Βαρύ πρόστιµο €802.497,18 στον Φορέα ∆ιαχείρισης Αποβλήτων Ηπείρου

Η δηµοσιονοµική διόρθωση επιβλήθηκε λόγω των αυξηµένων πληρωµών για την ταφή απορριµµάτων, οι οποίες έγιναν χωρίς απαραίτητη έγκριση. Η επιβολή του προστίμου αποτελεί σηµαντικό πλήγµα στον ΦΟ∆ΣΑ Ηπείρου, καθώς δηµιουργεί σοβαρές οικονοµικές και διαχειριστικές προκλήσεις.

Σοβαρές δημοσιονομικές επιπτώσεις αντιμετωπίζει ο Αναγκαστικός Σύνδεσμος Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Διαχειριστικής Ενότητας Περιφέρειας Ηπείρου, μετά την επιβολή δημοσιονομικής διόρθωσης ύψους 802.497,18 ευρώ. Η απόφαση αυτή ελήφθη από τη Γενική Διεύθυνση Δημοσιονομικών Ελέγχων, μετά από έλεγχο που αποκάλυψε παρατυπίες στη διαχείριση και πληρωμή για την ταφή απορριμμάτων στον ΧΥΤΑ της Γ’ Διαχειριστικής Ενότητας του Νομού Ιωαννίνων.

Το Ιστορικό της Υπόθεσης

Η υπόθεση συνδέεται με δύο βασικά έγγραφα που αποκαλύπτει το cityhub και τα οποία περιγράφουν την απόφαση για αλλαγή του κόστους ανά τόνο απορριμμάτων αλλά και τις επιλογές του Περιφερειάρχη Ηπείρου για παράταση της σύμβασης με τον ανάδοχο για τη λειτουργία του ΧΥΤΑ.

Το πρώτο έγγραφο (Απόφαση ΟΕ για τροπ. Σύμβασης λειτουργίας ) αφορά την απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Ηπείρου, που εγκρίθηκε τον Ιούλιο του 2019, και περιλάμβανε την αναπροσαρμογή της τιμής μονάδας για τη λειτουργία του ΧΥΤΑ. Συγκεκριμένα, η απόφαση αυτή έγινε απαραίτητη μετά την έναρξη λειτουργίας της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Αστικών Στερεών Αποβλήτων (ΑΣΑ), η οποία μείωσε δραστικά τις ποσότητες απορριμμάτων που κατευθύνονταν στον ΧΥΤΑ, οδηγώντας σε αύξηση του κόστους ανά τόνο απορριμμάτων, χωρίς να υπάρξει η απαιτούμενη έγκριση από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Το δεύτερο έγγραφο (ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ: 28/ 2021 Ενεργο̟οίηση Δικαιώµατος Προαίρεσης της από 10-5-2018 (ΑΔΑΜ 18SYMV003075575) Σύµβασης παροχής υπηρεσίας «Λειτουργία ΧΥΤΑ 1ης Διαχειριστικής Ενότητας (Ν.Ιωαννίνων) Περιφέρειας Η̟είρου») αφορά την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΦΟΔΣΑ τον Απρίλιο του 2021, με την οποία ενεργοποιήθηκε το δικαίωμα προαίρεσης για την παράταση της σύμβασης με τον ανάδοχο για τη λειτουργία του ΧΥΤΑ. Αυτή η παράταση, διάρκειας τριών επιπλέον ετών και με κόστος 2.500.000 ευρώ, κρίθηκε απαραίτητη για τη διασφάλιση της συνέχειας της διαχείρισης των απορριμμάτων.

Λόγοι Επιβολής Προστίμου

Η δημοσιονομική διόρθωση επιβλήθηκε λόγω των αυξημένων πληρωμών για την ταφή απορριμμάτων, οι οποίες έγιναν χωρίς την απαραίτητη έγκριση τροποποίησης της σχετικής σύμβασης από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Συγκεκριμένα, το κόστος ανά τόνο αυξήθηκε από 12,5 ευρώ σε 19,20 ευρώ, κάτι που αποτέλεσε την κύρια αιτία για την επιβολή της δημοσιονομικής διόρθωσης. Το ποσό των 802.497,18 ευρώ, που αντιστοιχεί στο 100% των αδικαιολόγητων πληρωμών, θα καταβληθεί ως έσοδο του κρατικού προϋπολογισμού, και η είσπραξη θα πραγματοποιηθεί μέσω της αρμόδιας ΔΟΥ.

Νομικές Επιπτώσεις και Δυνατότητα Προσφυγής

Ο ΦΟΔΣΑ έχει το δικαίωμα να προσβάλλει την απόφαση με ένδικα μέσα εντός 60 ημερών από την κοινοποίησή της, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν.4700/2020. Ωστόσο, η άσκηση ένδικων μέσων δεν αναστέλλει την εκτέλεση της απόφασης.

Προοπτικές και Επιπτώσεις

Η επιβολή του προστίμου αποτελεί σημαντικό πλήγμα για τον ΦΟΔΣΑ Ηπείρου, καθώς δημιουργεί σοβαρές οικονομικές και διαχειριστικές προκλήσεις. Η απόφαση αυτή ενδέχεται να επηρεάσει τη λειτουργία του ΧΥΤΑ και τις ευρύτερες προσπάθειες διαχείρισης αποβλήτων στην περιοχή. Υπογραμμίζει την ανάγκη για διαφάνεια, νομιμότητα και αυστηρό έλεγχο στη σύναψη και τροποποίηση συμβάσεων, ειδικά σε τομείς που αφορούν τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.