Τι φέρνει η συγχώνευση της Παγκρήτιας με την Attica Bank

Η συγχώνευση της Παγκρήτιας τράπεζας με την Attica χαρακτηρίστηκε ιστορική - Τα 4 νέα στοιχεία της συμφωνίας.

Το «πράσινο φως» στη συγχώνευση με την Παγκρήτια άναψε πριν από λίγο η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της Attica Bank, κάνοντας ένα καθοριστικό βήμα στην πορεία εξυγίανσης των δυο τραπεζών αλλά και στην δημιουργία του 5ου τραπεζικού πόλου στην χώρα.

Μετά από μια πολύπαθη πορεία, όπως είπε η διευθύνουσα σύμβουλος της Attica Bank Ελένη Βρεττού που χαρακτηρίστηκε μεταξύ άλλων από αδύναμους ισολογισμούς, οι μέτοχοι αποφασίζουν σήμα να αφήσουν όλα αυτά πίσω τους, ενώ παράλληλα σηματοδοτεί το όραμα για μια ανταγωνιστική τράπεζα, διπλάσια σε μέγεθος και υψηλή απόδοση κεφαλαίων.

Όντας απαλλαγμένη από τα προβλήματα που την ταλαιπωρούσαν (π.χ. υπερβολικά υψηλά κόκκινα δάνεια), στόχος του νέου τραπεζικού ομίλου είναι να επαναφέρει στο προσκήνιο την παραδοσιακή τραπεζική και τον ίδιο τον πελάτη αλλά και να στηρίξει χρηματοδοτικά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Μονόδρομος

Η κ. Βρεττού έκανε ειδική αναφορά στη σημασία του εγχειρήματος, λέγοντας πως δημιουργείται ο 5ος τραπεζικός πόλος μετά τις 4 συστημικές τράπεζες και τόνισε ότι το νέο σχήμα θα διευρύνει το δίκτυο της σε όλη την Ελλάδα και παράλληλα θα ενισχύσει τον ανταγωνισμό στον χώρο.

«Η στρατηγική επιλογή της συγχώνευσης ήταν μονόδρομος», σημείωσε χαρακτηριστικά ενώ αναφέρθηκε εκτενώς στα οφέλη που προκύπτουν τόσο για τους μετόχους όσο και συνολικά για το εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Αναφορικά με την επικείμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 735 εκατ. ευρώ, η κ. Βρεττού σημείωσε πως επιδίωξη είναι να λάβει χώρα τον Οκτώβριο ενώ τόνισε πως θα συμβάλει και στην αναπτυξιακή προοπτική της, ώστε το 2027 το χαρτοφυλάκιο των δανείων της τράπεζας να ανέλθει στα 6 δισ. ευρώ και οι νέες εκταμιεύσεις να κινηθούν στο επίπεδο των 2 δισ. ευρώ ετησίως.

Ειδική αναφορά έκανε η διευθύνουσα σύμβουλος της Attica Bank στον Ηρακλή ΙΙΙ, λέγοντας ότι το επόμενο βήμα, η ένταξη των τιτλοποιήσεων στον μηχανισμό στήριξης, όπου θα κοστίσει περίπου 800 εκατ. ευρώ και τόνισε πως αν οι δυο τράπεζες προχωρούσαν στην πώληση δανείων και όχι στην τιτλοποίηση θα υπήρχε πρόσθετη ζημιά 400 εκατ. ευρώ.

Στους στόχους της νέας τράπεζας είναι η αύξηση των καταθέσεων και η προσέλκυση νέων καταθέσεων μέσα από την ελκυστική τιμολόγηση, σύμφωνα με την κα. Βρεττού.

Κλείνοντας στάθηκε ιδιαίτερα στους ταχείς ρυθμούς υλοποίησης της συγχώνευσης, και ευχαρίστησε τους βασικούς μετόχους, το ΤΧΣ, την Thrinvest, ΕΦΚΑ και μικρομετόχους για την στήριξη που έδειξαν στο διοικητικό συμβούλιο τόσο στην υλοποίηση του εγχειρήματος όσο και στα επόμενα βήματα ανάπτυξης.

Ζωγραφάκης: Παγιώνεται ο 5ος τραπεζικός πόλος

Σε ανάλογο μήκος κύματος κινήθηκε και η τοποθέτηση του προέδρου της Attica Bank, Ιωάννη Ζωγραφάκη, ο οποίος στην ομιλία του έκανε λόγο για ιστορική αλλά και καθοριστική απόφαση τόσο για την Attica Bank όσο και για το χρηματοπιστωτικό σύστημα γενικά ενώ η συγχώνευση των δυο τραπεζών θα παγιώσει τον 5ο τραπεζικό πόλο.

Να σημειωθεί ότι το ενεργητικό της νέας τράπεζας θα είναι 10 δισ. ευρώ, τα δάνεια θα διαμορφωθούν σε 7,6 δισ. ευρώ το 2027, και τα έσοδα των δύο τραπεζών θα είναι 20% υψηλότερα έναντι των τωρινών.

Πηγή: ot.gr

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.