Αστυπάλαια: Το mega τουριστικό χωριό που διχάζει

Αν και µέσω διαρροών η κυβέρνηση αφήνει να εννοηθεί πως ένα τέτοιο επενδυτικό σχέδιο δεν θα έχει την έγκρισή της, στην Αστυπάλαια δηλώνουν έτοιµοι να φτάσουν την υπόθεση µέχρι τέλους.

Τα καλντερίμια που περνούν μπροστά από τα ασβεστωμένα σπίτια με τα ξύλινα μπαλκόνια, οι παραλίες με τα κρυστάλλινα νερά, το Κάστρο και οι χιλιοφωτογραφημένοι πέτρινοι ανεμόμυλοι στην είσοδο του οικισμού της Χώρας  έχουν δημιουργήσει έναν βιώσιμο τουριστικό…μύθο γύρω από την «πεταλούδα του Αιγαίου».

Η Αστυπάλαια είναι «πράσινη», εναλλακτική και τα τελευταία χρόνια φιγουράρει ψηλά στις λίστες προτίμησης των τουριστών και με τη…βούλα το αντι-παράδειγμα της ξέφρενης και ανεξέλεγκτης τουριστικής ανάπτυξης. Αυτό, άλλωστε, το τουριστικό μοντέλο θέλει το νησί να διαφυλάξει ως…κόρη οφθαλμού. Γι’ αυτό και τους περασμένους μήνες με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου επιχειρήθηκε να μπει «φρένο» σε μια μεγάλη τουριστική επένδυση, που θα αλλοίωνε, σύμφωνα με την απόφαση, το χαρακτήρα του νησιού και θα «διέλυε» τις υποδομές του.

Αυτή, όμως, δεν ήταν αρκετή και με εισήγησή του το Κεντρικό Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΚΕΣΥΠΟΘΑ) δίνει το «πράσινο φως» για τη δημιουργία της τεράστιας αυτής επένδυσης. Πρόκειται – όπως αφήνεται να εννοηθεί – για την κατασκευή 200 – 250 κατοικιών (βίλες) σε μία έκταση 2.000 στρεμμάτων. Όπως επισημαίνει στο City Hub ο δήμαρχος του νησιού, Νίκος Κομηνέας, η εισήγηση που κάνει  το Κεντρικό Συμβούλιο, παρόλο που αναφέρει πως η εκτός οικισμού δόμηση είναι το ανώτερο 1.500 τ.μ., καταλήγει στο συμπέρασμα πως επειδή πρόκειται για ήπια επένδυση, αυτή μπορεί να προχωρήσει.

«Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος της επένδυσης, αυτή θα απλωθεί σε 2 εκατ. τετραγωνικά μέτρα, έκταση όση έχουν οι δύο μεγαλύτεροι οικισμοί του νησιού, το Λιβάδι και η Χώρα, κι ενδεχομένως να είναι ακόμη μεγαλύτερη», σημειώνει ο κ Κομηνέας.

Ερωτηματικά, ωστόσο, προκαλεί στην τοπική κοινωνία το γεγονός πως το σημείο που επελέγη να γίνει η συγκεκριμένη mega – επένδυση δεν αποτελεί «φιλέτο». «Είναι ένα σημείο χωρίς θέα, χωρίς δρόμους και υποδομές. Δεν υπάρχει καμία δόμηση. Μια έκταση που αγοράστηκε από τον έναν εκ των δύο επενδυτών πριν από 20 χρόνια και που κατάφεραν να την αποχαρακτηρίσουν γεωργική έκταση, την ώρα που οι ακριβώς διπλανές εκτάσεις είναι χορτολιβαδικές. Με την προβολή που πήρε το νησί μας, ως ″πράσινο″ και ″έξυπνο″, προφανώς αναζωπύρωσε το ενδιαφέρον του επενδυτικού σχήματος, που θεώρησαν πως ήρθε η ώρα για να προχωρήσουν την τουριστική επένδυση», επισημαίνει ο δήμαρχος. Υποστηρίζει δε, πως η επιλογή του σημείου προβληματίζει, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για golden visa. «Εικάζουμε ότι δε θα πάνε να κάνουν γειτονιά αλλά να ″σπείρουν″ σπίτια σε μια τεράστια έκταση, δημιουργώντας οικοπεδικές εκτάσεις και διασπώντας λόφους, κοιλαδίτσες ακόμη και κάποιες λίγες μάντρες τσοπάνηδων. Δεν είμαστε στη Λάρισα, στον κάμπο, με τις τεράστιες εκτάσεις. Αντίθετα οι οικισμοί μας είναι συνεκτικοί και υπήρχε λόγος που ανέκαθεν έτσι γινόταν», τονίζει.

Κι όμως, υπάρχουν σημεία, όπου θα μπορούσαν να γίνουν επενδύσεις, λένε οι Αστυπαλίτες. Έχουμε αντιπροτείνει έναν εγκαταλελειμμένο οικισμό, που θα μπορούσε να αναβιώσει ακόμη και έκταση από την περιοχή του Αγίου Κωνσταντίνου μέχρι πιο πάνω από τη Μαλτεζάνα. Να γίνουν επενδύσεις που θα σέβονται και θα προσομοιάζουν με αυτό που χαρακτηρίζει το νησί». Ως άστοχη, πάντως, χαρακτηρίζει ο κ Κομηνέας την τοποθέτηση του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Στέφανου Κασσελάκη, ο οποίος  υποστήριξε πως η «πράσινη Αστυπάλαια» είναι απλά η…βιτρίνα για τη «δημιουργία ενός οικοδομικού τέρατος»

Το νησί έχει τον τουρισμό που θέλει και που μπορεί να αντέξει, βάσει των υποδομών και των δεδομένων του, λέει η τοπική κοινωνία. «Και το σίγουρο είναι ότι δεν πρόκειται να αφήσουμε την Αστυπάλαια να γίνει Μύκονος», εξηγούν. Ήδη, η δημοτική Αρχή έχει αποστείλει έγγραφο στον υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Νίκο Ταγαρά, ζητώντας του να μην εγκρίνει με την υπογραφή του την επένδυση. Αν και μέσω διαρροών, η κυβέρνηση αφήνει να εννοηθεί πως ένα τέτοιο επενδυτικό σχέδιο δε θα έχει την έγκρισή της, στην Αστυπάλαια δηλώνουν έτοιμοι να φτάσουν την υπόθεση μέχρι τέλους. Εάν, δε, υπάρξει έγκριση από τον αρμόδιο υφυπουργό, το επόμενο βήμα είναι η προσφυγή στο ΣτΕ.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.