Η Εμμανουέλα Κατζουράκη, πριν από λίγο καιρό, έγραψε ιστορία ως η πρώτη Ελληνίδα αθλήτρια του αγωνίσματος skeet (σκοποβολή με πήλινο στόχο) που συμμετείχε στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Παράλληλα, όμως η 23χρονη πρωταθλήτρια κατάφερε να κατακτήσει και την 5η θέση στη φετινή Ολυμπιάδα στο Παρίσι.

Ωστόσο, σήμερα, Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου, η ίδια προσχώρησε σε μία εκ βαθέων εξομολόγηση για τη σεξουαλική παρενόχληση που υφίσταται από αρκετά μικρή ηλικία. Μάλιστα, με την απόφασή της να μιλήσει για όσα έχει ζήσει κάνει, δίνει το δικό της μήνυμα κατά της κακοποίησης των γυναικών.

Η Εμμανουέλα Κατζουράκη μιλώντας στο SportsPodcast και στη δημοσιογράφο Αργυρώ Γιαννουδάκη αναφέρθηκε σε πολλά θέματα γύρω από τον αθλητισμό, όπως  οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Παρισιού, αλλά και στην παράνομη οπλοχρησία και οπλοκατοχή στην Κρήτη, απ’ όπου κατάγεται.

Η σεξουαλική παρενόχληση από τα 16 της

«Κανείς δε μεσολάβησε για να λυθεί η σεξουαλική παρενόχληση, την οποία υφίσταμαι. Τον τελευταίο 1,5 μήνα έχω μιλήσει γι’ αυτό σε πολύ κοντινούς ανθρώπους, οι οποίοι είτε μπόρεσαν να στηρίζουν εμένα είτε να μιλήσουν στα άλλα άτομα», ξεκίνησε να λέει η αθλήτρια για όλα αυτά που έχει βιώσει.

Η Εμμανουέλα Κατζουράκη συνέχιζε σημειώνοντας πως «στο χώρο της σκοποβολής δεν θυμάμαι πότε ήταν. Τα απλά, τα καθημερινά πράγματα δεν τα αναφέρω καν. Δεν αναφέρω καν τι υπομονή κάνουνε οι αθλήτριες. Θεωρώ ότι είναι ένα πανηγύρι ο πρωταθλητισμός και με το θέμα της σεξουαλικότητας και το ότι είσαι αθλήτρια και πρέπει να είσαι θηλυκιά. Πρέπει να έχεις κάποια θηλυπρεπή χαρακτηριστικά. Ειδικά, εγώ που έχω να κάνω με ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας».

«Η φορά που έπαθα σοκ, γιατί έγινε αρκετά δημόσια και δεν το περίμενα ποτέ, ήταν από έναν άνδρα πολλά χρόνια μεγαλύτερό μου. Άνετα ήταν πατέρας μου», υπογράμμισε για το περιστατικό που την τάραξε περισσότερο.

«Νομίζουνε ότι μπορούν να με ακουμπήσουν παραπάνω»

Η Εμμανουέλα Κατζουράκη εξιστόρησε το συμβάν λέγοντας ότι «κάθισα κάπου που ήταν βρώμικα και τον ρώτησα εάν έχω λερωθεί, η πλάτη μου κι αυτά. Και εκείνος μου απάντησε «ναι, ναι, ναι. Αλλά δεν θέλω να σε ακουμπήσω, όχι τίποτα άλλο γιατί έχεις κι ωραίο κ@λο. Και δεν μπορώ και το σώμα σου κι αυτά. Και εγώ είχα πάθει σοκ. Λέω τι μου λέει τώρα». Ενώ η ίδια απορούσε, αν είναι εντάξει να της πει κάποιος κάτι τέτοιο ή και γιατί να είναι εντάξει.

Ενώ συμπλήρωσε πως ο ίδιος άνθρωπος της απάντησε στην έκπληξή της πως «μη μένεις έτσι. Έλα που δεν το ξέρεις». «Αυτό έγινε στην ηλικία των 16 και κάτι. Οπότε ήμουν αρκετά μικρή και είχα πάθει αρκετά μεγάλο σοκ», εξήγησε εκείνη.

«Δεν ήταν η πρώτη φορά που μου είχε πει κάτι αμφιλεγόμενο ή παρεξηγήσιμο εκείνο το άτομο. Απλά ήταν η πρώτη φορά που ήταν κι άλλος κόσμος μπροστά. Ήταν άσχημο όλο αυτό», περιγράφει η αθλήτρια. «Δεν ήταν αθλητής, ήταν παράγοντας κι είχα καθημερινή επαφή μαζί του», τόνισε.

«Ήταν τραγικό! Αλλά αυτό είναι το θέμα, να νομίζουν ότι μπορούν να σε ακουμπήσουν λίγο παραπάνω! Δηλαδή πρέπει να βγάλουμε μία φωτογραφία, ούτε τη μέση πρέπει να μου πιάσεις ούτε τον π@πο. Πιάσε με από τον ώμο. Όλους τους άλλους τους πιάνεις από τον ώμο, πιάσε με κι εμένα από εκεί. Δεν έχει δουλειά το χέρι σου στη μέση μου!», πρόσθεσε η Εμμανουέλα Κατζουράκη εμφανώς συγκινημένη από τα γεγονότα που έχει ζήσει.

«Ό,τι και να κάνω εγώ είναι παρεξηγήσιμο»

«Αυτά είναι τα απλά πράγματα. Εννοείται πως υπάρχουν και συγκεκριμένα περιστατικά. Εννοείται πως ό,τι και να κάνω εγώ είναι πολύ πιο παρεξηγήσιμο από ό,τι αν κάνουν κάτι τα αγόρια», σχολίασε. Ενώ συνέχισε τονίζοντας πως «εγώ δεν μπορώ να φοράω σορτσάκια γιατί προκαλώ! Εννοείται προσέχω πάντα να είμαι κόσμια στο χώρο που δουλεύω. Δεν ψάχνομαι καθόλου. Κι όσοι με ξέρουν έχουν να το πούνε αυτό».

«Ήταν η πρώτη φορά που έγινε κάτι τόσο «χτυπητό». Δεν το μοιράστηκα με κανέναν, το κράτησα μέσα μου γιατί ήξερα ότι η απάντηση θα ήταν μία. Θα έπρεπε να ξεκόψω από εκεί, από τον χώρο. Είτε το πολύ ωραίο, «επιλογή σου είναι να βρίσκεσαι εκεί». Το έχω ακούσει αυτό πολλές φορές, για πολλά πράγματα. Λέω, δεν θα αντέξω να το ακούσω και για αυτό», ανέφερε σχετικά με τα αίτια που την οδήγησαν να μη μιλήσει για την παρενόχληση που υπέστη.

«Το θέμα είναι επίσης ότι τότε ήμουν μικρή και δεν ήξερα τι να απαντήσω. Εγώ εκείνη την ώρα, κόλλησα», συμπλήρωσε η Εμμανουέλα Κατζουράκη. «Και μεγάλος μπορεί να είσαι και να κολλήσεις. Αλλά το θέμα είναι μεγαλώνοντας να «χτίσεις» σαν κοπέλα. Να είσαι ετοιμόλογη, που είναι κρίμα αυτό, θεωρώ. Γιατί να είσαι ετοιμόλογη;», επεσήμανε.

«Εγώ δεν καταλαβαίνω γιατί να είναι εντάξει τόσα πράγματα που έχουμε ακούσει όλες. Γιατί να είναι εντάξει να μου το πεις; Θα το έλεγες σε κάποιον άλλον; Γιατί εγώ θα πρέπει να δεχθώ αυτό που μου έχεις πει τώρα; Γιατί αυτό να βγει από το στόμα σου», σημείωσε απορημένη η αθλήτρια.

«Δεν είναι δουλειά σου να ασχοληθείς με το σώμα μου. Είμαστε στο χώρο της σκοποβολής, ασχολήσου με αυτό», είπε φανερά θυμωμένη με τις συνθήκες που επικρατούν γύρω της. «Δεν ήταν η πρώτη φορά. Ξανά έγινε στο μέλλον. Απλά, αυτή ήταν  η φορά που έπαθα σοκ!», κατέληξε.

Η αντίδρασή της

Όπως εξήγησε η Εμμανουέλα Κατζουράκη στο μέλλον βρήκε το θάρρος κάποια στιγμή και απάντησε στον άνθρωπο που την παρενοχλούσε σεξουαλικά επί σειρά ετών. Απλώς, επειδή ο χώρος τόσο της σκοποβολής, όσο και του αθλητισμού είναι ένας μικρός, ένιωθε φόβο να το πει, καθώς «θα έμπλεκε». «Σίγουρα θα έφταιγα. Στην καλύτερη αν δεν μου έβρισκαν εμένα κάτι, κάποιο ψεγάδι θα μου έλεγαν ότι θίγω έναν άνθρωπο που έχει οικογένεια, που έχει καριέρα, που έχει κάνει πέντε πράγματα. Αν δεν έβρισκαν κάτι για εμένα, θα μου έλεγαν ότι καταστρέφω έναν άνθρωπο», τόνισε.

«Επειδή ξέρω τι ανθρώπους έχω γύρω μου και τι έχω να περιμένω. Δε μου ήταν ποτέ εύκολο να μιλήσω σε άτομα εκεί μέσα! Για να γίνει αυτό κάτι έχεις κάνει. Δεν γίνεται!», εξομολογήθηκε η σκοπεύτρια.

«Και όχι μόνο για τα δικά μου, για όλες αυτές τις περιπτώσεις, πραγματικά, δεν ξέρω τι να πω. Που και με τα εσώρουχα να βγει κάποια κοπέλα, κατά τη γνώμη μου, δεν έχει δικαίωμα κανείς να με ακουμπήσει! Δεν έχεις δικαίωμα να την ακουμπήσεις! Δεν έχεις δικαίωμα», επανέλαβε η Εμμανουέλα Κατζουράκη κι έδωσε το δικό της μήνυμα για όλες αυτές τις κοπέλες που έχουν βιώσει κακοποίηση και παρενόχληση εξαιτίας του φύλου τους.

«Απλά έχω επαφή με τέτοια άτομα που και να φορέσω ένα κολάν θα σχολιαστεί», είπε αγανακτισμένη και οργισμένη. Ταυτόχρονα, δεν δίστασε να ομολογήσει πως σκέφτηκε να εγκαταλείψει τον αθλητισμό και τη σκοποβολή εξαιτίας των συμπεριφορών που δεχόταν.

«Κάποια στιγμή σκεφτόμουν ότι δεν θα αναγνωριστεί η αξία μου, ακριβώς, επειδή είμαι γυναίκα! Ακριβώς, επειδή είμαι ένα κομμάτι κρέας! Να το πω έτσι ωμά. Είναι πολλές φορές που σκέφτηκα να τα παρατήσω, και δύο φορές το είπα σοβαρά. Η μία ήταν το 2021 και η άλλη τέλη του 2022. Ήταν τόσο κουραστικό ότι ήταν απλά καθημερινά πράγματα συστηματικά, πάρα πολλές φορές αμφιλεγόμενα», είπε με δάκρυα στην πρώτη της εξομολόγηση.

Δεν θέλησε πάντως να δώσει περισσότερα στοιχεία για τον άνθρωπο που επί σειρά ετών την παρενοχλούσε και την έφτανε στα όρια της. «Κάποια στιγμή μπορεί να τα πω, όταν θα πω ως εδώ και φτάσω στα όρια μου», κατέληξε.

