Ελληνικό: Πότε θα είναι έτοιμα τα «The Ellinikon Mall» και «Riviera Galleria»

Πώς προχωράνε οι εργασίες στο Ελληνικό - Όλα τα δεδομένα για τις εμπορικές αναπτύξεις της Lamda Developmentο, ο συνολικός προϋπολογισμός και πότε ξεκινά η κατασκευή.

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες για την κατασκευή των δύο εμπορικών αναπτύξεων της Lamda Development στο Ελληνικό, συνολικού αρχικού προϋπολογισμού 1,052 δισ. ευρώ.

Συγκεκριμένα συνεχίζονται οι προπαρασκευαστικές εργασίες στο The Ellinikon Mall, το μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο που θα έχει γίνει στην Ελλάδα, ενώ για το Riviera Galleria εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει άμεσα το έργο της κατασκευής.

The Ellinikon Mall

Στο τελευταίο τρίμηνο του 2027 εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή τoυ The Ellinikon Mall, όπως αποκαλείται πλέον το Vouliagmenis Mall, βάσει των στοιχείων που δημοσιοποιεί η Lamda.

Αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη τα πρώτα έργα, μεταξύ των οποίων οι εκσκαφές που έχει αναλάβει η Άκτωρ, ενώ μέσα στο επόμενο διάστημα εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθούν και θα ανατεθεί σε εργολάβο το έργο της κύριας κατασκευής. Με βάση τα λεγόμενα του Οδυσσέα Αθανασίου, CEO της Lamda, αυτό θα γίνει μέχρι τον Νοέμβριο. 

Σχεδιασμένο από το διεθνές αρχιτεκτονικό γραφείο AEDAS το The Ellinikon Mall με 280 καταστήματα θα είναι το μεγαλύτερο εμπορικό συγκρότημα της Ελλάδας (50% μεγαλύτερο από το The Mall Athens στο Μαρούσι) και ένα από τα μεγαλύτερα στη Νότια Ευρώπη.

Σημειώνεται ότι μέχρι στιγμής, σχεδόν τρία χρόνια νωρίτερα από την ολοκλήρωση της κατασκευής εφόσον τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα, έχει συμφωνηθεί (Signed Heads of Terms) η μίσθωση του 70% της συνολικής μισθώσιμης επιφάνειας των 90.000 τ.μ. του εμπορικού κέντρου.

Ο στόχος της Lamda είναι μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους να έχει μισθωθεί το 83% του mall, το οποίο ας σημειωθεί ότι επανασχεδιάστηκε στο κομμάτι που αφορούσε τη δημιουργία γραφείων. Οι χώροι αυτοί θα μετατραπούν σε εμπορικά καταστήματα (retail), με δεδομένη και την υψηλή ζήτηση που υπάρχει. Με αυτό το δεδομένο τα 90.000 τ.μ. της μισθώσιμης επιφάνειας «ανεβαίνουν» πλέον στα 100.000 τ.μ.

Riviera Galleria

Το Riviera Galleria, η εμπορική και ψυχαγωγική ανάπτυξη στο παραλιακό μέτωπο του πρώην αεροδρομίου με την υπογραφή του κορυφαίου Ιάπωνα αρχιτέκτονα Kengo Kuma (Kengo Kuma and Associates), έχει συνολική επιφάνεια δόμησης περίπου 23.000 τ.μ. και για την κατασκευή του έχει επιλεγεί ΜΕΤΚΑ ΑΤΕ (όμιλος Metlen).

Το εμπορικό κέντρο, που σχεδιάστηκε σε συνεργασία με το ελληνικό μελετητικό γραφείο ΒΕΤΑPLAN, αποτελείται από 3 διώροφα κτίρια, τα οποία συνθέτουν ένα κτιριακό συγκρότημα εμπορικών καταστημάτων, καταστημάτων παροχής υπηρεσιών και χώρων αναψυχής, ενώ διαθέτει υπόγειους χώρους βοηθητικών χρήσεων, περιβάλλοντα χώρο καθώς και υπαίθριες θέσεις στάθμευσης. Η διάρκεια της κατασκευής εκτιμάται σε 26 μήνες.

Από τα 100 καταστήματα του Riviera Galleria ήδη έχει συμφωνηθεί η μίσθωση του 62% της συνολικής μισθώσιμης επιφάνειας (GLA 19.000 τ.μ.), ενώ στόχος είναι στο τέλος του 2024 να έχουν γίνει συμφωνητικά για το 75%.

Προϋπολογισμός άνω του 1 δισ. ευρώ

Για τους εμπορικούς χώρους του The Ellinikon Mall και του Riviera Galleria ο συνολικός προϋπολογισμός που έχει δημοσιοποιηθεί από τη Lamda ανέρχεται σε 1,052 δισ. ευρώ και βασίζεται στις αρχικές εκτιμήσεις.

Από το προαναφερόμενο προϋπολογισμό οι κεφαλαιακές δαπάνες για την κατασκευή (CaPex) είναι 656 εκατ. ευρώ, για τη γη και τις υποδομές 263 εκατ. ευρώ και για τα άλλα κόστη (χρηματοοικονομικά marketing κ.λπ.) 133 εκατ. ευρώ.

Για τις αναπτύξεις, The Ellinikon Mall και Riviera Galleria η Lamda θα κάνει χρήση τραπεζικού δανεισμού (575 εκατ. ευρώ) ιδίων κεφαλαίων (271 εκατ. ευρώ) και άλλων μέσων χρηματοδότησης (206 εκατ. ευρώ).

Η είσοδος στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Όπως έχει κάνει γνωστό και ο CEO της Lamda Development η Lamda Malls σχεδιάζει την είσοδο της στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Πρόκειται για τη νέα νομική οντότητα του ομίλου της Lamda Development, η οποία περιλαμβάνει υπό τη σκέπη της τόσο τα υπό ανάπτυξη εμπορικά κέντρα όσο και τα υφιστάμενα (The Mall Athens, Golden Hall, Mediterranean Cosmos και Designer Outlet Athens)

Σύμφωνα με τα όσα είπε τελευταία ο κ. Αθανασίου η εισαγωγή των μετοχών της Lamda Malls θα εξαρτηθεί από τις συνθήκες της αγοράς.

Πηγή: ot.gr

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.