Συνασπισμός Σύγχρονης Αριστεράς – Το όνομα που προτείνει ο Κασσελάκης

Η πρόταση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για αλλαγή ονόματος θα τεθεί προς έγκριση από την Κεντρική Επιτροπή που συνεδριάζει το προσεχές Σαββατοκύριακο.

Επιβεβαιώνονται πλέον οι πληροφορίες πως ο Στέφανος Κασσελάκης προτείνει την αλλαγή ονόματος του ΣΥΡΙΖΑ. Όπως έγινε γνωστό ο πρόεδρος του κόμματος θέλει να αφαιρεθεί από το ακρωνύμιο η λέξη Ριζοσπαστικής και να αντικατασταθεί από τη λέξη Σύγχρονης, προκειμένου να προκύψει το «Συνασπισμός Σύγχρονης Αριστεράς».

Τόσο αυτήν την αλλαγή όσο και τις υπόλοιπες που έχει κατά νου για την τροποποίηση του καταστατικού θα τις φέρει αρχικά προς ψήφιση στην Κεντρική Επιτροπή που θα συνεδριάσει το προσεχές Σαββατοκύριακο (6-7 Σεπτεμβρίου).

Το ασυμβίβαστο των βουλευτών και οι θητείες

Όπως είχε μεταδοθεί νωρίτερα από την ΕΡΤ, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει προτείνει μεταξύ των καταστατικών τροποποιήσεων που πρέπει να γίνουν να είναι και η αλλαγή του ονόματος του κόμματος. Φυσικά πρόκειται, σε κάθε περίπτωση, για μια ρηξικέλευθη πρωτοβουλία που θα πρέπει να βρει συμμάχους προτού οδηγηθεί προς ψήφιση στο Συνέδριο του Οκτωβρίου.

Αντιθέτως οι υπόλοιπες αλλαγές που τίθενται προς έγκριση είναι πολύ πιο εφικτό να υλοποιηθούν. Μεταξύ αυτών μια μορφή «αποκλεισμού» για βουλευτές και ευρωβουλευτές από τα κομματικά όργανα πλην του Εθνικού Συμβουλίου (νέα Κεντρική Επιτροπή), το όριο των τριών θητειών τους στην ίδια περιφέρεια και η κατάρτιση των ψηφοδελτίων μέσα από εσωκομματικές ψηφοφορίες – όπως συνέβη για τις Ευρωεκλογές.

«Έχω την εντολή για ριζικές αλλαγές»

Γίνεται κατανοητό εκ των παραπάνω ότι η επί μηνών μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ σε κάτι άλλο, νέο, είναι μια διαδικασία που οδεύει προς το τέλος της. Ούτως ή άλλως ο Στ. Κασσελάκης δεν είχε βγάλει ποτέ από το μυαλό του το ερωτηματολόγιο που είχε θέσει προς τα μέλη του iSyriza πριν από έξι μήνες, ζητώντας τη γνώμη τους.

Ο ίδιος σε συνέντευξή του στο TRT του Βόλου είχε προϊδεάσει εμμέσως πλην σαφώς για τις προθέσεις του. «Ο καθένας μέσα στα όργανα μπορεί καταστατικά να προχωρήσει σε ό,τι θεωρεί δόκιμο. Έχω τριετή θητεία. Πιστεύω ότι έχω την εντολή της βάσης να προχωρήσω στις ριζικές αλλαγές που χρειάζεται το κόμμα, τις όποιες αλλαγές είχαμε ανακοινώσει ότι θα εφαρμόζαμε ως πλαίσιο στο Συνέδριο του Φεβρουαρίου, μάλιστα, δεν είναι δηλαδή έκπληξη αυτό», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στην Κεντρική Επιτροπή που θα συνεδριάσει το ερχόμενο Σαββατοκύριακο θα δοκιμαστούν και οι δικές του δυνάμεις, διότι οι εσωκομματικοί αντίπαλοί του δεν πρόκειται να μείνουν με σταυρωμένα τα χέρια.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.