Η μοιραία αμαξοστοιχία των Τεμπών

Ο εφιάλτης της σεξουαλικής παρενόχλησης δεν είναι το μόνο εμπόδιο που βρέθηκε στο δρόμο της Εμμανουέλας Κατζουράκη. Το μοιραίο βράδυ της 28ης Φεβρουαρίου η πρωταθλήτρια σκοποβολής ταξίδευε στη Θεσσαλονίκη, όπου σπουδάζει φαρμακευτική παράλληλα με την ενασχόλησή της με τον αθλητισμό.

Η 23χρονη κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης βρισκόταν στα τελευταία βαγόνια. Κατάφερε να βγει από το τρένο του θανάτου ελαφρά τραυματισμένη, έχοντας υποστεί ένα διάστρεμμα. Η ίδια είχε επισκεφθεί την Αθήνα στο πλαίσιο επαγγελματικής συνάντησης για τη σκοποβολή. Στο γυρισμό αποφάσισε να μεταβεί στη συμπρωτεύουσα με το τρένο.

Το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη αποτέλεσε για την Εμμανουέλα Κατζουράκη ένα δύσκολο βίωμα. Η ψυχολογική της κατάσταση δεν ήταν καλή και τα ψυχικά της αποθέματα την έστρεψαν στη σκοποβολή. Έτσι επιχείρησε να διεκδικήσει μία θέση στο βάθρο του παγκόσμιου πρωταθλήματος στην Ντόχα, η δύναμη που της είχε απομείνει δεν ήταν όμως, αρκετή.

Ωστόσο, η ίδια μετά και από αυτή την τραγική εμπειρία τελικά κατάφερε να μαζέψει τα κομμάτια της, και απέδειξε το μεγαλείο της κι ως αθλήτρια.

Οι διακρίσεις

Λίγους μήνες μετά το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, η Εμμανουέλα Κατζουράκη φτάνει στο Μπακού και κάνει το όνειρό της πραγματικότητα. Κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Σκοποβολής και ανεβαίνει στο βάθρο.

Ενώ τον ίδιο χρόνο, κερδίζει και το ασημένιο μετάλλιο στου Ευρωπαϊκούς Αγώνες.

Τέλος, το 2024 συμμετείχε με την εθνική ομάδα σκοποβολής της Ελλάδας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού όπου κατέλαβε την 5η θέση στον τελικό του ατομικού και την 13η θέση στο μικτό ομαδικό σκιτ.

Η Εμμανουέλα Κατζουράκη είναι μία 23χρονη αθλήτρια που ήδη από πολύ νωρίς, μόλις στα 16 της, βρέθηκε αντιμέτωπη με τη σεξουαλική παρενόχληση. Στα 22 της γίνεται μέρος μίας τραγωδίας από την οποία καταφέρνει να βγει αλώβητη. Το ψυχικό της σθένος είναι αξιοθαύμαστο, όπως και η σκέψη της.

Μέσα από τη συνέντευξη που έδωσε, μίλησε ανοιχτά για τα βιώματά της και έδωσε ένα ηχηρό μήνυμα σε ένα ζήτημα που ταλανίζει την ελληνική κοινωνία και έχουν ζήσει πολλές γυναίκες. Με τις απορίες της και με την εξομολόγησή της ενθαρρύνει νέα κορίτσια να μιλήσουν για το «τέρας» και να το αντιμετωπίσουν. Την ίδια στιγμή, καθώς μιλάει για τον εφιάλτη που έζησε στα χέρια ενός ανθρώπου – παράγοντα του χώρου της σκοποβολής-, αποσαφηνίζει ότι τέτοιου είδους συμπεριφορές, δεν είναι ευθύνη κανενός θύματος.

Ευτυχώς, ο φόβος δεν αποτέλεσε τελικά τροχοπέδη για τα όνειρά της και την πραγμάτωση των στόχων της, ακόμα και όταν σκεφτόταν να τα εγκαταλείψει.