Αυτή την Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου ΤΟ ΒΗΜΑ προσφέρει έναν ξεχωριστό γλωσσολογικό θησαυρό. Το χρήσιμο λεξικό του καθηγητή κ. Γεώργιου Μπαμπινιώτη «ΤΟ ΛΕΞΙΚΟ ΤΩΝ ΠΙΟ ΑΠΑΙΤΗΤΙΚΩΝ ΛΕΞΕΩΝ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ»

Από τις 150.000 λέξεις της ελληνικής γλώσσας οι 4.000 λέξεις ξεχωρίζουν, σύμφωνα με τον καθηγητή κ. Γεώργιο Μπαμπινιώτη ως «απαιτητικές». Δύσκολες λέξεις οι οποίες απαιτούν βαθύτερη γνώση της ελληνικής γλώσσας. Λέξεις λόγιας ή λογιότερης προέλευσης, που η χρήση τους –ιδίως η σηµασία τους– δυσκολεύει αρκετούς οµιλητές.

Η απαιτητική λέξη της ημέρας και η σημασία της

αδολεσχία (η) (αρχαιοπρ.)

η φλύαρη και κουραστική ομιλία, πολυλογία, φλυαρία, βερμπαλισμός.

Παραδείγματα

Πολιτική αδολεσχία, κούφιες ρητορείες, φτηνά λογοπαίγνια, βερμπαλισμοί, λεκτικές πομφόλυγες και τελικά περισσή υποκρισία χαρακτήρισαν τον λόγο τού υποψηφίου.

Η συζήτηση αυτή δεν είναι ακαδημαϊκή αδολεσχία αλλά κεντρικό πολιτικό ζήτημα και πρέπει να διεξάγεται με τη δέουσα σοβαρότητα.

Μόνο η προεκλογική αδολεσχία μπορεί να εξηγήσει τέτοιες απερίσκεπτες και αμετροεπείς δηλώσεις.

— αδολεσχώ.

ΕΤΥΜ. αρχαία λ. ἀδολεσχία < ἀδολέσχης «φλύαρος, πολυλογάς» (αρχικά ίσως «αυτός που δεν μιλάει ευχάριστα, ενοχλητικός») < στερητικό ἀ- + θέμα που συνδέεται με το επίθετο ἡδύς «ευχάριστος» + λέσχη στη σημασία «ομιλία – συνομιλία». Την ελληνιστική εποχή η λ. αδολεσχία είχε σποραδικά και τη θετική σημασία «σκέψη, στοχασμός».

αδολεσχία: σημασία. Το αρχ. ἀδολεσχία, που εξαρχής σήμαινε «ομιλητικότητα, φλυαρία», έχει και σήμερα ειρωνική χροιά, για να τονίσει την πολυλογία που είναι κενή περιεχομένου (π.χ. Η ακατάσχετη αδολεσχία των συνωμοσιολόγων κατακλύζει το Διαδίκτυο – Τέτοιες δηλώσεις είναι αποτέλεσμα πολιτικής αδολεσχίας που αποσκοπεί στον εντυπωσιασμό).

Η σπάνια σημασία «σκέψη, στοχασμός» απαντά μόνο σε θρησκευτικού περιεχομένου κείμενα (π.χ. Ζούσε όλος απορροφημένος από την αδολεσχία τού Θεού).

To «ΛΕΞΙΚΟ ΤΩΝ ΠΙΟ ΑΠΑΙΤΗΤΙΚΩΝ ΛΕΞΕΩΝ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ» του Γ. Μπαμπινιώτη κυκλοφορεί αποκλειστικά με το ΒΗΜΑ.

Από αυτή την Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου και κάθε Κυριακή ένας πολυτελής σκληρόδετος τόμος θα προσφέρεται στους αναγνώστες που θέλουν να εμπλουτίσουν το λεξιλόγιό τους.

Μια μεγάλη προσφορά του ΒΗΜΑΤΟΣ για όλη την οικογένεια.

ΛΕΞΙΚΟ ΤΩΝ ΠΙΟ ΑΠΑΙΤΗΤΙΚΩΝ ΛΕΞΕΩΝ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ του Γ. Μπαμπινιώτη