Ισραήλ: Η δικαιοσύνη λήγει τη γενική απεργία – Διάχυτη η οργή των πολιτών

Η γενική απεργία, που πραγματοποιείται σήμερα (2/9), θα πρέπει να λήξει στις 2:30 μμ, σύμφωνα με τη Δικαιοσύνη του Ισραήλ, όπως μεταδίδει το Reuters.

Το Εργατικό Δικαστήριο του Ισραήλ, στο Τελ Αβίβ, έκρινε ότι η γενική απεργία, που πραγματοποιείται σήμερα (2/9), θα πρέπει να λήξει στις 2:30 μμ, σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα, όπως μεταδίδει το Reuters.

Το μεγαλύτερο ισραηλινό συνδικάτο κήρυξε για σήμερα γενική απεργία με στόχο να ασκηθεί πίεση στον πρωθυπουργό Μπένιαμιν Νετανιάχου για να συμφωνήσει σε κατάπαυση του πυρός μετά τον εντοπισμό και την ανάκτηση των πτωμάτων έξι ισραηλινών ομήρων που κρατούνταν από την Χαμάς, γεγονός που προκάλεσε την οργή των πολιτών του Ισραήλ και μαζικές διαδηλώσεις διαμαρτυρίας ανά τη χώρα.

Την οργή αυτή εκτιμάται ότι θα πυροδοτήσει ακόμη περισσότερο η σημερινή απόφαση του Εργατικού Δικαστηρίου του Τελ Αβίβ.

Διαφωνία ΥΠΑΜ – Νετανιάχου

Ο υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ —ο οποίος συγκρούεται συχνά με τον πρωθυπουργό Νετανιάχου— κάλεσε επίσης χθες να συναφθεί συμφωνία, ενώ ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, ο πρώην πρωθυπουργός Γιαΐρ Λαπίντ, κάλεσε τους πολίτες να κατέβουν στη διαδήλωση χθες στο Τελ Αβίβ.

Προσπάθεια αποτροπής της απεργίας

Σε προσπάθεια της ύστατης στιγμής για να αποτρέψει την 24ωρη απεργία, ο ακροδεξιός υπουργός Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριτς, μέλος του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας της κυβέρνησης, ζήτησε από τη δικαιοσύνη να κηρύξει παράνομη την κινητοποίηση.

Οργή στο Ισραήλ

Τα πτώματα έξι ομήρων, συμπεριλαμβανομένων δυο γυναικών, βρέθηκαν προχθές Σάββατο, σε «σήραγγα στη ζώνη της Ράφας», στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, διευκρίνισαν οι ένοπλες δυνάμεις, αποσβολώνοντας και εξοργίζοντας πολλούς στο Ισραήλ.

«Να σταματήσει ο πόλεμος»

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε «συντετριμμένος» και «αγανακτισμένος», ο γάλλος ομόλογός του Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε «αποσβολωμένος» και απαίτησε να «σταματήσει ο πόλεμος».

Κήδεψαν τους ομήρους

Τουλάχιστον τέσσερις από τους ομήρους κηδεύτηκαν χθες, με παρούσες τις πενθούσες οικογένειες.

«Σ’ εγκατέλειψαν, κάθε μέρα, κάθε ώρα, για 331 ημέρες (…) σε θυσίασαν για να «καταστραφεί η Χαμάς»», είπε η Νιρά Σερούσι αποχαιρετώντας το παιδί της στην κηδεία του γιου της Αλμόγκ.

Αναφερόταν στις δηλώσεις που κάνει στην πράξη καθημερινά ο πρωθυπουργός Νετανιάχου, ο οποίος ορκίζεται ότι θα συνεχίσει τον πόλεμο ως τον αφανισμό της Χαμάς, που το Ισραήλ χαρακτηρίζει τρομοκρατική οργάνωση, όπως και οι ΗΠΑ και η ΕΕ.

Υπό πίεση ο Νετανιάχου

Ο κ. Νετανιάχου, υπό πίεση εδώ και μήνες για να κλείσει συμφωνία για τους ομήρους, έπειτα από μήνες απόλυτου αδιεξόδου, διεμήνυσε χθες ότι θα «ξεκαθαρίσει τον λογαριασμό» με τη Χαμάς.

Ισραήλ: «Πυροβολήθηκαν εξ επαφής»

Σύμφωνα με το ισραηλινό υπουργείο Υγείας, η νεκροψία-νεκροτομή που έγινε στα πτώματα των έξι ομήρων έδειξε πως σκοτώθηκαν από σφαίρες σχεδόν «εξ επαφής» μεταξύ «της Πέμπτης και της Παρασκευής το πρωί».

Διαψεύδει η Χαμάς

Αντίθετα, στέλεχος της Χαμάς, που εκφράστηκε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως τα θύματα «σκοτώθηκαν από πυρά και βομβαρδισμούς της κατοχής» (του Ισραήλ), σημειώνοντας πως και τα έξι θύματα συμπεριλαμβάνονταν «σε κατάλογο ομήρων προς απελευθέρωση» εγκεκριμένο από το παλαιστινιακό κίνημα.

«Ή τον Νετανιάχου ή την συμφωνία»

Οι Ισραηλινοί θα πρέπει πλέον «να διαλέξουν: ή τον Νετανιάχου, ή τη συμφωνία», είπε άλλο στέλεχος της Χαμάς στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Οι πολύμηνες διαπραγματεύσεις στις οποίες μεσολαβούν το Κατάρ, η Αίγυπτος και οι ΗΠΑ δεν έχουν οδηγήσει ως τώρα στη σύναψη συμφωνίας παρά τις πιέσεις της Ουάσιγκτον.

«Καμία συμφωνία χωρίς πλήρη αποχώρηση των Ισραηλινών από τη Γάζα»

Μιλώντας χθες στο τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα, ο Χαλίλ Αλ Χάγια, κορυφαίος διαπραγματευτής της Χαμάς, επανέλαβε ότι το κίνημα δεν θα δεχθεί καμιά συμφωνία αν δεν προβλέπει την πλήρη αποχώρηση των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων από τη Λωρίδα της Γάζας, συμπεριλαμβανομένων των λεγόμενων διαδρόμων της Φιλαδέλφειας και Νετσαρίμ — κάτι που έχει μετατραπεί σε μείζον εμπόδιο στις συνομιλίες.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.