O ευρωβουλευτής της ΝΔ και εκλεγμένος δήμαρχος Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρης αποφυλακίζεται ύστερα από 16 μήνες με περιοριστικό όρο να διατηρεί τηλεφωνική επαφή με το αστυνομικό τμήμα.

Μετά την απόφαση αυτή ο Φρέντι Μπελέρης θα μπορεί να ασκεί απρόσκοπτα τα καθήκοντά του στην ευρωβουλή.

Μετά την απόφαση του πρωτοδικείου στο Φίερι, ο Φρέντι Μπελέρης θα μπορεί να ασκεί απρόσκοπτα τα καθήκοντά του στην Ευρωβουλή. Ο Φ. Μπελέρης μεταφέρθηκε για τα διαδικαστικά στη φυλακή και αναμένεται να αφεθεί ελεύθερος περίπου στις 4 το απόγευμα. Στο μεταξύ υποδοχή ετοιμάζουν στη Χειμάρρα οι κάτοικοι για τον Φ. Μπελέρη.

Το δικαστήριο έκρινε ότι συντρέχουν λόγο για την αποφυλάκισή του με μόνο περιοριστικό όρο να επικοινωνεί κάποιες φορές τον μήνα με τις αστυνομικές αρχές δεδομένου ότι θα πρέπει να βρίσκεται στις Βρυξέλλες για να ασκεί τα καθήκοντά του.

Υπενθυμίζεται ότι το αίτημα αποφυλάκισής του θα εξεταζόταν σήμερα Δευτέρα (2/9) από τις αλβανικές Αρχές. Ο ευρωβουλευτής της ΝΔ είχε καταθέσει το σχετικό αίτημα από τον περασμένο Ιούλιο, όπως δικαιούται, σύμφωνα με την αλβανική νομοθεσία εφόσον έχει εκτίσει τα 2/3 της ποινής του.

Οι δικαστές τότε είχαν δώσει νέα αναβολή επικαλούμενοι τις καλοκαιρινές άδειες. Ο Φρέντι Μπελέρης μετά την απόφαση των Αλβανών δικαστών για αναβολή της δίκης του, μεταφέρθηκε ξανά στη φυλακή ενώ είχε προηγηθεί ολιγοήμερη άδεια προκειμένου να ορκιστεί ευρωβουλευτής.

«Δεν θα μείνει έτσι η υπόθεση, θα την πάμε μέχρι τέλους» – Οι πρώτες δηλώσεις του γιου του

«Μεγάλη ανακούφιση, επιτέλους θα έρθει κοντά μας ο άνθρωπός μας», δήλωσε ο γιος του Φρέντι Μπερέλη, Πέτρος μιλώντας στον Action 24.

Είναι ημέρα χαράς για την Χειμάρα πρόσθεσε, ωστόσο είμαστε αποφασισμένοι αυτή την αδικία που δεν έχει προηγούμενο να τη φτάσουμε μέχρι το τέλος. Για εμάς ο αγώνας και η δικαίωση θα έρθει στο Στρασβούργο. Ερωτηθείς εάν η υπόθεση θα πάει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, απάντησε θετικά. «Φυσικά και θα πάει» είπε.

«Είναι απαράδεκτο όλο αυτό που έχει γίνει. Θέλουμε δικαίωση» σημείωσε. «Αυτό που συνέβη είναι πραξικόπημα, όχι εκλογές».

Το χρονικό της υπόθεσης

Υπενθυμίζεται ότι η υπόθεση του Φρέντη Μπελέρη έχει δημιουργήσει εντάσεις στις ελληνοαλβανικές σχέσεις, με την Αθήνα να απειλεί ότι θα επηρεάσει την ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας. Ο 51χρονος Μπελέρης, ο οποίος έχει διπλή, ελληνική και αλβανική, υπηκοότητα, συνελήφθη δύο ημέρες πριν τις εκλογές, καθώς φερόταν να έχει εξαγοράσει οκτώ ψήφους αντί περίπου 40.000 λεκ (360 ευρώ). Καταδικάστηκε σε διετή φυλάκιση.

Ο Μπελέρης επικράτησε τον Μάιο του 2023 με πλειοψηφία 19 ψήφων, έχοντας την στήριξη κομμάτων της αντιπολίτευσης. Ωστόσο δεν ανέλαβε ποτέ τα καθήκοντά του, αφού είχε προφυλακιστεί και τον Μάρτιο του 2024 καταδικάστηκε. Το εφετείο του Ιουνίου διατήρησε την πρωτόδικη ποινή, με αποτέλεσμα ο εκλεγμένος δήμαρχος να καθαιρεθεί. Τον Ιούλιο του δόθηκε ειδική άδεια για να μεταβεί στο Στρασβούργο, ώστε να παραστεί στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και να ορκιστεί ευρωβουλευτής και εν συνεχεία επέστρεψε στην Αλβανία για να εκτίσει το υπόλοιπο της ποινής του.

Οι ευρωβουλευτές απολαμβάνουν βουλευτικής ασυλίας εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ακόμη και όταν πρόκειται για κατηγορίες που αφορούν αδικήματα, τα οποία φέρονται να διαπράχθηκαν πριν την εκλογή τους. Όμως η Αλβανία δεν είναι μέλος της ΕΕ. Ο Φρέντης Μπελέρης υποστηρίζει ότι οι εναντίον του κατηγορίες είναι έωλες και πολιτικά υποκινούμενες από τον Ράμα, προκειμένου ο Αλβανός πρωθυπουργός να ανακτήσει τον έλεγχο της Χιμάρας και της κερδοφόρας δυναμικής της. Οι αλβανικές αρχές, ωστόσο, απορρίπτουν αυτούς τους ισχυρισμούς, επικαλούμενες την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης.