50 χρόνια ΠαΣοΚ: Τα μηνύματα για την ενότητα και η επισήμανση Σημίτη

Το ΠαΣοΚ συμπλήρωσε 50 χρόνια ζωής και γιόρτασε με μία μεγάλη εκδήλωση στο Ζάππειο - Τι είπαν Ανδρουλάκης, Παπανδρέου, Βενιζέλος.

Τα 50 του χρόνια γιόρτασε το ΠαΣοΚ, καθώς το 1974, ο Ανδρέας Παπανδρέου παρουσίασε την ιδρυτική διακήρυξη του κόμματος.

Χαιρετισμό απηύθυναν οι πρώην πρόεδροι του ΠαΣοΚ, Κώστας Σημίτης, Γιώργος Παπανδρέου και Ευάγγελος Βενιζέλος, ενώ τιμήθηκαν τα ιδρυτικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ που υπέγραψαν τη διακήρυξη της 3ης του Σεπτέμβρη 1974.

Στην εκδήλωση μίλησε ο πρόεδρος, Νίκος Ανδρουλάκης.

Ακολούθησε συναυλία  – αφιέρωμα στον σπουδαίο μουσικοσυνθέτη Γιάννη Μαρκόπουλο, που έφυγε από τη ζωή πριν ένα χρόνο και το έργο του ταυτίστηκε με τον αγώνα κατά της χούντας και τη Μεταπολίτευση.

«Οι ευκαιρίες δεν είναι άπειρες»

Στον χαιρετισμό του, ο πρώην Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης έστειλε το μήνυμα ότι το ΠαΣοΚ με την ανάδειξη νέας ηγεσίας ίσως να έχει την τελευταία ευκαιρία για την ολική επαναφορά του σε ρόλο πρωταγωνιστή στο πολιτικό σκηνικό.

«Στην πορεία των 50 ετών αντιμετωπίσαμε αντιξοότητες και προκλήσεις αλλά καταφέραμε να βάλουμε τα θεμέλια για μια δημοκρατική Ελλάδα», υπογράμμισε ο ίδιος. Πρόσθεσε ότι: «Σήμερα περισσότερο από ποτέ, ο προοδευτικός κόσμος ζητάει απαντήσεις και κυρίως μια διέξοδο για να μπορέσει να ελπίσει ξανά. Το ΠαΣοΚ οφείλει να πρωταγωνιστήσει στις εξελίξεις αυτές, προσφέροντας το όραμα και το σχέδιο για την ανασυγκρότηση της χώρας προς μια προοδευτική κατεύθυνση. Είναι μια ευκαιρία. Οι ευκαιρίες δεν είναι άπειρες».

Τι είπε ο Γιώργος Παπανδρέου

«Το ΠαΣοΚ έδωσε στον λαό φτερά». Αυτό ανέφερε μεταξύ άλλων στον χαιρετισμό που απηύθηνε στην εκδήλωση ο Γιώργος Παπανδρέου. «Το ΠαΣοΚ ήταν πάντα η αποτελεσματική απάντηση στα προβλήματα και της κρίσης που άφηνε πίσω της η Δεξιά», τόνισε.

Ο κ. Παπανδρέου πρόσθεσε ότι το ΠαΣοΚ πάντα αγωνιζόταν για να ενώσει τον λαό: «Να ενώσουμε ξανά τους μη-προνομιούχους, Έλληνες τους παραγωγικούς, δημιουργικούς Έλληνες, στη μεγάλη Προοδευτική Παράταξη. Στον αγώνα για αυτοδιάθεση, αξιοπρέπεια, ελπίδα και προοπτική.Σε μια Ενότητα ιδεολογική, πολιτική. Όχι απλά οργανωτική ή κυβερνητική. Ενότητα που στοχεύει στην αλλαγή και τον εξανθρωπισμό της εξουσίας. Που υπηρετεί τα συμφέροντα των πολλών, όχι των λίγων ισχυρών. Που θέλει τον άνθρωπο κυρίαρχο της μοίρας του. Όχι καθοδηγούμενο, άβουλο, ή παραδομένο στις ορέξεις του κάθε συντηρητικού και αυταρχικού ηγέτη.Αυτά μας ξεχωρίζουν από τη δεξιά και την αριστερή συντήρηση»

«Το ΠαΣοΚ πρέπει να εμφανιστεί ξανά»

«Το ΠαΣοΚ πρέπει να υπερασπιστεί και να προβάλλει όλες τις ιστορικές συμβολές του, αναγνωρίζοντας  αυτοκριτικά και όλες τις ευθύνες του, αρχίζοντας από το τέλος, από τον  αγώνα του για τη διάσωση της χώρας από τον κίνδυνο της ασύντακτης οικονομικής, κοινωνικής και θεσμικής χρεοκοπίας και της εξόδου από το ευρώ, την Ευρώπη και τη φιλελεύθερη δημοκρατία», είπε μεταξύ άλλων ο Ευάγγελος Βενιζέλος στο χαιρετισμό του.

