Με στόχο την ουσιαστική στήριξη της τρίτης ηλικίας και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, ο Δήμος Αθηναίων προχωρά στη δημιουργία και λειτουργία ενός νέου, σύγχρονου Κέντρου Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (Κ.Η.Φ.Η.).Οι ηλικιωμένοι δημότες που αντιμετωπίζουν κινητικές δυσκολίες, άνοια ή άλλα χρόνια νοσήματα, θα μπορούν ζήσουν σε ένα ασφαλές και φιλόξενο περιβάλλον, αποφεύγοντας την ιδρυματική περίθαλψη και τον κοινωνικό αποκλεισμό.

Το έργο βρίσκεται κάτω από την «ομπρέλα» της Αντιδημαρχίας Ενεργής Γήρανσης και Λεσχών Φιλίας και θα υλοποιηθεί από την Αναπτυξιακή Εταιρεία του Δήμου Αθηναίων.

Ο Δήμαρχος Αθηναίων υπογραμμίζει: «Το Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (Κ.Η.Φ.Η.) αποτελεί μια σημαντική προσθήκη για την πόλη μας. Σχεδιάσαμε έναν ασφαλή και φιλόξενο χώρο για να προσφέρουμε ανακούφιση και φροντίδα στους ηλικιωμένους δημότες της Αθήνας που το έχουν ανάγκη. Θέλουμε να βοηθήσουμε τους συνανθρώπους μας που αντιμετωπίζουν κινητικές δυσκολίες ή πάσχουν από άνοια και συναφή νοσήματα τα οποία εμποδίζουν την αυτοεξυπηρέτησή τουςΠαράλληλα, δίνουμε τη δυνατότητα στα μέλη της οικογένειάς τους να ενταχθούν και πάλι στην αγορά εργασίας. Η Αθήνα προχωρά με αλληλεγγύη, χωρίς να αφήνει κανέναν πίσω».

Σύμφωνα με την αντιδήμαρχο Ενεργής Γήρανσης & Λεσχών Φιλίας, Όλγα Δούρου «Το Κ.Η.Φ.Η. στοχεύει άμεσα στον απεγκλεισμό των ηλικιωμένων από τις οικίες τους με ταυτόχρονη ευεργετική επίδραση στην ανάκτηση δυνατότητας απασχόλησης μελών του οικογενειακού ή οικείου περιβάλλοντος που είναι επιφορτισμένα με τη φροντίδα και επιμέλειά τους».

Η νέα δημόσια δομή του Δήμου Αθηναίων, που θα χρηματοδοτηθεί πλήρως από το Πρόγραμμα «Αττική 2021-2027», θα παρέχει υπηρεσίες όπως νοσηλευτική φροντίδα, ατομική υγιεινή, ψυχαγωγία και δημιουργική απασχόληση, ενισχύοντας τη φυσική και ψυχική υγείατων ηλικιωμένων.Κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους θα αναλάβει την ημερησία ή και ολιγόωρη παραμονήτου, ενώ το Κέντρο θα λειτουργήσει και ως διαγνωστικό κέντρο, συμβάλλοντας στην έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση προβλημάτων υγείας. Παράλληλα, θα υποστηρίζει την κοινωνική επανένταξη των ηλικιωμένων, ενισχύοντας την κοινωνική συνοχή και επιτρέποντάς τους να παραμένουν ενεργά μέλη της κοινότητας, απολαμβάνοντας τη φροντίδα και την αλληλεγγύη που τους αξίζει.

Σημαντική παράμετρος αυτής της πρωτοβουλίας αποτελεί η υποστήριξη που προσφέρει στις οικογένειες των ηλικιωμένων. Το Κ.Η.Φ.Η. αναμένεται να «ανακουφίσει» τους συγγενείς που φροντίζουν τους αγαπημένους τους, παρέχοντας τους πολύτιμο χρόνο και υποστήριξη για να ανταπεξέλθουν στις καθημερινές τους υποχρεώσεις.

Η νέα δομή εντάσσεται σε μια ευρύτερη στρατηγικήτου Δήμου Αθηναίων για την υποστήριξη ευάλωτων ομάδων πληθυσμού και θα υλοποιηθεί σταδιακά, προσφέροντας καινοτόμες υπηρεσίες και δράσεις.