Σε ντέρμπι ανάμεσα σε αγοραστές και πωλητές εξελίχθηκε η συνεδρίαση της Τρίτης (3/9) στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Ο Γενικός Δείκτης περιορίστηκε σε εύρος περίπου 6 μονάδων, αλλάζοντας συνεχώς πρόσημο. Το αρνητικό κλίμα στο εξωτερικό δεν άφησε περιθώριο για κάτι περισσότερο, με τους επενδυτές να αποφεύγουν το ρίσκο ειδικά από την στιγμή που το Χ.Α. προερχόταν από τρεις διαδοχικές ανόδους.
Ειδικότερα, ο ΓΔ έβαλε τέλος στο θετικό σερί του, καθώς υποχώρησε οριακά κατά 0,08 μονάδα ή -0,01% και έκλεισε στις 1.446,09 μονάδες. Το υψηλό ημέρας εντοπίστηκε στις 1.450,42 μονάδες και το χαμηλό ημέρας στις 1.444,48 μονάδες. Αν και είχε προσωρινό χαρακτήρα, η υπέρβαση των 1.450 μονάδων αποτελεί θετικό οιωνό για τη συνέχεια. Σε χαμηλά επίπεδα παρέμεινε ο τζίρος, παρά το γεγονός ότι διακινήθηκαν πολλά πακέτα σήμερα.
Η εγχώρια αγορά ισορρόπησε μεταξύ επιλεγμένων τίτλων οι οποίοι υπεραπέδωσαν, ο καθένας για τους δικούς του λόγους και στην ανάγκη για κατοχύρωση κερδών, στον απόηχο του τριήμερου ράλι που προηγήθηκε. Ξεκάθαρη πρωταγωνίστρια η Attica Bank με διψήφιο «άλμα», καθώς οι επενδυτές καλωσόρισαν το «πράσινο φως» που άναψε η ΓΣ της τράπεζας στη συγχώνευσή της με την Παγκρήτια και στη δημιουργία του πέμπτου τραπεζικού πόλου.
Στους μεγάλους νικητές της ημέρας συμπεριλαμβάνεται ο ΑΔΜΗΕ, ο οποίος «αναρριχήθηκε» στα 2,2 ευρώ μετά τον «λευκό καπνό» που βγήκε για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου. Την απομάκρυνσή του από το πρόσφατο χαμηλό 6μήνου και την επαναφορά του πάνω από το ψυχολογικό όριο των 10 ευρώ πέτυχε η Σαράντης, με πειστική άνοδο έχοντας στο πλευρό της το ρεκόρ πωλήσεων και την «εκτίναξη» της κερδοφορίας στο α’ εξάμηνο. Ισχυρή άνοδο κατέγραψε και η Motor Oil, η οποία επανήλθε σε τιμή άνω των 22 ευρώ.
Οι επόμενοι στόχοι και οι ενδεχόμενοι θετικοί καταλύτες
Οι αναλυτές έχουν θέσει ψηλά τον πήχη των προσδοκιών για τον Σεπτέμβριο, με πρώτο στόχο να αποτελεί η υπέρβαση των 1.450 μονάδων, κάτι που επιτεύχθηκε σήμερα έστω και προσωρινά. Επόμενα ορόσημα οι 1.478 μονάδες (κλείσιμο Ιουλίου) και το φετινό ρεκόρ των 1.502 μονάδων, που αποτελεί και υψηλό 13 ετών.
Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η διατήρηση του θετικού μομέντουμ στις διεθνείς αγορές, από τη στιγμή μάλιστα που ορισμένοι δείκτες κινούνται σε επίπεδα ρεκόρ (Dow Jones στην Wall Street και DAX στη Γερμανία). Επομένως, δεν αποκλείεται η Λεωφόρος Αθηνών να έχει να αντιμετωπίσει ενδεχόμενες ρευστοποιήσεις από το εξωτερικό.
Το μεγάλο γεγονός του Σεπτεμβρίου για την παγκόσμια οικονομία είναι η διήμερη συνεδρίαση της Federal Reserve στις 17-18 του μήνα. Εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα σημάνει την έναρξη της νομισματικής χαλάρωσης. Κρίσιμης σημασίας τα στοιχεία που θα ανακοινωθούν εντός της εβδομάδας, καθώς θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό το μέγεθος των επερχόμενων μειώσεων των επιτοκίων. Ανάλογες κινήσεις αναμένονται και από άλλες μεγάλες κεντρικές τράπεζες (ΕΚΤ – BoE) που συνεδριάζουν εντός του τρέχοντος μήνα.