Συμπλήρωσε δε ότι «η καμπύλη του ΠαΣοΚ είναι η καμπύλη της Μεταπολίτευσης. Γιορτάζοντας τα πενήντα χρόνια του ΠαΣοΚ γιορτάζουμε τα πενήντα χρόνια της Μεταπολίτευσης ως περιόδου. Τα γιορτάζουμε με δίκαιη αποτίμηση των θετικών και των αρνητικών, με αναστοχασμό, με το βλέμμα στο μέλλον».

Για τις σημερινές προκλήσεις  υπογράμμισε πως «πρέπει να εμφανιστεί ξανά προτείνοντας ενός νέο κοινωνικό συμβόλαιο. Προτείνοντας  ενός ολοκληρωμένο  σχέδιο  για τη χώρα. Πείθοντας ότι μπορεί να το συλλάβει προγραμματικά και να το εφαρμόσει κυβερνητικά. Χωρίς φοβίες για επιμέρους αντιδράσεις, χωρίς ετεροπροσδιορισμούς, συμψηφιστικές ουδετερότητες και ίσες αποστάσεις».

Ανδρουλάκης: Το ΠαΣοΚ θα είναι ενωμένο

Ενωτικό ήταν το πνεύμα της ομιλίας του Νίκου Ανδρουλάκη.

Προσδιορίζοντας ως διαχρονικό  αντίπαλο του ΠαΣοΚ, τη  Νέα Δημοκρατία και τίς συντηρητικές πολιτικές που κρατούν στάσιμη τη χώρα , ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής ανέφερε πως  «είμαστε εδώ, όχι μόνο για να τιμήσουμε αυτή τη μεγάλη επέτειο, αλλά και να στείλουμε ένα σαφές και αδιαπραγμάτευτο μήνυμα:

Σε αυτή τη νέα περίοδο, το ΠαΣοΚ θα είναι ενωμένο, θα είναι δυνατό και έτοιμο για τους μεγάλους και δύσκολους αγώνες που έχουμε μπροστά μας!».

Ο κ. Ανδρουλάκης  δήλωσε χαρούμενος που στο Ζάππειο παραβρέθηκαν όλες οι γενιές του κόμματος αποτυπώνοντας τη συνοχή του . Εκθείασε  τον ιδρυτή του ΠαΣοΚ, Ανδρέα Παπανδρέου , μνημόνευσε μεταξύ άλλων τη Μελίνα Μερκούρη, τον Γιώργο Γεννηματά, τον Κάρολο Παπούλια, τον Αναστάσιο Πεπονή, για τη συνεισφορά τους στη ιστορική διαδρομή των 50 χρόνων  όπως και τους πρώην αρχηγούς του ΠΑΣΟΚ, Κώστα Σημίτη, Γιώργο Παπανδρέου και Ευάγγελο Βενιζέλο, που προηγήθηκαν στο βήμα στέλνοντας τα δικά τους μηνύματα για το μέλλον του ΠΑΣΟΚ,  καθώς και την εκλιπούσα Φώφη Γεννηματά για τις γενναίες και αποφασιστικές της  προσπάθειες  να στηθεί ξανά στα πόδια του.  «Αυτό το τολμηρό, γοητευτικό και ελπιδοφόρο ταξίδι σας καλώ να συνεχίσουμε και τις επόμενες δεκαετίες οικοδομώντας μία νέα σχέση εμπιστοσύνης με τον Ελληνικό λαό έχοντας φάρο τις ιδέες, τις αρχές και τις αξίες μας αλλά και μία δέσμευση χαραγμένη σε πέτρα, ότι δεν θα επαναλάβουμε ότι πλήγωσε τους πολίτες» πρόσθεσε.

Δείτε την εκδήλωση:

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.