ΠαΣοΚ: Πώς θα γιορτάσει τα 50 χρόνια – Οι εκπλήξεις που ετοιμάζει η Χαριλάου Τρικούπη

Σήμερα συμπληρώνονται 50 χρόνια από την ιδρυτική διακήρυξη του ΠαΣοΚ - Όλα έτοιμα για τον εορτασμό της ιστορικής αυτής ημέρας.

Ζάππειο. Τρεις του Σεπτέμβρη 2024. 50 χρόνια μετά την ιδρυτική διακήρυξη του ΠαΣοΚ, και σχεδόν ένα μήνα πριν τις εσωκομματικές εκλογές, όλα είναι έτοιμα για τον εορτασμό της ιστορικής αυτής ημέρας. Της ημέρας που όρισε ο Ανδρέας Παπανδρέου ως την αρχή για την επικείμενη αλλαγή που είχε ανάγκη ο τόπος.

Από νωρίς το πρωί στελέχη του οργανωτικού ρυθμίζουν τις τελευταίες λεπτομέρειες. Στήνουν περίπτερα στα οποία μέλη του κόμματος θα ενημερώνουν, εκείνους που δώσουν το παρών, για τις θέσεις του ΠαΣοΚ, κυρίως γύρω από κοινωνικά ζητήματα.

Ενότητα στην πράξη

Η εξέδρα που θα μιλήσει ο πρόεδρος του κόμματος Νίκος Ανδρουλάκης θα τοποθετηθεί στον εξωτερικό χώρο. Πάνω σε αυτή θα ανέβουν επίσης για να απευθύνουν χαιρετισμό οι πρώην πρόεδροι του κόμματος Κώστας Σημίτης, Γιώργος Παπανδρέου και Ευάγγελος Βενιζέλος. Αυτή θα είναι η πρώτη φόρα μετά από καιρό που θα βρεθούν όλοι μαζί στον ίδιο χώρο. Με αφορμή τη συνάντηση κορυφής υψηλόβαθμο στέλεχος της Χαριλάου Τρικούπη δήλωσε στο Βήμα πως «η ενότητα γίνεται πράξη» και συνέχισε τονίζοντας πως «η εικόνα των τριών προέδρων αποτελεί δηλωτικό στοιχείο πως το ΠαΣοΚ έχει μακρά ιστορία και βαριά φανέλα. Η δημοκρατική παράταξη έχει ένδοξο παρελθόν κι αυτή είναι η εικόνα που ευχαριστεί και ενώνει τη βάση της».

Οι τρεις πρώην πρόεδροι αναμένεται να αναδείξουν, την προσφορά του ΠαΣοΚ στην κοινωνία όλα αυτά τα χρόνια. Το μήνυμα της ιδρυτικής διακήρυξης για εθνική ανεξαρτησία, λαϊκή κυριαρχία και κοινωνική απελευθέρωση, που αποτέλεσαν τους κύριους άξονες του νέου φορέα, θα αποτελέσει την πυξίδα των χαιρετισμών. Ενώ θα ακουστούν και παραδείγματα από τις μάχες που δόθηκαν, τα χρόνια της «Αλλαγής» προς αυτή την κατεύθυνση.

Συγκινητικές στιγμές

Από τη Χαριλάου Τρικούπη ετοιμάζουν κι εκπλήξεις που θα τους βοηθήσουν να ενώσουν το τότε με το τώρα. Μέσα από μία σεμνή τελετή, που θα αποτελέσει ουσιαστικά ένα αόρατο νήμα σύνδεσης, θα τιμηθούν εκείνοι που έβαλαν πρώτοι την υπογραφή τους και βοήθησαν με αυτό τον τρόπο στη δημιουργία του κόμματος. 40 άτομα που βρίσκονται εν ζωή έχουν κληθεί να κάτσουν στην πρώτη σειρά για να αναγνωριστεί η προσφορά τους και να χειροκροτηθούν για όσα προσεφέραν στο ΠαΣοΚ, από την ημέρα της ίδρυσης του μέχρι σήμερα. Ανάμεσα τους ο Κώστας Σημίτης, ο Κώστας Λαλιώτης, ο Απόστολος Κακλαμάνης, η Βάσω Παπανδρέου, ο Κίμων Κουλούρης, ο Πέτρος Λάμπρου, ο Κωνσταντίνος Τσιγαρίδας, ο Γιώργος Χαραλαμπόπουλος κ.α.

Η εκδήλωση, η μάλλον τα γενέθλια των 50 χρόνων ΠαΣοΚ, θα κλείσουν με αφιέρωμα στον σπουδαίο μουσικοσυνθέτη Γιάννη Μαρκόπουλο, που έφυγε από τη ζωή πριν ένα χρόνο και το έργο του ταυτίστηκε με τον αγώνα κατά της χούντας και τη Μεταπολίτευση. Τον επικήδειο μάλιστα είχε εκφωνήσει στη γενέτειρα του μουσικοσυνθέτη στην Κρήτη ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Η κεντρική ομιλία

Στην ομιλία του ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ Νίκος Ανδρουλάκης θα είναι ενωτικός και σύμφωνα με πληροφορίες θα αναφερθεί στην πορεία του ΠαΣοΚ τις δεκαετίες που πέρασαν. Η Κοινωνική συμφιλίωση, Η ισχυροποίηση των θεσμών και του κράτους Δικαίου, Η δημιουργία του Ε.Σ.Υ. , οι τομές στο οικογενειακό και εργατικό δίκαιο, τα μεγάλα έργα υποδομής, η είσοδος της χώρας στην νομισματική ένωση και της Κύπρου στην ευρωζώνη αποτελούν κατακτήσεις του ΠαΣοΚ που αγκάλιασαν τους μη προνομιούχους και συνέβαλαν στην κοινωνική κινητικότητα. Από την ομιλία του δεν θα απουσιάσουν οι αναφορές στην προσπάθεια του κόμματος να επανέλθει, η ανοδική του πορεία τα τελευταία χρόνια και οι απαντήσεις του ΠαΣοΚ σε μία σειρά πολιτικών που εφαρμόζει η Νέα Δημοκρατία, πλήττουν τους κοινωνικά ασθενέστερους και δημιουργούν νέες ανισότητες.

Όλοι οι υποψήφιοι πρόεδροι μαζί

Στη συγκέντρωση όπως είναι φυσικό θα είναι όλοι οι υποψήφιοι αρχηγοί του ΠαΣοΚ. Συνοδευόμενοι από συνεργάτες τους, θα σφίξουν χέρια, θα φωτογραφηθούν με στελέχη και θα πραγματοποιήσουν με αναρτήσεις που θα ακολουθήσουν της εκδήλωσης, τη δική τους εσωτερική προεκλογική καμπάνια.

Ο δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας με χθεσινό του βίντεο κάλεσε κι εκείνος τους πολίτες στο Ζάππειο για τον εορτασμό των 50 χρόνων. Τόνισε πως «πρέπει να αντλήσουμε δύναμη από τις ρίζες μας» και να μείνουμε ενωμένοι. Όπως σημειώνουν από το περιβάλλον του ο κ. Δούκας συνειδητά δεν θα πραγματοποιήσει ξεχωριστή εκδήλωση, καθώς θεωρεί πως αυτή την ημέρα όλο το ΠαΣοΚ πρέπει να είναι ενωμένο και όλα τα στελέχη να βρεθούν μαζί. Ωστόσο, αίσθηση προκάλεσε το πρώτο του βίντεο, που έκανε αναφορά σε όλους τους προέδρους του ΠαΣοΚ, όχι όμως στον σημερινό πρόεδρο Νίκο Ανδρουλάκη που αποτελεί αντίπαλο του στις 6 Οκτωβρίου. Με το περιβάλλον του κ Δούκα να απαντά πως στο επίμαχο αυτό βίντεο συμπεριελήφθησαν μόνο οι πρώην πρόεδροι και είχε αναδρομικό κι ιστορικό χαρακτήρα.

Με δικό του βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Παύλος Γερουλάνος καλεί σήμερα στις 12 το μεσημέρι, τα στελέχη του ΠαΣοΚ στη δική του διαδικτυακή εκδήλωση. Στην συγκεκριμένη εκδήλωση θα συζητήσει το σχέδιό του και τα βήματα που πρέπει να ακολουθηθούν για την πολιτική και οργανωτική «Αναγέννηση» του ΠαΣοΚ. Στόχος τους είναι να διαμορφωθούν οι κατάλληλες συνθήκες ώστε το ΠαΣοΚ να αναλάβει τα ηνία της χώρας, ξανά, στις επόμενες εθνικές εκλογές. Για να γίνει όμως αυτό, όπως επισημαίνουν συνεργάτες του, πρέπει το κόμμα να είναι ανοιχτό στην κοινωνία και κυρίαρχο στον χώρο της κεντροαριστεράς.

Ενώ η Άννα Διαμαντοπούλου χθες Δευτέρα πραγματοποίησε ήδη θεματική εκδήλωση αφιερωμένη στη νέα γενιά. Η συγκεκριμένη εκδήλωση μάλιστα μεταδόθηκε και διαδικτυακά. Ο τόπος μάλιστα διεξαγωγής της δεν ήταν τυχαίος καθώς επέλεξε να την πραγματοποιήσει εκεί που ξεκίνησαν όλα στην αίθουσα κεντρικού ξενοδοχείου των Αθηνών, εκεί που ο ιδρυτής του κόμματος Ανδρέας Παπανδρέου, πριν από 50 χρόνια, ύψωσε το χέρι του κρατώντας την ιδρυτική διακήρυξη και κάλεσε τους δημοκρατικούς πολίτες να τον ακολουθήσουν

Ο Μιχάλης Κατρίνης που επιστρέφει από περιοδεία στον Έβρο που μίλησε για τις χαμηλές υπηρεσίες υγείας, το τεράστιο πρόβλημα του δημογραφικού αλλά και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι αγρότες. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του η σημερινή ημέρα είναι ημέρα ενότητας και εκεχειρίας. Ο Μιχάλης Κατρίνης θα παρουσιάσει τη δική του πρόταση για μία μεγάλη παράταξη και το ΠαΣοΚ της επόμενης ημέρας την Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου στο Ωδείο Αθηνών. Σύμφωνα με τους συνεργάτες του πρόκειται για ένα νέο σχέδιο Ανασύνταξης της χώρας και ένα τολμηρό προγραμματικό πλαίσιο που ταράζει τα νερά της στασιμότητας σε όλα τα επίπεδα.

Η Νάντια Γιαννακοπούλου πραγματοποίησε εκδήλωση στο αμφιθέατρο του Δημαρχείου Περιστερίου για τα 50 χρόνια από την ίδρυση του ΠαΣοΚ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.