Τρεις ωρολογοποιίες συμμετέχουν στο 37ο ράλι ιστιοπλοΐας America’s Cup

Omega, Panerai και Tudor είναι χορηγοί και υποστηρικτές τριών από τις έξι συνολικά ομάδες ιστιοπλοΐας που συμμετέχουν στο φετινό ράλι της Βαρκελώνης και διεκδικούν το τρόπαιο του νικητή.

Η ιστιοπλοΐα είναι ένα από τα θεαματικότερα και απαιτητικότερα αθλήματα που υπάρχουν εκεί έξω. Απαιτεί τεχνογνωσία, υψηλή τεχνολογία και ομαδικό πνεύμα και όλα τα μέλη της ομάδας πρέπει να διαθέτουν γνώση, ευφυία, δύναμη, αντοχή, εν ολίγοις, εξαιρετική πνευματική και φυσική κατάσταση. Κορυφαία διοργάνωση της ιστιοπλοΐας στον κόσμο είναι το πρωτάθλημα America’s Cup. Είναι μία ιδιόμορφη διοργάνωση που αποτελείται από διαδοχικούς αγώνες, έως την ανάδειξη του μεγάλου νικητή. Το 2024 πραγματοποιείται το 37ο τέτοιο πρωτάθλημα, το Louis Vuitton 37th America’s Cup, όπως είναι ο επίσημος τίτλος του, αφού έχει ως μεγάλο χορηγό τον Γαλλικό οίκο ειδών πολυτελείας Louis Vuitton.

1 Σεπτεμβρίου, 2024. 4η μέρα του Louis Vuitton Cup, Race. Τα σκάφη ALINGHI RED BULL RACING και LUNA ROSSA PRADA PIRELLI TEAM

Τι πρέπει να γνωρίζετε

To φετινό America’s Cup είναι το 37ο κατά σειρά και γίνεται στη Βαρκελώνη της Ισπανίας. Απαρτίζεται από πέντε αγωνιστικά σκέλη. Το πρώτο ξεκίνησε στις 22 Αυγούστου. To δεύτερο είναι το Louis Vuitton Cup και διεξάγεται στα ανοικτά των ακτών της Βαρκελώνης από τις 29 Αυγούστου έως τις 7 Οκτωβρίου. Η τελική αναμέτρηση για την ανάδειξη του μεγάλου νικητή, δηλαδή το Louis Vuitton 37th America’s Cup, θα πραγματοποιηθεί το διάστημα 12-27 Οκτωβρίου του 2024.

Δύο από τα μέλη της ελβετικής ομάδας Alinghi Red Bull Racing, χορηγός της οποίας είναι η Tudor.

Στο America’s Cup υπάρχει μόνο ένας νικητής. Δεν υπάρχει δεύτερη θέση ή αργυρό μετάλλιο όπως στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Είτε κερδίζεις είτε χάνεις. Αυτό ισχύει για τουλάχιστον 173 χρόνια, όσο διαρκεί ο θεσμός.

Η ομάδα Emirates New Zealand στο βάθρο του νικητή στο προηγούμενο America’s Cup. Έχει τον ρόλο του Defender στη φετινή διοργάνωση και θα προσπαθήσει να υπερασπιστεί τον τίτλο της.

Στον τελικό αγώνα Louis Vuitton 37th America’s Cup, ο υπερασπιστής του τίτλου (Defender), που είναι η Emirates Team New Zealand, θα αντιμετωπίσει τον νικητή του Louis Vuitton Cup (Challenger Selection Series) σε έναν πρώτο αγώνα επτά πόντων. Κάθε αγώνας θα είναι μία μονομαχία μεταξύ των δύο ομάδων. Ο νικητής κάθε μονομαχίας κερδίζει έναν πόντο ενώ ο ηττημένος δεν κερδίζει κανέναν πόντο. Η πρώτη ομάδα που θα συγκεντρώσει επτά πόντους θα στεφθεί Defender, θα είναι δηλαδή ο υπερασπιστής του τίτλου για το επόμενο –το 38ο– America’s Cup.

Το επιβλητικό σκάφος της ομάδας Emirates New Zealand που κέρδισε το προηγούμενο America’s Cup.

Οι ομάδες

Όπως προναφέραμε, στην τελική αναμέτρηση συμμετέχουν μόνο δύο ομάδες. Defender είναι η Emirates Team New Zealand και θα υπερασπιστεί τον τίτλο της απέναντι στη νικήτρια του Louis Vuitton Cup, δηλαδή της καλύτερης ομάδας μεταξύ των Διεκδικητών (Challengers). Οι Διεκδικητές είναι πέντε: η INEOS Britannia (Μ. Βρετανία), η Alinghi Red Bull Racing (Ελβετία), η NYYC American Magic (ΗΠΑ), η Luna Rossa Prada Pirelli (Ιταλία) και η Orient Express Racing Team (Γαλλία).

Το νέο OMEGA Seamaster Diver 300M είναι το επίσημο ρολόι του 37ου America’s Cup της Βαρκελώνης.

Ο επίσημος χρονομέτρης

Στο 37ο America’s Cup της Βαρκελώνης τον ρόλο του επίσημου χρονομέτρη θα έχει για ακόμη μία φορά η Omega. Θα είναι η τέταρτη φορά που η ελβετική μάρκα εξυπηρετεί αυτόν τον σκοπό, χρονομετρώντας με ακρίβεια κλασμάτων του δευτερολέπτου τις προσπάθειες των ομάδων. Οι προηγούμενες ήταν το 2000, το 2003 και το 2021.

Το Auld Mug είναι το πιο πολυπόθητο τρόπαιο του πρωταθλήματος America’s Cup. To σχήμα του φιγουράρει στο αντίβαρο του δευτερολεπτοδείκτη του επίσημου ρολογιού της φετινής διοργάνωσης, του νέου Seamaster Diver 300M America’s Cup που δημιούργησε πρόσφατα η Omega.

Τα ρολόγια των ομάδων

Επανερχόμαστε όμως στο θέμα μας που είναι η εμπλοκή τριών μεγάλων ελβετικών οίκων ωρολογοποιίας στο America’s Cup. Αναφερόμαστε βεβαίως στη συνεργασία τους είτε ως επίσημου χρονομέτρη (Omega) είτε ως εταίρου στην οικονομική υποστήριξη των ομάδων. Έτσι, η ομάδα της Νέας Ζηλανδίας (Emirates New Zealand) έχει ως κύριο σπόνσορα την Omega. Η ομάδα της Ελβετίας (Alinghi Red Bull Racing) έχει ως κύριο εταίρο την Tudor. Η ομάδα της Ιταλίας (Luna Rossa Prada Pirelli) έχει ως βασικό χορηγό της την Panerai. Οι υπόλοιπες τρεις ομάδες (ΗΠΑ, Γαλλίας και Βρετανίας) δεν έχουν κάποιο χορηγό από τον κόσμο της ωρολογοποιίας. Προς το παρόν τουλάχιστον. Καθεμία από τις παραπάνω ωρολογοποιίες δημιούργησε και ρολόγια ειδικά για τη φετινή διοργάνωση.

OMEGA Seamaster Planet Ocean Deep Black ETNZ Edition

Στεγανό μέχρι 200 μέτρα βάθος, το Seamaster Planet Ocean της Omega συνδυάζει το βαθύ μαύρο χρώμα με το τιρκουάζ του λογότυπου της ομάδας Emirates New Zealand. Τη μαύρη κεραμική κάσα σε διάμετρο 45,5 mm συμπληρώνει μια στεφάνη μονής κατεύθυνσης από βουρτσισμένο μαύρο κεραμικό με καταδυτική κλίμακα από λευκό σμάλτο και κουκκίδα σε τρίγωνο πλαίσιο στη θέση ώρας 12, η οποία περιλαμβάνει λευκό υλικό Super-LumiNova ώστε να εκπέμπει πράσινο φως στο σκοτάδι.

