Μετά από σειρά επιστολών που απέστειλε στις αρμόδιες αρχές τα τελευταία χρόνια, ο Δήμος επανήλθε στις 2 Αυγούστου 2024 με νέο έγγραφο προς την Λιμενική Αστυνομία, κοινοποιώντας το παράλληλα στο Λιμεναρχείο Λευκάδας.

Έντονη ανησυχία για την ασφάλεια και το περιβάλλον

Στο νέο έγγραφο του Δήμου Ξηρομέρου, τονίζεται με έμφαση ο σοβαρός κίνδυνος που δημιουργούν τα απόνερα των μεγάλων θαλαμηγών. Καθώς οι πολυτελείς αυτές θαλαμηγοί διασχίζουν το στενό με μεγάλη ταχύτητα, προκαλούν ισχυρό κυματισμό, γνωστό ως «απόνερα», ο οποίος απειλεί την ασφάλεια των μικρότερων σκαφών και των λουόμενων στην περιοχή. Οι κάτοικοι και οι τοπικές αρχές έχουν εκφράσει πολλές φορές την ανησυχία τους, επισημαίνοντας την ανάγκη άμεσης λήψης μέτρων για την αποτροπή ατυχημάτων.

Η απάντηση του Λιμεναρχείου Λευκάδας

Σε απάντηση του εγγράφου του Δήμου Ξηρομέρου, το Λιμεναρχείο Λευκάδας γνωστοποίησε πως πρόκειται σύντομα να εκδώσει κανονιστική απόφαση που θα καθορίζει τις προϋποθέσεις και τους κανόνες πλεύσης στην κρίσιμη αυτή θαλάσσια περιοχή. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η απόφαση θα περιλαμβάνει συγκεκριμένους περιορισμούς στην ταχύτητα των επιβατικών, οχηματαγωγών και ταχύπλοων σκαφών, ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος που προκαλείται από τον κυματισμό που δημιουργούν.

Η ανακοίνωση του Λιμεναρχείου θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική για την τοπική κοινότητα, η οποία έχει δει τα τελευταία χρόνια την κατάσταση να επιδεινώνεται, καθώς η αύξηση του θαλάσσιου τουρισμού και η διέλευση μεγάλων σκαφών έχει εντείνει τα προβλήματα ασφάλειας στη θαλάσσια ζώνη του στενού.

Μέτρα προστασίας και βιώσιμης ανάπτυξης

Η Δημοτική Αρχή Ξηρομέρου καλωσόρισε την επικείμενη κανονιστική απόφαση, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να εφαρμοστούν άμεσα μέτρα για την προστασία τόσο των κατοίκων όσο και του περιβάλλοντος. Η ασφάλεια στη θάλασσα αποτελεί προτεραιότητα για τον Δήμο, ο οποίος ταυτόχρονα προωθεί τη βιώσιμη ανάπτυξη και τον τουρισμό στην περιοχή, χωρίς όμως να τίθεται σε κίνδυνο η ζωή και η ευημερία των πολιτών.

Η αναμενόμενη κανονιστική απόφαση του Λιμεναρχείου Λευκάδας έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή, καθώς οι προκλήσεις από τον αυξανόμενο αριθμό μεγάλων σκαφών που διασχίζουν το στενό Καλάμου-Μύτικα συνεχώς αυξάνονται. Η αποτελεσματική εφαρμογή των νέων κανονισμών αναμένεται να συμβάλει ουσιαστικά στην προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και στη διασφάλιση της αρμονικής συνύπαρξης μεταξύ του τουρισμού και της τοπικής κοινωνίας.

Το μέλλον της περιοχής υπό τη σκιά των προκλήσεων

Η αντιμετώπιση του ζητήματος των απόνερων δεν είναι απλώς ένα τεχνικό θέμα, αλλά μια σημαντική πρόκληση που συνδέεται με την ευρύτερη προσπάθεια για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και την ενίσχυση της ασφάλειας στη θάλασσα. Η περιοχή του Ξηρομέρου, με τον πλούσιο φυσικό της πλούτο και τη στρατηγική της θέση, θα συνεχίσει να αποτελεί σημείο ενδιαφέροντος για τους λάτρεις της θάλασσας, υπό την προϋπόθεση ότι θα τηρηθούν τα μέτρα που εξασφαλίζουν την ασφάλεια και τη βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής.