Από τη μέρα διαγραφής του Παύλου Πολάκη από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, η πιο συχνή ερώτηση σε στελέχη και βουλευτές του κόμματος ήταν αν πράγματι αποτελεί παρελθόν από το κόμμα ο βουλευτής Χανίων ή αν απλώς η κλεψύδρα μετράει αντίστροφα ώσπου να ενταχθεί εκ νέου στην κοινοβουλευτική ομάδα. Όπως και συνέβη, με επιστολή του ο Νίκος Παππάς ενημέρωσε τον Κωνσταντίνο Τασούλα ότι ο Παύλος Πολάκης επανεντάσσεται στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος.

Ο Στέφανος Κασσελάκης, παρότι είχε τιμωρήσει τον βουλευτή του για απρεπή συμπεριφορά απέναντι σε εργαζόμενη της Βουλής και συνεργάτιδα του υπουργού Υγείας, είχε πει πως τον αγαπάει. Κάτι που αποδεικνύει ότι η επιστροφή του βουλευτή Χανίων ήταν θέμα χρόνου. Η διαγραφή της Αθηνάς Λινού, με την οποία ο Παύλος Πολάκης έχει ανοιχτή αντιπαράθεση με χαρακτηρισμούς και σχεδόν καθημερινές επιθέσεις, ερμηνεύεται από κάποιους ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να τείνει χείρα φιλίας προς τον κ. Πολάκη. Τον τελευταίο καιρό άλλωστε, ο Παύλος Πολάκης, είχε σηκώσει ψηλά τους τόνους ακόμα και απέναντι από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, ασκώντας κριτική προς την ηγεσία ενώ άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο να διεκδικήσει και ο ίδιος την ηγεσία.

Το κλίμα που είχε δημιουργήσει ο Παύλος Πολάκης ταράζει τον 7ο όροφο της Κουμουνδούρου. Δεν είναι άλλωστε μυστικό ότι ο Στέφανος Κασσελάκης διατηρούσε προσωπικές και φιλικές σχέσεις με τον πρώην αναπληρωτή υπουργό ενώ ο ίδιος τον είχε φέρει στον ΣΥΡΙΖΑ. Η εξέλιξη αυτή λοιπόν, μπορεί να μην ξάφνιασε κανέναν, όμως δεν σημαίνει ότι δεν έφερε και αμηχανία σε βουλευτές και στελέχη.

Το τηλεφώνημα στον Παππά

Το πρωί της Τρίτης, ο κ. Κασσελάκης επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Νίκο Παππά. Του ανακοίνωσε την απόφαση του. Ο Παύλος Πολάκης, επιστρέφει στην κοινοβουλευτική ομάδα. Άμεσα, ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας κάλεσε τον βουλευτή Χανίων. Σύμφωνα με πληροφορίες του Βήματος, οι δυο άντρες είχαν ολιγόλεπτη συνομιλία, που απλώς ανακοίνωνε την απόφαση του κ. Κασσελάκη με τον Παύλο Πολάκη να κλείνει το τηλέφωνο λέγοντας, «εντάξει».

Σημειώνεται, ότι την ώρα που γινόταν γνωστό ότι επιστρέφει ο Παύλος Πολάκης στην ΚΟ, ο Σωκράτης Φάμελλος έφευγε από την Βουλή. Ήταν ο άνθρωπος που έστειλε την επιστολή διαγραφής του προς τον πρόεδρο της Βουλής, ενώ είχε αντιπαρατεθεί με τον ίδιο όταν με το έτσι θέλω είχε μπει στην συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας, παρά την διαγραφή του. Το τι σκεφτόταν όταν άκουσε την εξέλιξη αυτή, θα είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον, όμως ο ίδιος απέφυγε κάθε σχόλιο και συζήτηση με παρευρισκόμενους.

