Ως «ντροπιαστική» χαρακτήρισε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου τη γενική απεργία που πραγματοποιήθηκε σήμερα 2/9 στη χώρα, αναφέροντας μάλιστα ότι αποτελεί στήριξη στη Χαμάς.
Στην απεργία, εκατοντάδες χιλιάδες Ισραηλινοί κάλεσαν την κυβέρνηση να καταλήξει σε μια συμφωνία για την απελευθέρωση των εναπομείναντων Ισραηλινών ομήρων και για κατάπαυση πυρός στη Γάζα.
Ο επικεφαλής του μεγαλύτερου συνδικάτου του Ισραήλ, του Histadrut, κάλεσε την Κυριακή 1/9 σε γενική απεργία σήμερα, μετά τον εντοπισμό έξι νεκρών Ισραηλινών ομήρων στη Γάζα. Οι κινητοποιήσεις έχουν σκοπό να αναγκάσουν την κυβέρνηση Νετανιάχου να οριστικοποιήσει μια συμφωνία με τους παραπάνω στόχους, εν μέσω ενός κλίματος αυξανόμενης οργής κατά του Νετανιάχου εντός της χώρας για την επιμονή σε απαιτήσεις που εμποδίζουν μια συμφωνία με την Χαμάς.
Η δικαστική απόφαση
Η απεργία σταμάτησε με δικαστική απόφαση σήμερα το απόγευμα, αν και το φόρουμ υποστήριξης οικογενειών των ομήρων ενθάρρυνε το κοινό να συνεχίσει τις διαδηλώσεις.
Ο Νετανιάχου κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου ορκίστηκε ότι η Χαμάς θα «πληρώσει το τίμημα για τη δολοφονία των ομήρων». Διέταξε την κυβέρνηση να προετοιμάσει συστάσεις μέσα στις επόμενες 48 ώρες για μια ισχυρή απάντηση στην παλαιστινιακή οργάνωση.
Το ισραηλινό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε χθες ότι οι όμηροι εκτελέστηκαν από «εξ’επαφής» πυρά περίπου 48 με 72 ώρες πριν από την νεκροψία των πτωμάτων που έγινε Κυριακή (1/9) πρωί.
Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός υπερασπίστηκε επίσης την απόφαση που ενέκρινε το υπουργικό συμβούλιο να διατηρηθεί η μόνιμη στρατιωτική παρουσία του Ισραήλ στον αποκαλούμενο διάδρομο της Φιλαδέλφειας, μία μικρή λωρίδα γης στα σύνορα Αιγύπτου και Λωρίδας της Γάζας, υπό οποιαδήποτε πιθανή συμφωνία.
Η επιμονή του Νετανιάχου να διατηρήσει στρατεύματα στον διάδρομο αυτόν για να αποφευχθεί η μεταφορά από την Χαμάς όπλων από την Αίγυπτο θεωρείται ευρέως ως ένα από τα βασικά εμπόδια σε μια συμφωνία με την παλαιστινιακή οργάνωση στις συνομιλίες με τη διαμεσολάβηση της Αιγύπτου και του Κατάρ.
Η Βρετανία περιορίζει ξαφνικά τις πωλήσεις όπλων στο Ισραήλ
Σχεδόν 11 μήνες από την έναρξη του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας που έχει στοιχίσει τη ζωή σε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους -ακόμα και σε δομές του ΟΗΕ, η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα ότι αναστέλλει τις εξαγωγές ορισμένων όπλων στο Ισραήλ επειδή υπάρχει κίνδυνος να χρησιμοποιηθούν κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου.
Η απόφαση αυτή της βρετανικής κυβέρνησης έρχεται εν μέσω «καρφιών» από τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν κατά του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου και εν μέσω οργισμένων αντιδράσεων εντός του Ισραήλ μετά τον εντοπισμό έξι νεκρών ομήρων στη Ράφα.
Ο υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Λάμι δήλωσε τη Δευτέρα ότι υπάρχει «σαφής κίνδυνος» να χρησιμοποιηθούν ορισμένα στοιχεία για «διάπραξη ή διευκόλυνση σοβαρής παραβίασης του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου».
