Λίγες μέρες πριν την άνοδο στη Θεσσαλονίκη και σχεδόν ένα χρόνο μετά το καταστροφικό πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέπτεται τη Θεσσαλία. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης που συντονίζει ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, τον Πρωθυπουργό θα συνοδεύουν οι υπουργοί Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας και Μεταφορών και Υποδομών, Χρήστος Σταϊκούρας.

Ο κ. Μητσοτάκης θα ενημερωθεί για την πορεία των έργων αποκατάστασης. Η επίσκεψή του κ. Μητσοτάκη θα συνδυαστεί με εγκαίνια, αλλά και προαναγγελίες για κρίσιμα αντιπλημμυρικά έργα. Είναι προφανές ότι με την επίσκεψη του στην περιοχή ο Πρωθυπουργός θέλει να μεταδώσει το μήνυμα ότι παρακολουθεί στενά την υλοποίηση των κυβερνητικών εξαγγελιών. Άλλωστε η πληγωμένη Θεσσαλία έχει πληγώσει την κυβέρνηση. Η περιφέρεια χάθηκε στις αυτοδιοικητικές εκλογές και στις Ευρωεκλογές, στη Θεσσαλία, η ΝΔ κατέγραψε χαμηλά ποσοστά. Το Μέγαρο Μαξίμου, επικεντρώνει τώρα τις προσπάθειες του στην αναστροφή του κλίματος.

Η επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη θα ξεκινήσει από την Φαρκαδόνα όπου θα έχει επαφές με την τοπική αυτοδιοίκηση και πολίτες και στη συνέχεια θα μεταβεί στη Μεταμόρφωση, όπου θα έχει διαβουλεύσεις για την μετεγκατάσταση του χωριού σε νέα έκταση που έχει βρεθεί προκειμένου να μην κινδυνεύσει ξανά ένα χωριό που πλήττεται από τις πλημμύρες λόγω και της θέσης που βρίσκεται. Ιδιαίτερη σημασία έχει για την κυβέρνηση η επίσκεψη σε Παλαμά και Μουζάκι Καρδίτσας. Ο πρωθυπουργός αναμένεται να βρεθεί και στο χωριό Μεταμόρφωση, το οποίο «θάφτηκε» από τη λάσπη και προ ημερών παρουσιάστηκε από κυβερνητικό κλιμάκιο το σχέδιο μεταστέγασης των περίπου 500 κατοίκων που θέλουν επίσης να αλλάξουν τόπο κατοικίας.

Τα αντιπλημμυρικά έργα

Το απόγευμα στις 5 μ.μ., θα μιλήσει στο Δημαρχείο Κιλελέρ στην εκδήλωση με τίτλο «Στρατηγικό σχέδιο για την ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας – φράγματα, υποδομές και έργα υδρονομίας» όπου θα παρουσιαστούν τα αντιπλημμυρικά έργα για τον θεσσαλικό κάμπο. Έργα, τα οποία αφορούν έργα υποδομών και υδρονομίας, τα φράγματα και τα αρδευτικά, τα οποία έχουν να κάνουν με τη διαχείριση του νερού αλλά και με την αντιπλημμυρική προστασία, που αποτελεί ένα μείζον ζήτημα για την περιοχή.

Τα έργα πήραν την Παρασκευή «πράσινο φως» από την κυβερνητική επιτροπή συμβάσεων στρατηγικής σημασίας υπό την προεδρία του υπουργού Υποδομών Χρήστου Σταϊκούρα. Αφορούν στην επικαιροποίηση και αναβάθμιση παλαιότερων υφιστάμενων προ-μελετών για την αντιπλημμυρική θωράκιση και την αντιμετώπιση της λειψυδρίας στην Θεσσαλία, καθώς και την έναρξη της κατασκευής της διώρυγας στην Γυρτώνη με σκοπό τη μεταφορά νερού στον ταμιευτήρα της Κάρλας. Θα προχωρήσουν, σύμφωνα με πληροφορίες, δύο κρίσιμα φράγματα στο Μουζάκι, αλλά και στην Πύλη, ενώ η επικαιροποίηση μελετών κρίνεται απαραίτητη καθώς ήταν προγενέστερες της καταστροφής του Daniel. Παρέμβαση θα γίνει και στη Λίμνη Κάρλα, μεταξύ άλλων, με την επέκταση του θυροφράγματος.

Ο συνολικός προϋπολογισμός για τα έργα στη Θεσσαλία εκτιμάται σε 32 έως 49 εκατομμύρια ευρώ, συμπεριλαμβανομένου και του κόστους της μελέτης, ενώ η δωρεά της ΕΕΤ θα καλύψει το μελετητικό σκέλος και την έναρξη της κατασκευής της διώρυγας Γυρτώνης – Κάρλας.