είναι. Κατά μία εκδοχή η έκπληξη αυτή, μπορεί να είναι ένα φορολογικό μέτρο (κάτι όμως που το υπουργείο Οικονομικών δεν επιβεβαιώνει). Κατά μία άλλη εκδοχή πρόκειται για ένα νέο επίδομα ή αύξηση ήδη υπάρχοντος επιδόματος ας πούμε στο στεγαστικό πρόβλημα. Σε λίγες ημέρες θα ανακοινωθεί, ας μην προτρέχουμε.

***

Στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων προσφεύγει ο Μπελέρης

Εκτός φυλακών βρίσκεται πλέον ο Φρέντι Μπελέρης μετά από 16 μήνες κράτησης. Ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας εξέτισε τα 2/3 της ποινής του και αποφυλακίστηκε, με τον ίδιο να σημειώνει ότι ο αγώνας του δεν σταματά. Όπως σημείωσε στην πρώτη του δήλωση μετά την αποφυλάκισή του, δεν αισθάνεται δικαιωμένος, καθώς «το κράτος Δικαίου και η Δημοκρατία στην Αλβανία δεν αποκαταστάθηκαν», ενώ πρόσθεσε ότι «δεν αποδόθηκε δικαιοσύνη».

Παράλληλα, αποκάλυψε ότι θα προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για όσα του αρνήθηκαν οι αλβανικές Αρχές.

***

Η νέα επιχείρηση της φρεγάτας «Ψαρά»

Σας έγραψα την Κυριακή για το ελληνόκτητο δεξαμενόπλοιο «SOUNION» και την σχεδιαζόμενη επιχείρηση ρυμούλκησής του, μετά την καθοριστική παρέμβαση του πρίγκιπα – διαδόχου της Σαουδικής Αραβίας, στους Χούθι. Λοιπόν μαθαίνω ότι έχουμε εξελίξεις. Χθες τα πολεμικά πλοία της επιχείρησης της Ευρωπαϊκής Ενώσεως «ASPIDES» ξεκίνησαν τον απόπλου από τον Κόλπο του Άντεν και συνόδευσαν τα ρυμουλκά στην Ερυθρά Θάλασσα. Μεταξύ των πολεμικών είναι και η φρεγάτα μας «ΨΑΡΑ».

Το εγχείρημα από ότι μου λένε είναι δύσκολο. Επιδίωξη είναι να μεταφερθεί το «SOUNION» σε ασφαλή λιμένα της περιοχής. Ποιος θα είναι; Κανείς δεν ξέρει (και δεν το λένε για λόγους ασφαλείας μάλλον). Επιβεβαιώνεται όμως για μια ακόμη φορά ο ρόλος που διαδραματίζει η Σαουδική Αραβία σε ολόκληρο τον μουσουλμανικό κόσμο. Συνεπώς καλά κάνουμε και έχουμε εξαιρετικές σχέσεις με τους Σαουδάραβες.

***

‘Οσο βαδίζουμε προς τις εκλογές ΠαΣοΚ

Όσο βαδίζουμε προς την 6η Οκτωβρίου πολλά θα δουν τα μάτια μας στο ΠαΣοΚ, μέχρι και οικογένειες θα διχαστούν… Βλέπετε όλοι στην Εύβοια το μουρμουράν. Πάει ο Παύλος Γερουλάνος στην Κύμη, κάνει εκδήλωση κι από κάτω είναι σύσσωμη η οικογένεια του πρώην βουλευτή του ΠαΣοΚ Χρήστου Θεοδώρου. Λίγες ημέρες μετά ο ανιψιός του Αλέξανδρος, του αδελφού του παιδί, που ήταν και υποψήφιος βουλευτής, ανεβάζει φωτογραφία με τον Χάρη Δούκα και ζητά από κοινούς φίλους με τον θείο του να στηρίξουν τον δήμαρχο Αθηναίων για πρόεδρο του ΠαΣοΚ. Με τα υπόλοιπα στελέχη στην περιοχή, να αναρωτιούνται αν τελικά η οικογένεια συμφωνεί ή όχι στο πρόσωπο που πρέπει να ηγηθεί της επόμενης ημέρας;

Μιας που είπα Δούκα ας δώσω και μία πληροφορία, έτσι όπως μου μεταφέρθηκε από έγκυρη πηγή. Στη Θεσσαλονίκη υπάρχει ένα θέμα. Το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου και υποψήφιος βουλευτής Αντώνης Σαουλίδης δεν πολυασχολείται τελευταία με τα εσωκομματικά της παράταξης. Ο κ. Σαουλίδης, συνομήλικος με τον Νίκο Ανδρουλάκη και με κοινή πορεία σε νεολαία και κόμμα, πήγε απέναντί του Ιούνιο και τον αμφισβήτησε. Συγκεκριμένα, πρωτοστάτησε το πρώτο διάστημα στο εσωκομματικό πεδίο υπέρ της κίνησης Δούκα και είχε πάρει τον λόγο μάλιστα στη θυελλώδη συνεδρίαση του Π.Σ. αμέσως μετά τις ευρωεκλογές. Τελευταία μάλλον κάτι έχει αλλάξει, καθώς όχι μόνο δεν παίρνει τηλέφωνα υπέρ του Χάρη Δούκα, αλλά δεν το σηκώνει κιόλας όταν τον καλούν πρωτοκλασάτα στελέχη που τον ψάχνουν.

***

Η νύχτα των πτεράρχων στη Σαντορίνη

Ολοι οι αρχηγοί της Πολεμικής Αεροπορίας της Ευρώπης (και πιθανότητα και του νεοδιορισθέντος αρχηγού της Ουκρανικής Αεροπορίας) θα συγκεντρωθούν τον Οκτώβριο στην Σαντορίνη υπό την προεδρία του Αρχηγού ΓΕΑ αντιπτέραρχου (Ι) Γρηγοριάδη για να συζητήσουν θέματα που αφορούν την αεροπορική άμυνα της Ευρώπης. Ανάμεσα στο ζητήματα που αναμένεται να συζητηθούν, θα είναι και το κοινή αντιεροπορική ομπρέλα (που είχε προτείνει ο Πρωθυπουργός και στηρίζει και η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν) καθώς και η κοινή αεροπορική άμυνα. Πρόκειται για να σύναξη πτεράρχων (με την ονομασία EYROAC που εφέτος ανέλαβε να την πραγματοποιήσει η χώρα μας.

***

Αγιασμός στο ΕΚΠΑ από τον Αρχιεπίσκοπο

Με την ευλογία του Μακριοτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου, πραγματοποιήθηκε και εφέτος ο αγιασμός για την έναρξη της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Στον Αγιασμό παρέστησαν οι Πρυτανικές Αρχές, τα μέλη του Συμβουλίου Διοίκησης και της Συγκλήτου, Καθηγητές, φοιτητές και διοικητικό προσωπικό. Το Υπουργείο Παιδείας εκπροσώπησε ο Γενικός Γραμματέας Ανώτατης Εκπαίδευσης, καθηγητής Νίκος Παπαϊωάννου.

Ο Αρχιεπίσκοπος, απευθυνόμενος στις Πρυτανικές Αρχές, στα μέλη του Συμβουλίου Διοίκησης και της Συγκλήτου, στους καθηγητές και το προσωπικό του Πανεπιστημίου, τόνισε τη σημασία της παιδείας ως πυλώνα της κοινωνίας και της προσωπικής ανάπτυξης. Αναφέρθηκε στην ανάγκη καλλιέργειας του ήθους, των ανθρώπινων αξιών και του πνεύματος,