5 το πρωί: Τα γενέθλια του ΠαΣοΚ – Το σχέδιο των 3 δισ. για την Θεσσαλία – Η αποφυλάκιση Μπελέρη

Τα 50 του χρόνια γιορτάζει σήμερα το ΠαΣοΚ, καθώς μια μέρα σαν σήμερα, το 1974, ο Ανδρέας Παπανδρέου παρουσίασε την ιδρυτική διακήρυξη του κόμματος. Η εκδήλωση για την επέτειο θα λάβει χώρα στις 19:30, στο Ζάππειο.

1

50 χρόνια από την ίδρυση του ΠαΣοΚ

  • Η επέτειος: Σήμερα, 3 του Σεπτέμβρη, συμπληρώνονται 50 χρόνια από τη μέρα που ο Ανδρέας Παπανδρέου ανακοίνωσε την ίδρυση του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος. Εκείνη τη μέρα παρουσιάστηκε η ιδρυτική διακήρυξη του κόμματος, η οποία περιγράφει τους σκοπούς της δράσης του.
  • Η εκδήλωση: Σήμερα, Τετάρτη 3 Σεπτεμβρίου 2024, στις 19:30, θα πραγματοποιηθεί εορταστική εκδήλωση στο Ζάππειο για την επέτειο. Χαιρετισμό θα απευθύνουν οι πρώην Πρόεδροι του ΠαΣοΚ, κ. κ. Κώστας Σημίτης, Γιώργος Παπανδρέου και Ευάγγελος Βενιζέλος, ενώ θα τιμηθούν τα ιδρυτικά στελέχη του ΠαΣοΚ που υπέγραψαν τη διακήρυξη της 3ης του Σεπτέμβρη 1974. Στην εκδήλωση θα μιλήσει ο Πρόεδρος του ΠαΣοΚ, Νίκος Ανδρουλάκης.
  • Η εκλογή: Υπενθυμίζεται ότι οι φετινές εκδηλώσεις διοργανώνονται εν μέσω εσωκομματικής προεκλογικής περιόδου, καθώς οι εκλογές για την ανάδειξη του προέδρου του κόμματος είναι προγραμματισμένες για τις 6 Οκτωβρίου.
2

Το σχέδιο 3 δισ. για την ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας

  • Μέτρα ύψους 3 δισ. ευρώ: Περιοδεία στη Θεσσαλία έναν χρόνο μετά την καταστροφική πλημμύρα του Daniel πραγματοποίησε χθες ο Πρωθυπουργός, την ώρα που οι πληγές στην περιοχή είναι ακόμη ανοιχτές.Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε τα πρώτα μέτρα ύψους 3 δισ. ευρώ, ωστόσο όπως είπε και ο ίδιος, ο δρόμος είναι ακόμη μακρύς για να ολοκληρωθεί η αντιπλημμυρική προστασία της περιοχής.
  • Tα έργα: Από το Κιλελέρ ο Πρωθυπουργός συνοψίζοντας τα έργα που υλοποιούνται τα κατέταξε σε τρία επίπεδα. Στο πρώτο επίπεδο περιλαμβάνονται προσωρινές και γρήγορες αλλά σημαντικότατες παρεμβάσεις που αφορούν χειμάρρους, ρέματα και αναχώματα. Σε δεύτερο επίπεδο, έργα πάνω στα βουνά για να συγκρατούν και να καθυστερούν την ορμή του νερού. Και σε τρίτο επίπεδο τα μεγάλα έργα που αφορούν φράγματα σε Μουζάκι, Πύλη, Ενιπέα και τη διώρυγα μεταφοράς νερού από τον ταμιευτήρα της Γυρτώνης στη λίμνη Κάρλα.
  • Μείωση στα διόδια: Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε τη μείωση της τιμής των διοδίων της Πελασγίας κατά 17% που θα ισχύει από 1 Οκτωβρίου 2024 μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2025.

Newsletter

Πέντε ειδήσεις για να ξεκινήσεις τη μέρα σου

Κάθε πρωί θα βρίσκεις στο inbox σου τις πιο σημαντικές ειδήσεις και τα πιο ενδιαφέροντα θέματα
ΕΓΓΡΑΦΗ
3

Δημοσκόπηση MRB: Χαμηλές πτήσεις για ΝΔ - Δεύτερο το ΠαΣοΚ

  • Η δημοσκόπηση: Προβάδισμα 11,1 ποσοστιαίων μονάδων καταγράφει η ΝΔ έναντι του ΠαΣοΚ σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση της ΜRB που διενεργήθηκε για λογαριασμό του OPEN. Μάλιστα, ο ΣΥΡΙΖΑ καταλαμβάνει την τρίτη θέση, εμφανώς λαβωμένος από τα ποσοστά που συγκέντρωσε στις Ευρωεκλογές. Μάλιστα, μια ανάσα από τη τρίτη θέση είναι η Ελληνική Λύση, με τη διαφορά των δυο κομμάτων να τοποθετείται στο 0,5.
  • Τα ποσοστά: Ειδικότερα, στην πρόθεση ψήφου τα κόμματα λαμβάνουν (δίπλα η αναγωγή): ΝΔ: 21,6% – 27,7%, ΣΥΡΙΖΑ: 8,5% – 10,9%, ΠαΣοΚ: 10,5% – 13,4%, ΚΚΕ: 7,3% – 9,3%, Ελληνική Λύση: 8% – 10,2%, Νίκη: 3,2% – 4,1%, Πλεύση Ελευθερίας: 5,3% – 6,8%, Φωνή Λογικής: 3,4% – 4,4%, ΜέΡΑ 25: 2,3% – 2,9%, Νέα Αριστερά: 2,2% – 2,9%, Άλλο κόμμα : 7,5%.
  • Οι εκλογές του ΠαΣοΚ: Σύμφωνα με το αποτέλεσμα της δημοσκόπησης, ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, στο γενικό κοινό συγκεντρώνει ποσοστό 25,5% στην πρόθεση ψήφου, έναντι 21,9% του Χάρη Δούκα. Στην τρίτη θέση, με «καθαρή» διαφορά από τους υπόλοιπους υποψηφίους, είναι η Άννα Διαμαντοπούλου με 17,9%, ενώ ο Παύλος Γερουλάνος είναι επίσης σε διψήφιο ποσοστό (12,6%).
4

Αποφυλακίστηκε ο Φρέντι Μπελέρης

5

Εκατοντάδες χιλιάδες Ισραηλινοί στην απεργία κατά της κυβέρνησης

  • Η απεργία: Εκατοντάδες χιλιάδες Ισραηλινοί συμμετείχαν στη χθεσινή γενική απεργία και κάλεσαν την κυβέρνηση να καταλήξει σε μια συμφωνία για την απελευθέρωση των εναπομείναντων Ισραηλινών ομήρων από τη Χαμάς και για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.
  • Η απάντηση: Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της χώρας, Μπένιαμιν Νετανιάχου, χαρακτήρισε την απεργία ντροπιαστική, αναφέροντας μάλιστα ότι αποτελεί στήριξη στη Χαμάς.
  • Η δικαστική απόφαση: Η απεργία διακόπηκε με δικαστική απόφαση, καθώς το Εργατικό Δικαστήριο του Ισραήλ, στο Τελ Αβίβ, έκρινε ότι η γενική απεργία θα πρέπει να λήξει άμεσα, όπως και συνέβη.
Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.