Ο Σεπτέμβριος είναι κομβικός μήνας και για την ελληνική οικονομία. Την ερχόμενη Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου η DRBS θα δώσει στη δημοσιότητα την ετυμηγορία της για το ελληνικό αξιόχρεο. Ο καναδικός οίκος βαθμολογεί τη χώρα με «BBB (Low)» και σταθερό trend. Μία εβδομάδα αργότερα (13 Σεπτεμβρίου) είναι η σειρά της Moody’s («Ba1» και σταθερό outlook), με τον αμερικανικό οίκο να είναι ο μόνος που δεν έχει δώσει στην Ελλάδα την επενδυτική βαθμίδα.
Μετά τη Σαράντης, για την οποία η αγορά προεξόφλησε τα ικανοποιητικά αποτελέσματά της, σήμερα είναι η σειρά του ΟΠΑΠ να ανακοινώσει τις εξαμηνιαίες επιδόσεις του, αμέσως μετά τη λήξη της χρηματιστηριακής συνεδρίασης. Η προσοχή των επενδυτών στρέφεται περισσότερο στο προ-μέρισμα του οργανισμού, με τους αναλυτές να κάνουν εκτιμήσεις για 0,50 με 0,55 ευρώ ανά μετοχή. Οικονομικά αποτελέσματα δημοσιεύουν ακόμη η Trade Estates (3/9) και η Quest Group (4/9).
Τα βλέμματα της αγοράς «έπεσαν» επίσης στον ΑΔΜΗΕ, στον απόηχο της προκαταρκτικής συμφωνίας που επιτεύχθηκε χθες για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου. Με βάση αυτό το deal, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας Κύπρου θα εγκρίνει την ανάκτηση του κόστους κατά την κατασκευαστική περίοδο, δηλαδή από το 2025 έως τη λειτουργία του έργου το 2030.
Σήμερα το πρωί πραγματοποιήθηκε η έκτακτη γενική συνέλευση της Attica Bank. Οι μέτοχοι άναψαν το «πράσινο φως» στη συγχώνευση της τράπεζας με την Παγκρήτια, αλλά και στην επακόλουθη ΑΜΚ. Όπως σημειώνεται στην πρόσκληση για τη ΓΣ, κατά την ολοκλήρωση της συγχώνευσης το μετοχικό κεφάλαιο της Attica Bank θα ανέρχεται σε 2,653 εκατ. ευρώ, διαιρούμενο σε περίπου 53 εκατ. μετοχές ονομαστικής αξίας 0,05 ευρώ εκάστη.
Στο «κόκκινο» στις διεθνείς αγορές
Επιστροφή στη δράση για τους επενδυτές στην Wall Street, μετά την χθεσινή ανάπαυλα λόγω της αργίας της Labor Day. Διορθωτικές τάσεις επικρατούν σήμερα, καθώς η αγορά προέρχεται από κλείσιμο σε επίπεδα ρεκόρ για τον Dow Jones. Κατά -1% υποχωρούν ο Dow Jones και ο S&P 500, ενώ ο Nasdaq κινείται χαμηλότερα κατά -1,7%.
Αλλαγή σκηνικού στα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, καθώς οι πωλητές έχουν πλέον τα ηνία μετά το ανοδικό ξεκίνημα. Πτώση -1% για τον Stoxx 600, ενώ έπονται με απώλειες μεταξύ -0,8% έως -1% οι μεγάλοι βορειοευρωπαϊκοί δείκτες. Χειρότερη η εικόνα στην περιφέρεια (Ιταλία – Ισπανία – Πορτογαλία), καθώς οι μετοχές εκεί υποχωρούν κατά -1,1% με -1,4%.
Με απώλειες ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της Τρίτης για τα περισσότερα ασιατικά χρηματιστήρια, με τους πωλητές ωστόσο να μην σπεύδουν μαζικά. Στο προσκήνιο τα νέα στοιχεία για τον πληθωρισμό της Νότιας Κορέας, ο οποίος υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2021.