Βρυξέλλες: Το μεγάλο παζάρι για τα χαρτοφυλάκια της Κομισιόν

Η παλιά φρουρά, οι εκπλήξεις, οι άπειροι και οι επίφοβοι

Ανταπόκριση: Ειρήνη Ζαρκαδούλα

Με τα βαριά πυροβολικά της εκάστοτε πολιτικής σκηνής και αψηφώντας την έκκληση της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για πρόταση ενός άνδρα και μιας γυναίκας, οι Ευρωπαίοι ηγέτες παζαρεύουν τα χαρτοφυλάκια της Κομισιόν για την επόμενη πενταετία.

Η παλιά φρουρά του Ντομπρόβσκις, του Σέφκοβιτς και του σφοδρού πολέμιου της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Γάλλου Τιερί Μπρετόν διεκδικεί εκτός από ισχυρό χαρτοφυλάκιο και θέση εκτελεστικού αντιπροέδρου. Την επόμενη πενταετία φαίνεται ότι θα υπάρχουν μόνο εκτελεστικοί αντιπρόεδροι και όχι αντιπρόεδροι, ενώ πιθανολογείται ότι δε θα ξεπερνούν τους έξι. Θέση εκτελεστικού αντιπροέδρου και αρμοδιότητες που συνδέονται με την οικονομία διεκδικεί και η Ιταλία. Η Τζόρτζια Μελόνι επιβεβαίωσε τις φήμες και επέλεξε ως υποψήφιο επίτροπο τον υπουργό ευρωπαϊκών υποθέσεων Ραφαέλε Φίττο δηλώνοντας ότι ο πενηνταπεντάχρονος «έχει μεγάλη εμπειρία και «μπόρεσε να διαχειριστεί τις ευθύνες που του ανατέθηκαν σε αυτή την κυβέρνηση με εξαιρετικά αποτελέσματα».

Χωρίς εκπλήξεις και η επιλογή της Ισπανίας. Η σκληροπυρηνική στα θέματα περιβάλλοντος, υπουργός οικολογικής μετάβασης Τερέσα Ριμπέρα είναι η εκλεκτή του Πέδρο Σάντσες, η οποία αναμένεται να είναι μεταξύ των πρωταγωνιστών της νέας Επιτροπής.

Τον υπουργό οικονομικών Μάρκους Μπρούνερ επέλεξε η Αυστρία με τον Καγκελάριο Καρλ Νεχάμερ να μιλά για «έμπειρο πολιτικό με σημαντική ικανότητα στη χρηματοοικονομική, οικονομική και πολιτική ανταγωνισμού σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο». Με πρώην υπουργό οικονομικών και γυναίκα, την Μαρία Λουίς Αλμπουκέρκ «κατεβαίνει στην αρένα» η Πορτογαλία.

18 άνδρες και 7 γυναίκες

Η «τυπική» προθεσμία για την ανακοίνωση των υποψηφιοτήτων έληξε την 31η Αυγούστου. Ωστόσο, το Βέλγιο που πασχίζει να σχηματίσει κυβέρνηση μόλις ανακοίνωσε σήμερα, Δευτέρα ότι η υποψήφια θα είναι η υπουργός εξωτερικών και πρώην δημοσιογράφος Χάτζα Λαχμπίμπ.

Συνολικά αυτή τη στιγμή στο τραπέζι υπάρχουν 18 άνδρες, 7 γυναίκες (συμπεριλαμβανομένων των Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και Κάγια Κάλλας), ενώ η Βουλγαρία είναι μόνη που έχει προτείνει έναν άνδρα και μία γυναίκα.

Άπειρος και επίφοβος να σκοντάψει στο εμπόδιο των ευρωβουλευτών θεωρείται ο Μαλτέζος υποψήφιος, Γκλεν Μικάλεφ 35 ετών επικεφαλής της γραμματείας του πρωθυπουργού Ρόμπερτ Αμπέλα. Αν και παλιός, ο νυν επίτροπος διεύρυνσης Ούγγρος Όλιβερ Βάρχελι εκτιμάται ότι είναι πολύ πιθανόν να αποτύχει στην ακρόασή του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με τους ευρωβουλευτές να στέλνουν μήνυμα στον Βίκτορ Όρμπαν.

Συνήθως, οι ευρωβουλευτές απορρίπτουν δύο υποψηφίους και ως εκ τούτου οι χώρες τους καλούνται να επιλέξουν κάποιον άλλον, ο οποίος επίσης πρέπει να περάσει την ίδια ακρόαση. To 2019, oι υποψήφιοι της Ρουμανίας και της Ουγγαρίας δεν έφτασαν καν στην ακρόαση αφού τους μπλόκαραν οι ευρωβουλευτές για σύγκρουση συμφερόντων, ενώ για πρώτη φορά απορρίφθηκε υποψήφιος της Γαλλίας. πολιτικός σεισμός που είχε προκαλέσει τότε η απόρριψη της Σιλβί Γκουλάρ άνοιξε τον δρόμο για τον Τιερί Μπρετόν που έστω και εμμέσως δεν έκρυψε την βαθύτερη επιθυμία του ακόμη και για την ηγεσία της Κομισιόν, κάτι το οποίο έμεινε όνειρο. Όμως, έκανε την έκπληξη παραμένοντας και για τη νέα θητεία και αποτελώντας από τα διαπραγματευτικά χαρτιά του Εμμανουέλ Μακρόν όταν η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ρίχτηκε στη μάχη για να διεκδικήσει τη δεύτερη θητεία.

Όπως αναφέρουν κύκλοι του Κοινοβουλίου, δεν αποκλείεται αυτή τη φορά να απορριφθούν περισσότεροι υποψήφιοι.

Η νέα Επιτροπή εκτιμάται ότι ίσως να ξεκινήσει την 1η Δεκεμβρίου και όχι την 1η Νοεμβρίου, εφόσον πρέπει να είναι έτοιμο το νέο σχήμα και να έχουν βρεθεί και οι αντικαταστάτες όσων δεν περάσουν την ακρόαση.

Πάντως, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ήδη συναντά τους υποψηφίους στο Μπερλεμόν, την έδρα της Κομισιόν και πιθανόν μέχρι τις 11 Σεπτεμβρίου να γίνουν οι ανακοινώσεις των χαρτοφυλακίων.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.