Ως φόρο τιμής στο πλήρωμα των Νεοζηλανδών, το πίσω μέρος της κάσας φέρει το λογότυπο της ομάδας Emirates New Zealand. Στο εσωτερικό κρύβεται ο αυτόματος μηχανισμός χρονογράφου Master Chronometer Calibre 9900 της Omega.

PANERAI Submersible Luna Rossa Carbotech PAM1563

37 κομμάτια από αυτό το ρολόι δημιούργησε η Panerai, ειδικά για το 37ο America’s Cup. To Submersible Luna Rossa Carbotech™ PAM01563 είναι το ρολόι που φιγουράρει στον καρπό του Max Sirena, του καπετάνιου και διευθυντή της Ιταλικής ομάδας ιστιοπλοΐας. Διαθέτει αυτόματο μηχανισμό P.900 με απόθεμα ισχύος τριών ημερών και κάσα 42mm κατασκευασμένη από το αποκλειστικό υλικό Carbotech™. 80% ελαφρύτερο από το ατσάλι, το Carbotech™ είναι ένα από τα ελαφρύτερα, ισχυρότερα και ανθεκτικότερα στη διάβρωση υλικά στη συλλογή της Panerai.

Αδιάβροχο έως 500 μέτρα βάθος (50 bar) αποτελεί έναν φόρο τιμής στη μακροχρόνια σχέση της Panerai με τη θάλασσα και τους εξερευνητές της. Έχει μόνο ένα μειονέκτημα: Είναι διαθέσιμο αποκλειστικά online μόνο για 24 ώρες, στις 5 Σεπτεμβρίου. Ευτυχώς η Panerai έχει δημιουργήσει φέτος μία ολόκληρη συλλογή μοντέλων Submersible Luna Rossa, η οποία είναι διαθέσιμη στις Boutiques Panerai.

TUDOR Pelagos FXD Alinghi Red Bull Racing

Όχι ένα αλλά δύο ρολόγια Pelagos FΧD δημιούργησε η Tudor για το 37ο America’s Cup. Είναι κατασκευασμένα με υλικά ιδιαίτερης αντοχής, όπως τα ανθρακονήματα, το τιτάνιο και το ανοξείδωτο ατσάλι που συνθέτουν το κύτος του κορυφαίου στην κατηγορία του Alinghi Red Bull Racing AC75, του οποίου είναι επίσημος εταίρος η ελβετική εταιρεία. H εξαιρετικά στιβαρή και ελαφριά κάσα τους –όπως και ο δακτύλιος της στεφάνης– είναι από σύνθετο υλικό από ίνες άνθρακα υψηλής τεχνολογίας, η στεφάνη, η κορώνα και τα μπουτόν από τιτάνιο ενώ η πλάτη της κάσας από ανοξείδωτο ατσάλι 316L. Στεγανά μέχρι 200 μέτρα βάθος, διαθέτουν αμφίδρομα περιστρεφόμενη οδοντωτή στεφάνη διαβαθμισμένη από το 0 ως το 60 που επιτρέπει την εύκολη παρακολούθηση της αντίστροφης μέτρησης πριν από την εκκίνηση μίας regatta.

Tόσο το απλό αυτόματο μοντέλο των 42mm όσο και ο χρονογράφος των 43mm είναι σε μπλε και κόκκινο, τα χρώματα της ομάδας Alinghi Red Bull Racing, και φέρουν στην πλάτη της κάσας το λογότυπό της. Στο εσωτερικό τους κρύβουν δύο αξιόλογους αυτόματους manufacture μηχανισμούς της Tudor με με σκελετωμένο ρότορα από βολφράμιο, ελατήριο από πυρίτιο, 70 ώρες αυτονομίας και πιστοποίηση χρονομέτρου από το COSC.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.