Είπε στους νομοθέτες ότι η απόφαση αφορούσε περίπου 30 από τις 350 άδειες εξαγωγής στο Ισραήλ και δεν ήταν εμπάργκο όπλων. «Δεν παίρνουμε αυτή την απόφαση επιπόλαια», είπε ο Βρετανός ΥΠΕΞ.
Ο υπουργός Εξωτερικών είπε ότι η κυβέρνηση θα διατηρήσει τη θέση της «υπό εξέταση».
Ο Λάμι είπε ακόμα ότι η εξωτερική πολιτική «περιλαμβάνει δύσκολες επιλογές» και πρόσθεσε: «Αλλά πάντα θα επιδιώκω να λαμβάνω τέτοιες αποφάσεις σύμφωνα με τις αρχές μας».
Ο ΥΠΕΞ είπε στη Βουλή των Κοινοτήτων ότι το Ηνωμένο Βασίλειο «λαμβάνει σοβαρά υπόψη τον ρόλο του στην εφαρμογή της νομοθεσίας για τις άδειες εξαγωγών, αντανακλώντας τα δημοσιευμένα κριτήρια και τις συγκεκριμένες συνθήκες». «Αλλά επιτρέψτε μου να φύγω από το Σώμα χωρίς αμφιβολία, το Ηνωμένο Βασίλειο συνεχίζει να υποστηρίζει το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο».
«Απογοητευμένη» δηλώνει η ισραηλινή κυβέρνηση
Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Ισραήλ Κατς, δήλωσε πως το Ισραήλ είναι «απογοητευμένο από μια σειρά αποφάσεων» που έλαβε η βρετανική κυβέρνηση, συμπεριλαμβανομένης της απόφασης σχετικά με τις εξαγωγές όπλων.
Ο Κατς είπε ότι η κίνηση «στέλνει ένα πολύ προβληματικό μήνυμα» στη Χαμάς και τους προστάτες της στο Ιράν.
«Βαθιά απογοητευμένος που πληροφορήθηκα για τις κυρώσεις που επέβαλε η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου στις άδειες εξαγωγής στο αμυντικό σύστημα του Ισραήλ», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Γιάβ Γκαλάντ στο X.
Οι βρετανικές εταιρείες πωλούν σχετικά μικρή ποσότητα όπλων και εξαρτημάτων στο Ισραήλ, το οποίο προμηθεύεται τα περισσότερα όπλα του από τις ΗΠΑ και τη Γερμανία. Νωρίτερα φέτος, η βρετανική κυβέρνηση είπε ότι οι στρατιωτικές εξαγωγές στο Ισραήλ ανήλθαν σε 42 εκατομμύρια λίρες το 2022.
Η κεντροαριστερή Εργατική κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου, που εξελέγη τον Ιούλιο, έχει αντιμετωπίσει πιέσεις από ορισμένα μέλη και νομοθέτες της να ασκήσει μεγαλύτερη πίεση στο Ισραήλ για να σταματήσει τη βία και να σταματήσει τις πωλήσεις όπλων στο Ισραήλ, καθώς οι ανησυχίες έχουν αυξηθεί σχετικά με τον αριθμό των νεκρών στη Γάζα και την εκτεταμένη καταστροφή υποδομών.
Οι επικριτές λένε ότι οι εξαγωγές όπλων του Ηνωμένου Βασιλείου στο Ισραήλ θα μπορούσαν να καταστήσουν τη Βρετανία συνένοχη σε υποτιθέμενες παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου.
Νέες απειλές από την Χαμάς
Την ίδια ώρα, η Χαμάς απείλησε οι όμηροι θα επιστρέψουν στους συγγενείς τους «τυλιγμένοι σε σάβανα» εάν το Ισραήλ συνεχίσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του.
Ο εκπρόσωπος της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς, των Ταξιαρχιών αλ Κασάμ, Αμπού Ουμπάιντα, ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι η ομάδα εξέδωσε νέες οδηγίες προς τους φρουρούς για το πώς να χειρίζονται τους ομήρους εάν οι ισραηλινές δυνάμεις πλησιάσουν τις τοποθεσίες τους στη Γάζα.