Από την άλλη, ο Παύλος Πολάκης δεν κάνει πίσω. Η επιστροφή του, μετά την «απαράδεκτη διαγραφή του» δεν αλλάζει τίποτα από όσα έχει πει και εκφράσει, υπογράμμισε κατά την διάρκεια των δηλώσεων του στο περιστύλιο της Βουλής. «Όπως είχα δηλώσει την ημέρα της απαράδεκτης διαγραφής μου, ήμουν είμαι και θα είμαι στον ΣΥΡΙΖΑ. Είχα δηλώσει, ο λαός διαγράφει. Ο λαός δεν διέγραψε», ενώ επέμεινε στον ισχυρισμό του ότι το σκηνικό διαγραφής του ήταν στημένο.

Πολάκης: Δεν έφυγα ποτέ

«Δεν είμαι κανά παιδάκι να με διαγράφουν χωρίς ενημέρωση και να με εντάσσει ξανά ο Νίκος Παππάς», είπε. Με αιχμή προς τον Κασσελάκη, ο βουλευτής είπε ότι κάποιοι προσπαθούν να διορθώσουν το απαράδεκτο. Πρόκειται για τυπική επιστροφή είπε, γιατί δεν έφυγα ποτέ από τον ΣΥΡΙΖΑ. Και πρόσθεσε με νόημα, ότι «δεν αλλάζει σε τίποτα η πολιτική εκτίμηση που έχω κάνει με το πολιτικό πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ. Υπάρχει ανάγκη για δυναμική αξιωματική αντιπολίτευση, με προγραμματικό ρόλο» σημείωσε η οποία θα ρίξει την κυβέρνηση.

Στέλνοντας μήνυμα προς τον 7ο όροφο της Κουμουνδούρου είπε: «Ό, τι έχω πει ισχύει». Ταυτόχρονα, έδωσε ραντεβού στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος.

Ο Νίκος Παππάς, λίγη ώρα μετά, στο περιστύλιο της Βουλής ξεκαθάρισε ότι ο κύκλος «τιμωρίας» Πολάκη έκλεισε. «Είναι μία ξεκάθαρη απόφαση. Υπέστη μία ποινή ο Παύλος Πολάκης για θέματα συμπεριφοράς, έκλεισε αυτός ο κύκλος, προχωράμε», σχολίασε χαρακτηριστικά.

«Έχω πει και σε άλλες δημόσιες τοποθετήσεις ότι υπάρχει το έδαφος για μία ανασύνταξη και αντεπίθεση του κόμματος. Σε αυτή την προσπάθεια μπορούν πάρα πολλοί να συμβάλουν και να προσφέρουν», είπε ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας, τονίζοντας ότι «δεν υπάρχουν μέλη μειωμένων δικαιωμάτων. Η πολιτική κριτική είναι δικαίωμα κατοχυρωμένο, μπορεί ο καθένας να την κάνει. Συζητάμε τα πάντα δημοκρατικά, προχωράμε».

Όσο για τις δηλώσεις του Παύλου Πολάκη που είχαν προηγηθεί, παρά τις επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων, ο κ. Παππάς απέφυγε κάθε σχόλιο.

Πάντως, η επιστροφή Πολάκη δεν πέρασε απαρατήρητη από τη Νέα Δημοκρατία. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, Θάνος Πλεύρης, μιλώντας στη Βουλή με ιδιαίτερα σκωπτικό τρόπο σχολίασε πως ήταν προσχηματική η διαγραφή του και πρόσθεσε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ έχει το πρόσωπο που του αξίζει».

Αμηχανία σε βουλευτές και στελέχη – Αντιδράσεις

Κάποιοι βουλευτές δεν έκρυψαν τον αιφνιδιασμό τους από την απόφαση του προέδρου. Κάποιοι εξέφραζαν την απογοήτευση τους για τα πισωγυρίσματα που δεν βγάζουν προς τα έξω καλή εικόνα του κόμματος, αντιθέτως βαραίνει έτι περαιτέρω το κλίμα εσωτερικά.

Σε περιπαικτικά σχόλια συναδέλφων τους από άλλα κόμματα, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είναι αμήχανοι. «Θα μας τρελάνετε», σχολίασαν με βουλευτές να απαντούν, «δεν έχετε άδικο», χαμογελώντας σφιγμένα.