Η Αστυπάλαια επιλέχθηκε πριν από 3 χρόνια για ένα πρωτοποριακό έργο, την ευθύνη υλοποίησης του οποίου είχε το Υπουργείο Εξωτερικών και συγκεκριμένα ο Υφυπουργός για την Οικονομική Διπλωματία Κώστας Φραγκογιάννης, με στόχο να μετατραπεί σε πρότυπο νησί για κλιματικά ουδέτερη κινητικότητα. Το φιλόδοξο αυτό πρόγραμμα, υπό την ονομασία «Αστυπάλαια – Έξυπνο και Αειφόρο νησί», βρίσκεται ήδη στο τρίτο έτος υλοποίησής του και επιδιώκει τη μετατροπή του σε παράδειγμα πράσινης κινητικότητας και βιώσιμης ανάπτυξης. Για πρώτη φορά από την έναρξη του έργου από το ένθετο cityhub αποκαλύπτουμε τα αποτελέσματα του πρωτοπόρου αυτού έργου.

Πυλώνας 1: Ηλεκτροκίνηση & Βιώσιμη Κινητικότητα

Στόχος είναι να μειωθούν οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και να βελτιωθεί η ποιότητα του αέρα στο νησί. Μέχρι στιγμής, έχουν επιτευχθεί σημαντικά βήματα:

  • Έχουν παραδοθεί 8 τοπικά ηλεκτρικά οχήματα κοινής ωφέλειας, μεταξύ των οποίων το πρώτο ηλεκτρικό αστυνομικό αυτοκίνητο και ασθενοφόρο στη χώρα.
  • Η αντικατάσταση των οχημάτων εσωτερικής καύσης με ηλεκτρικά προχωρά με γοργούς ρυθμούς, με περισσότερα από 150 ηλεκτρικά οχήματα να κυκλοφορούν ήδη στο νησί.
  • Το πρόγραμμα επιδοτήσεων που υποστηρίζει την αγορά ηλεκτρικών οχημάτων έχει συμβάλει στην αύξηση του αριθμού των ηλεκτρικών επιβατικών οχημάτων, με πάνω από 2 στα 3 νέα οχήματα που κυκλοφόρησαν το 2023 να είναι αμιγώς ηλεκτρικά.
  • Για τη φόρτιση των ηλεκτρικών οχημάτων έχουν εγκατασταθεί 10 δημόσιοι φορτιστές με 20 σημεία φόρτισης, ένας ταχυφορτιστής για το ηλεκτρικό ασθενοφόρο, καθώς και 18 ιδιωτικοί φορτιστές τύπου wallbox.

Πυλώνας 2: Έξυπνη Κινητικότητα & Καινοτόμες Υπηρεσίες Μεταφορών

Ο δεύτερος πυλώνας του προγράμματος εστιάζει στην έξυπνη κινητικότητα και στις καινοτόμες υπηρεσίες μεταφορών.

  • AstyMove: Η εφαρμογή αυτή, που προωθεί την οικολογική μετακίνηση, έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη των κατοίκων και των επισκεπτών του νησιού. Από την έναρξή της, έχουν διανυθεί περισσότερα από 390.000 χιλιόμετρα με ηλεκτρικά οχήματα, αποτρέποντας την εκπομπή περίπου 46,8 τόνων διοξειδίου του άνθρακα (CO2).
  • AstyBus:Οι διαδρομές του AstyBus έχουν αυξηθεί κατά 83% το πρώτο εξάμηνο του 2024 σε σύγκριση με το πρώτο εξάμηνο του 2023, φτάνοντας τις 7.759 διαδρομές. Επίσης, τα χιλιόμετρα που διανύθηκαν από τα οχήματα αυξήθηκαν από 37.220 το πρώτο εξάμηνο του 2023 σε 49.206 το 2024.
  • AstyGo: Η υπηρεσία διαμοιρασμού οχημάτων “AstyGo” προσέφερε τη δυνατότητα χρήσης ηλεκτρικών αυτοκινήτων, ηλεκτρικών σκούτερ και ηλεκτρικών ποδηλάτων. Το 2023, σχεδόν 900 χρήσεις καταγράφηκαν κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, σημειώνοντας αύξηση 84% σε σχέση με το 2022.

Πυλώνας 3: Ανανεώσιμη Ενέργεια & Φόρτιση

Ο τρίτος πυλώνας επικεντρώνεται στην παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές και την αποθήκευση αυτής της ενέργειας.

  • Από το 2024, το υβριδικό ενεργειακό σύστημα με φωτοβολταϊκά και αποθήκευση ενέργειας θα καλύπτει περίπου το 60% της συνολικής ενεργειακής ζήτησης του νησιού και το 100% των αναγκών φόρτισης των ηλεκτρικών οχημάτων. Το ποσοστό αυτό αναμένεται να αυξηθεί στο 80% έως το 2026, με εκτιμώμενη ετήσια εξοικονόμηση κόστους 325.000 ευρώ.
  • Η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων θα καλύψει σημαντικό μέρος των ενεργειακών αναγκών του νησιού.
  • Προβλέπεται η χρήση τεχνολογιών αποθήκευσης ενέργειας, όπως μπαταρίες μεγάλης κλίμακας, για την εξασφάλιση σταθερής ενεργειακής τροφοδοσίας.

Μια Νέα Εποχή για την Αστυπάλαια

Η επιτυχία του έργου καθιστά την Αστυπάλαια πρότυπο νησί για την κλιματικά ουδέτερη κινητικότητα, ανοίγοντας τον δρόμο για μια βιώσιμη και οικολογικά συνειδητή ζωή τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς.